Friese apotheker start met toedienen COVID-19-vaccinaties

22 november 2021
Opties

Apotheker Rogier Hilbers uit Oosterwolde (Friesland) start met het toedienen van COVID-19-vaccinaties in zijn apotheek. Daarmee is de apotheek De Drie Stellingen de eerste apotheek waar vaccins tegen het coronavirus worden toegediend. ‘We verwachten hiermee een voorbeeld te zijn voor andere apotheken’, aldus Hilbers. ‘Met het vaccineren in de apotheek zorgen we, dichtbij de mensen in hun eigen wijk, voor een uitbreiding van het bestaande vaccinatienetwerk.’ Het gaat in eerste instantie om een proef van een week.

De apotheker en zijn collega’s vaccineren in opdracht en onder toezicht van een arts. Daarvoor zijn zij bekwaam verklaard. De apotheker heeft zijn patiëntenbestand geïnformeerd over de vaccinatie. In de week van 22 november worden de vaccins toegediend. Ook in andere Friese apotheken wordt gevaccineerd. Die zijn ingericht als pop-up locatie van de GGD. GGD Fryslân heeft aangegeven graag samen te werken met de apothekers. De apotheek is volgens de dienst laagdrempelig voor de inwoners van Friesland.

Sinds de start van het COVID-19-vaccinatieproces hebben apothekers in heel Nederland bijgedragen aan het ompakken, vervoeren en het voor toediening gereedmaken van de vaccins. Daarmee oogsten zij veel waardering. ‘Het toedienen van COVID-19-vaccins is dus een voorstelbare vervolgstap’, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins. Het Friese initiatief ondersteunt hij van harte. ‘Als de meest laagdrempelige zorgverleners, dichtbij in de wijk, kunnen we als apothekers bijdragen om de vaccinatiegraad verder te verhogen.’

Lees meer bij Hart van Nederland

Lees meer bij de Leeuwarder Courant

Bekijk het dossier Vaccineren