Minister van Ark herkent zorgen van apothekers over gevolgen van GVS-modernisering

17 juni 2021
Opties

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) herkent de zorgen van apothekers over de negatieve gevolgen van de mogelijke modernisering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat gaf de bewindsvrouw aan tijdens een Kamerdebat over het geneesmiddelenbeleid. Eerder had de minister het plan om de vergoedingslimieten te verlagen al tijdelijk opgeschort. Onder meer omdat er volgens haar draagvlak voor deze modernisering ontbrak. De KNMP vroeg richting dit debat opnieuw aandacht voor de vele wisselingen als de GVS-modernisering op een later moment alsnog wordt doorgevoerd. De apothekersorganisatie ziet het als een grote last voor zorgverleners om wisselingen in goede banen te leiden.

Het Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) haalde tijdens het debat de zorgen van apothekers, maar ook die van huisartsen en patiƫnten aan. De eindafrekening van de GVS-modernisering zou volgens haar niet bij patiƫnten en zorgverleners terecht moeten komen. De minister meldde dat een besluit over de GVS-modernisering wordt overgelaten aan een volgend kabinet. Daarbij liet ze doorschemeren dat er in de toekomst wel een modernisering van het GVS moet plaatsvinden. Eind jaren negentig zijn de vergoedingslimieten voor het laatst herberekend.

Tijdens het commissiedebat is ook gesproken over de verstrekking van recepten met medische noodzaak. Het CDA en de SP kaartten de problematiek aan met preferentiegraden. Zij vroegen aandacht voor het gegeven dat apothekers financieel worden benadeeld als zij afwijken van het preferente middel, bijvoorbeeld vanwege medische noodzaak. De minister gaf aan dat zij voorstander ervan is dat zorgverzekeraars in de polisvoorwaarden meer rekening houden met dat apothekers geen vrije keuze hebben in het wel of niet verstrekken van geneesmiddelen met medische noodzaak. Eerder deed de bewindsvrouw een soortgelijke uitspraak in antwoorden op Kamervragen van de SP.

Verder uitte de Kamer zorgen over het verdwijnen van de eigen bijdrage van maximaal 250 euro voor geneesmiddelen. Deze maatregel van het kabinet Rutte-III loopt oorspronkelijk 1 januari 2022 af. Onder meer PvdA, GL, D66 en VVD maken zich zorgen over het verdwijnen van deze maximale eigen bijdrage, en vrezen hogere bijbetalingen voor verzekerden. Gezien de minister demissionair is, kan enkel op verzoek van de Kamer deze maatregel van een maximale eigen bijdrage worden verlengd. Mogelijk dienen Kamerleden binnenkort een motie in. Daarover zou dan nog voor de zomer worden gestemd.

Lees meer over de inbreng van de KNMP

Kijk het commissiedebat over geneesmiddelen terug