Digitaal tekortenplatform ApoAfspraak wint KNMP Zorginnovatieprijs 2022

13 april 2022
Opties

De KNMP Zorginnovatieprijs 2022 is op woensdag 13 april toegekend aan het digitaal tekortenplatform ApoAfspraak. Op dit platform leggen apothekers en voorschrijvers eenvoudig afspraken vast over alternatieven voor geneesmiddelen die niet leverbaar zijn. Daarmee kan ApoAfspraak bijdragen aan het terugdringen van tijd die apothekers en zorgverleners steken in het oplossen van geneesmiddelentekorten.

De initiatiefnemers, apothekers Loek van den Akker (Best), Jeroen de Booij (Apeldoorn) en Diederik van Lieshout (Helmond), werden door juryvoorzitter en KNMP-bestuurslid Sijtze Blaauw in de Brabantse gemeente Best verrast met een aandenken en een geldprijs van 10.000 euro.

Winnaars van de Zorginnovatieprijs 2022

Patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden dagelijks enorme last van geneesmiddelentekorten. Voor het derde jaar op rij zijn meer dan duizend tekorten genoteerd, zo blijkt uit de jaarcijfers van KNMP Farmanco over 2021. Het apotheekteam besteedt wekelijks gemiddeld 17,5 uur aan het oplossen van deze tekorten. “Het maken van afspraken over alternatieven gaat altijd in samenspraak met de voorschrijver”, aldus openbaar apotheker Diederik van Lieshout in Helmond. “In de praktijk blijkt dat een inefficiënt en tijdrovend proces”. Bij een tekort vindt doorgaans eerst overleg plaats tussen de apotheker en voorschrijver over een voorgesteld alternatief, volgt een nieuw recept, dat daarna in de apotheek opnieuw moet worden verwerkt.

Om over het wisselen van geneesmiddelen eenvoudiger en sneller afspraken te maken werd door apothekers Loek van den Akker, Jeroen de  Booij en Diederik van Lieshout het platform ApoAfspraak opgezet. Daarop kunnen apothekers niet-leverbare geneesmiddelen registreren, en vervolgens een bijbehorend alternatief naar de voorschrijver communiceren. De voorschrijver kan dit vervolgens digitaal goed- of afkeuren voor zijn patiënten, en/of daarbij voorwaarden stellen. “Het geeft de apotheker een mandaat om een niet-leverbaar geneesmiddel direct om te zetten”, vertelt openbaar apotheker Jeroen Booij, gevestigd in Apeldoorn. “Dus geen over- en weer gebel meer over een alternatief geneesmiddel.” Daarnaast biedt ApoAfspraak de mogelijkheid om afspraken inzichtelijk vast te leggen tussen apotheker en andere zorgverleners over bijvoorbeeld kwaliteitsindicatoren of farmacotherapeutisch overleg.

Daardoor belooft ApoAfspraak de patiënt sneller te kunnen helpen. Volgens Loek van den Akker, openbaar apotheker in Best, hebben ook apotheker en voorschrijver profijt van hun platform. “Voor de apotheker is het een voordeel dat beoordelingen over alternatieven vooraf zijn gedaan, en te allen tijde zwart op wit staan”, aldus Van Lieshout. “Voor de voorschrijver is het inzichtelijk welke geneesmiddelen niet leverbaar zijn, en welke alternatieven door de apotheker worden voorgesteld.”

Openbaar apotheker Sijtze Blaauw, secretaris van het KNMP-bestuur en voorzitter van de jury voor de KNMP Zorginnovatieprijs waardeert het initiatief en het enthousiasme van de drie jonge apothekers. “ApoAfspraak kan zorgverleners helpen om de administratieve lasten rondom geneesmiddelentekorten verder te beperken. Hoewel apothekers zo’n 99 procent van de tekorten kunnen oplossen, gaat dat dus wel gepaard met veel overleg. ApoAfspraak haakt daarop goed in.”

De KNMP Zorginnovatieprijs wordt sinds 2011 uitgereikt, en is een stimulans voor innovatieve apothekers om hun idee te delen en verder te brengen. Voor de prijs van dit jaar selecteerde de jury drie genomineerden uit veertien inzendingen. Deze genomineerden hebben hun inzending aan de KNMP-leden toegelicht. Zij konden tot halverwege maart stemmen op de winnaar van de prijs.