Minister Kuipers bespreekt verbetermogelijkheden inkoopbeleid zorgverzekeraars

23 februari 2023
Opties

Minister Kuipers (VWS) voert gesprekken over verbetermogelijkheden binnen de huidige inrichting van het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Dat laat de bewindspersoon weten in antwoorden op Kamervragen van het VVD-Kamerlid Judith Tielen. Eerder deze maand stipte zij de relatie tussen de geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid aan. De KNMP staat in contact met minister Kuipers. Onlangs heeft de apothekersorganisatie aan de bewindspersoon een aantal voorstellen aangeboden waarmee de tekorten, en de gevolgen daarvan, kunnen worden ingedamd. Die worden momenteel uitgewerkt.

De bewindspersoon geeft in zijn beantwoording aan dat de geneesmiddelentekorten zijn te herleiden naar een divers aantal oorzaken. Zo wijst minister Kuipers onder meer op productieproblemen bij de fabrikant, maar ook dat “het preferentiebeleid een rol kan spelen” bij de tekortenproblematiek. Daarbij benadrukt de bewindspersoon dat het inkoopbeleid van zorgverzekeraars niet de enige oorzaak, noch de oplossing, voor alle tekorten is. “Dit neemt niet weg dat we, samen met alle betrokken partijen, waaronder zorgverzekeraars, kijken waar we wel tot verbeteringen kunnen komen”, aldus de minister. 

Eerder deze maand presenteerde KNMP Farmanco de cijfers van de geneesmiddelentekorten over 2022. Die waren gestegen naar een recordhoogte: een aantal van 1514 in het afgelopen jaar, tegenover 1007 in 2021. In de media wordt veel aandacht geschonken aan de dagelijkse last die apothekers en hun patiënten van tekorten ondervinden. Op de pagina ‘In de media’ wordt een overzicht weergegeven van apothekers die media te woord hebben gestaan. 

 Lees de beantwoording van de Kamervragen