KNMP ondertekent intentieverklaring ontwikkeling uniforme pictogrammen

13 december 2022
Opties

De KNMP ondertekent een intentieverklaring om samen met zestien andere Nederlandse partijen die te maken hebben met geneesmiddelinformatie een uniforme basisset pictogrammen te ontwikkelen. Pictogrammen, die overal gelijk zijn, geven herkenbaarheid bij geneesmiddelgebruikers. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) coördineert de ontwikkeling van de set in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

Namens de KNMP heeft Katja van Geffen, manager van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC), de intentieverklaring rondom dit traject op 8 december 2022 getekend op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hiermee werd het startschot gegeven om gezamenlijk verder te werken aan de uniforme basisset pictogrammen.  

Pictogrammen worden al steeds vaker gebruikt. Maar de gebruikte pictogrammen verschillen van elkaar. Op de website van de KNMP is het ook mogelijk om een baliekaart met pictogrammen te bestellen. Hierop staan bijvoorbeeld pictogrammen die over het gebruik van een geneesmiddel gaan of die een waarschuwing geven. Deze pictogrammen worden ook gebruikt op Apotheek.nl, en zijn bij de ontwikkeling ervan getest bij patiënten en mensen met lage gezondheidsvaardigheden.  Maar andere organisaties die geneesmiddelinformatie aanbieden, gebruiken hun eigen, andere, pictogrammen. Dit is verwarrend voor de patiënt. Met het pictogrammentraject werkt de KNMP mee aan een uniforme basisset, waarbij de KNMP de opgedane ervaring en kennis van de eerder opgestelde pictogrammen inbrengt. Een uniforme set draagt bij aan meer begrip, en goed en veiliger gebruik van geneesmiddelen. Daarnaast bevordert het de therapietrouw. 

Lees het bericht van CBG