De KNMP heeft haar zorgen geuit ten aanzien van de begroting 2025 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In een brief aan de Tweede Kamerleden, die woensdag 23 en donderdag 24 oktober de begroting behandelen, heeft de KNMP enkele cruciale onderwerpen onder de aandacht gebracht. De KNMP heeft aandacht gevraagd voor de huidige cao-impasse, de tekorten aan geneesmiddelen, de administratieve lasten en de voorgestelde ombuigingen in de begroting 2025 van VWS.
Cao-impasse apotheekmedewerkers
Een hoofdpunt van zorg is de huidige impasse rondom de cao voor apotheekmedewerkers. Hoewel de KNMP benadrukt geen partij te zijn in de onderhandelingen, dringt de Apothekersorganisatie bij de minister van VWS aan op een snelle, voor alle partijen aanvaardbare, oplossing. De KNMP roept haar op, ondanks de eerder uitgesproken terughoudendheid, in te grijpen. Zij heeft daarvoor een belangrijk instrument in handen, de zogenaamde OVA-gelden. Door deze te oormerken ontstaat de verplichting deze middelen uitsluitend aan te wenden waarvoor ze uiteindelijk bedoeld zijn, namelijk een marktconforme loonontwikkeling.
Tekort aan geneesmiddelen
De KNMP is tevreden over de voortdurende aandacht vanuit de politiek om de tekorten zoveel mogelijk te beperken. Het is echter nog wachten op de uitvoering van veel van die moties. Een aantal maatregelen betreft het beschermen van de onderkant van de markt door geen preferentiebeleid op WGP uitzonderingen te voeren, zonder nieuw recept een patiƫnt om te zetten naar een alternatief geneesmiddel en op termijn meer productie naar Europa halen.
Administratieve lastenverlichting
De toenemende administratieve druk op apothekers is een ander punt van zorg. De KNMP roept de minister op om te komen tot concrete maatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van het vereenvoudigen van procedures rondom Bijlage 2 geneesmiddelen.
Kritisch over ombuigingen in de begroting
Ook is de KNMP zeer kritisch over het uit het pakket halen van een deel van de extramurale geneesmiddelen. Deze maatregelen hebben niet alleen gevolgen voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen, maar zeker ook voor een gezonde bedrijfsvoering van de apotheek.