KNMP farmacogenetica-adviezen leiden tot minder ernstige bijwerkingen

03 februari 2023
Opties

Het toepassen van de KNMP-geneesmiddelenadviezen over farmacogenetica vermindert het aantal patiënten met ernstige bijwerkingen met dertig procent. Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). In dit project heeft het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) in samenwerking met de KNMP-werkgroep Farmacogenetica, de farmacogenetica-adviezen opgesteld en beschikbaar gesteld.

Aan het onderzoek namen bijna 7.000 patiënten in zeven Europese landen deel. Op dit moment is het gebruikelijk binnen de patiëntenzorg om patiënten te testen op genetische variaties in een enkel gen vóór of kort na de start van een specifiek geneesmiddelen. Nieuw in het onderzoek was het vaststellen van een uitgebreid genetisch profiel waarbij getest werd op twaalf genen en circa vijftig genetische variaties. Voor aanvang van het onderzoek werden apothekers en artsen extra geschoold op het gebied van de farmacogenetica. Patiënten binnen onder andere de oncologie, cardiologie, psychiatrie, maar ook de huisartsgeneeskunde werden vervolgens getest bij de start van één van de bijna veertig geneesmiddelen.

 De KNMP was één van de deelnemers aan dit zogeheten Europese Horizon 2020-project dat werd gecoördineerd door het LUMC. Binnen de KNMP houdt de werkgroep Farmacogenetica zich sinds 2005 actief bezig op dit onderzoeksterrein. De coördinators van het onderzoek zien graag dat de uitkomst aanleiding geeft om tot verdere implementatie over te gaan.

Meer informatie