KNMP sluit aan bij campagne Samen Beslissen

19 januari 2022
Opties

De KNMP heeft zich aangesloten bij de nationale campagne Samen Beslissen. In deze campagne, onder coördinatie van de Patiëntenfederatie Nederland, zetten zorgpartijen zich in voor meer samen beslissen. Om dit te bevorderen krijgen patiënten en zorgverleners via de campagnewebsite Begineengoedgesprek.nl hulpmiddelen en tips aangereikt.

De KNMP vindt het belangrijk dat de apotheker en patiënt samen beslissen over de best mogelijke behandeling. Gezamenlijke besluitvorming tussen apotheker en patiënt staat onder meer beschreven in de KNMP-richtlijn Consultvoering. Samen beslissen zorgt ervoor dat de patiënt meer betrokken is bij zijn behandeling. Dit resulteert in een betere therapietrouw, een grotere tevredenheid over de behandeling en minder spijt en twijfel achteraf (Programma Uitkomstgerichte Zorg 2018–2022).

‘Veel patiënten hebben behoefte aan samen met de apotheker beslissen over de best mogelijke behandeling, zeker wanneer zij chronisch geneesmiddelen gebruiken,’ aldus KNMP-voorzitter Aris Prins. ‘Zo kan er samen beslist worden over welk geneesmiddel het best bij iemands situatie past. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop medicatie moet worden ingenomen of toegediend, de frequentie en eventuele bijwerkingen.’

Toolkit en tips ‘Begin een goed gesprek’

Op de campagnewebsite Begineengoedgesprek.nl staat een toolkit voor zorgverleners. Apothekers kunnen in vier stappen hun eigen materiaal maken om het samen beslissen met de patiënt te stimuleren. Er zijn diverse teksten en beelden beschikbaar om daarmee een poster, narrowcast of afbeelding voor social media te creëren. Met de materialen kunnen apothekers hun patiënten motiveren om meer te vertellen over de verwachting van de behandeling of om zich voor te bereiden op het gesprek in de apotheek. Daarnaast biedt de website tips voor zorgverleners voor de dialoog met patiënten. Zo zijn er onder meer gesprekshulpen voor apothekers te vinden om aan de slag te gaan met consultvoering.

Ga naar de toolkit

Bekijk de tips ‘Begin een goed gesprek

Afbeelding verwijderd.

Over de campagne Samen Beslissen

De nationale campagne Samen Beslissen is een initiatief van het programma Uitkomstgerichte Zorg. De 16-maanden durende campagne is in september 2021 gestart binnen de medisch-specialistische zorg, huisartsenzorg, paramedische zorg en wijkverpleging met in totaal 15 partners. Daar zijn 7 andere zorgpartners bijgekomen sinds januari 2022, waaronder de KNMP en verenigingen voor tandartsen, GGZ-zorgprofessionals en bedrijfsartsen.

Meer informatie over de campagne Samen Beslissen