Nieuwe updates en praktische tools voor apotheekzorg aan Oekraïense vluchtelingen beschikbaar

07 april 2022
Opties

De KNMP stelt vandaag op de website nieuwe updates en praktische tools centraal beschikbaar in het dossier over Oekraïne. Dit dossier wordt dagelijks geactualiseerd. Leden vinden hier ook veelgestelde vragen als ‘Waar kan ik informatie vinden over een Nederlands equivalent voor een Oekraïens geneesmiddel?’. Dergelijke vragen worden ook van praktische tools voorzien. Zo is er een stappenplan voor Google Lens opgenomen. Apothekers kunnen hiermee namen van geneesmiddelen op Oekraïense geneesmiddelverpakkingen vertalen.

De KNMP spant zich voorts ook in om de declaratie van zorg aan Oekraïense vluchtelingen te vergemakkelijken. De huidige declaratiewijze via het CAK is apothekers, en ook huisartsen, een doorn in het oog. Ook pleit de KNMP, net als de LHV, voor voldoende beschikbaarheid van tolken en de vergoeding daarvan. De KNMP is hierover met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het CAK en andere stakeholders in gesprek. Zodra hierover meer bekend is, informeert de KNMP de leden via https://www.knmp.nl/dossiers/oekraine.

De KNMP heeft verder het e-mailadres oekraine@knmp.nl in het leven geroepen. Leden kunnen hun suggesties en/of vragen die nog niet in de veelgestelde vragen zijn opgenomen per mail toesturen.