Kennisplatform Antistolling gelanceerd

06 juli 2023
Opties

Het Nederlands Kennisplatform Antistolling is op 5 juli 2023 gelanceerd. Het doel van het platform is ervoor te zorgen dat elke patiënt en zorgverlener makkelijker de weg kan vinden naar de juiste expertise en informatie. De KNMP was vertegenwoordigd in de klankbordgroep rondom de ontwikkeling van het platform.  

De zorg rondom antistollingsmedicatie is complex en de toepassing ervan luistert zeer nauw. Op het kennisplatform zijn onder andere richtlijnen over bijvoorbeeld antitrombotisch beleid, die ook voor apothekers relevant zijn.  Daarnaast vinden apothekers de contactgegevens van experts op het gebied van antistolling en zijn de regionale samenwerkingsverbanden, expertisecentra en trombosediensten in kaart gebracht.  

Internist Menno Huisman, één van de initiatiefnemers van het platform: “Bloedingen bij operaties door antistollingsmedicatie behoren tot de meest voorkomende medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames. Om dit te voorkomen, is goed antistollingsbeleid van groot belang. Daarom dienen zorgprofessionals en patiënten toegang te hebben tot de juiste kennis en experts in hun regio.” 

Het platform is ontwikkeld door de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Trombosestichting, in nauwe samenwerking met onder meer de KNMP.  

Ga het Kennisplatform Antistolling