GGD GHOR: vijf procent extra vaccin dankzij hulp apothekers

20 april 2021
Opties

GGD-en weten samen met apothekers en -assistenten spillage van COVID-19-vaccins te voorkomen. Dat schrijft de GGD GHOR Nederland in een brief aan demissionair minister De Jonge (VWS) over hun rol tijdens de coronapandemie bij het vaccineren. Met apothekers en -assistenten is een proces opgezet om met het zogenoemde ‘doortrekken’ extra vaccins uit flacons te halen: dat levert zo’n 5 procent meer vaccins op. In een eerder stadium wisten ook ziekenhuisapothekers spillage te voorkomen.

Met het doortrekken wordt de resterende vloeistof uit een vaccinflacon gemengd met de vloeistof uit een volgend flacon. Dat gebeurt om zoveel mogelijk doses uit de flacons van Pfizer of AstraZeneca te halen. Het doortrekken is een specialiteit van bekwame apothekers, maar ook van opgeleide professionals zoals apothekersassistenten. Apothekers kunnen hen individueel bekwamen als ‘vaccinvoorbereider plus’. De GGD-en houden een register bij.

Ook bij het prikken door huisartsen wordt spillage van vaccins voorkomen. Daarover berichtte het RIVM vorige week. In een eerder stadium werd rekening gehouden met vijf procent verspilling; het daadwerkelijke percentage ligt op ongeveer 1 procent. Dat leverde in totaal zo’n 65.000 extra uitgedeelde vaccins op. Op lokaal niveau zijn er veel voorbeelden van apothekers die huisartsen ondersteunen bij het voor toediening gereedmaken van de vaccins.

Lees hier de brief van GGD GHOR Nederland aan minister De Jonge (VWS)

Lees hier het bericht van het RIVM over minder spillage bij huisartsen