CBG: verminderde beschikbaarheid epilepsiemedicijn clobazam

22 december 2023
Opties

Het epilepsiemedicijn clobazam is tijdelijk minder goed beschikbaar in Nederland. Medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) adviseren apothekers en apotheekhoudende huisartsen om aan patiënten tijdelijk voor maximaal 1 maand mee te geven, zodat het medicijn beter beschikbaar blijft. Deze maatregel geldt vooralsnog tot en met 31 maart 2024.

De 10 mg tabletten zijn tijdelijk minder beschikbaar. Productieproblemen van clobazam zijn de oorzaak van deze verminderde beschikbaarheid.

In veel gevallen kan de IGJ een tekortenbesluit afgeven, zodat er (tijdelijk) toestemming is om een medicijn uit het buitenland te halen. In dit geval heeft dat geen meerwaarde. Op clobazam is namelijk de Opiumwet van toepassing, zodat een in- en uitvoerontheffing nodig is. Het aanvragen daarvan duurt op dit moment vanwege de feestdagen te lang.

Het advies van CBG en IGJ is afgestemd met apothekersorganisatie KNMP en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Verwerking declaraties

Op grond van artikel 5 van de NZa-beleidsregels mag de zorgaanbieder vaker dan éénmaal een terhandstelling per voorschrift in rekening brengen wanneer het CBG (of IGJ) heeft geadviseerd om per verstrekking een kleinere hoeveelheid van het geneesmiddel af te leveren dan het voorschrift aangeeft. Dit geldt vanaf het moment dat het CBG (of IGJ) de aanwijzing heeft gepubliceerd.

Bekijk hier het bericht van CBG: