Doorgeleverde bereidingen mineralengeneesmiddelen blijven ook in 2024 vergoed

15 september 2023
Opties

Doorgeleverde bereidingen met magnesium, kalium en zink worden ook in 2024 vergoed als de patiënt deze ter hand gesteld krijgt door de openbare apotheek. Dit is in een gezamenlijk overleg tussen de KNMP,  de Federatie Medisch Specialisten (FMS), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Zorginstituut Nederland (ZiNL) afgesproken.

Evenals in 2023 gelden de volgende afspraken:  

  • Voor magnesiumgluconaat tablet 500 mg en magnesiumlactaat tablet 350 mg geldt dat het eerste recept afkomstig is van een internist/MDL-arts of (kinder)nefroloog. En de patiënt is bekend met renale hypomagnesiëmie of hypomagnesiëmie ten gevolge van chemotherapie of short bowel syndroom.
  • Voor kaliumcitraat capsule 500 mg geldt dat de patiënt bekend is met niersteenlijden of renale tubulaire acidose.
  • Voor magnesiumcitraat capsule 376 mg geldt dat het eerste recept afkomstig is van een internist/MDL-arts of (kinder)nefroloog. 
  • Voor kaliumcitraat (0,33 mmol/ml en 0,57 mmol/ml) en magnesiumgluconaat (41,5 mg/ml en 45 mg/ml) dranken geldt dat ze naast de bovengenoemde voorwaarden alleen worden vergoed bij patiënten met slikproblemen en kinderen jonger dan 12 jaar.
  • Voor zinksulfaat capsule 200 mg geldt dat de patiënt bekend is met het syndroom van Danbolt of ziekte van Wilson.
  • Voor zinksulfaat drank 10 mg/ml geldt dat het alleen wordt vergoed voor kinderen jonger dan 7 jaar.

    Deze mineralengeneesmiddelen worden door specifieke patiëntengroepen gebruikt als therapeutisch middel en niet als voedingssupplement.