Minister De Jonge gaat onderzoek doen naar vaccinatiebevoegdheid apothekers

16 december 2021
Opties

Demissionair minister De Jonge (VWS) gaat onderzoek doen naar het wegnemen van drempels zodat apothekers ook zelf vaccinaties kunnen zetten. Dat zegde de bewindspersoon toe tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. In de Tweede Kamer stelden parlementariërs De Vries (VVD) en Paternotte (D66) vragen naar aanleiding van de succesvolle afronding van de eerste vaccinatiepilot in Friesland. Zij zijn enthousiast over een grotere rol voor apothekers bij het fijnmazig vaccineren in de wijken.

De Kamerleden De Vries en Paternotte stelden tijdens het coronadebat voor om apothekers mee te laten vaccineren. Daarbij verwezen zij naar de toegevoegde waarde van een vaccinerende apotheker bij het fijnmazig vaccineren in dunner bevolkte gebieden, en als laagdrempelige zorgverleners dicht bij de mensen. “Ik vraag het kabinet om het mogelijk te maken dat apothekers in heel Nederland kunnen helpen met prikken en dat ze dit in de toekomst ook zelfstandig kunnen doen”, aldus Paternotte (D66). Hij ziet graag dat de minister in een Kamerbrief de voor- en tegenargumenten op een rij zet om de vaccinatiebevoegdheid van apothekers op te nemen in de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG).

De KNMP ziet een vaccinatiebevoegdheid voor apothekers graag tegemoet. ‘Het vaccineren past bij de rol van apotheker als medicatiespecialist en zorgverlener’, geeft KNMP-voorzitter Aris Prins aan. De geslaagde pilot in Friesland heeft dat volgens hem ook aangetoond. ‘In heel Nederland hebben apothekers tijdens de pandemie al hun meerwaarde laten zien bij het vervoer, ompakken en het voor toediening gereedmaken van de vaccins.’ Een vaccinatiebevoegdheid is volgens de KNMP-voorzitter daarop een logische uitbreiding.

In veel omringende Europese landen zijn apothekers al jaren in het bezit van deze vaccinatiebevoegdheid. Onlangs ging ook de Belgische ministerraad en het Duitse parlement hiermee akkoord. In onder meer Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vaccineren apothekers al langer. In Nederland werd onlangs in de provincie Friesland een pilot “succesvol afgerond”. Het fijnmazig vaccineren door apothekers droeg bij aan het verhogen van de vaccinatiegraad.

Lees meer over de vaccinatierol voor apothekers