Apothekers zichtbaar in de media over zorgen geneesmiddelentekorten

19 januari 2023
Opties

Voor de vierde keer op rij werden meer dan duizend tekorten genoteerd, zo bleek uit de jaarcijfers over 2022 van KNMP Farmanco. Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2022 zelfs gestegen naar een recordhoogte: een aantal van 1514, tegenover 1007 in 2021. In de media uitten apothekers hun zorgen over de tekorten en lieten ze zien dat zowel zij als de patiënten er dagelijks last van ondervinden. 

Het persbericht van de KNMP werd overgenomen door andere media, zoals de NOS. Daarnaast besteedden verschillende televisieprogramma’s aandacht aan de jaarcijfers van KNMP Farmanco, onder meer Kassa. Daarin kwam KNMP-voorzitter Aris Prins aan het woord. Hij gaf aan dat 10 procent van de geneesmiddelen helemaal van de markt verdween en ging in op de gevolgen van de tekorten. Volgens Prins is een deel van de tekorten op te lossen met hetzelfde geneesmiddel in een andere verpakking en/of vorm, maar patiënten komen daar ook niet altijd mee uit. En in sommige gevallen is er helemaal geen alternatief. Ook in het NOS Journaal van 14 januari jongstleden benadrukte Prins deze gevolgen.

Kassa bracht naast Prins ook apotheker Nitika Chouhan in beeld. Zij liet tevens zien welke gevolgen de tekorten in de praktijk hebben. “Soms moeten we uitwijken naar een andere sterkte. Als 20mg niet leverbaar is, bestellen we 40mg. We schrijven op het etiket dat de patiënt een halve tablet moet slikken, geel gearceerd. In de praktijk kunnen mensen vergeten te halveren. Dat leidt dan dus tot een overdosering.” 

Bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van ZiekenhuisApothekers Jan Dietert Brugma spreekt zijn zorgen uit aan RTL Nieuws: "Over een tijd zullen de gevolgen waarschijnlijk voelbaar worden". 

Failliete medicijnfabriek en tekorten

Nieuwsuur legde de productenlijst van de failliet verklaarde medicijnfabriek InnoGernerics naast de ruim 1500 geneesmiddelen die door Farmanco als tekort worden gemeld. Hieruit blijkt onder meer dat het epilepsiemiddel Carbamazepine werd gemaakt in de fabriek. Prins: “Het is jammer dat we nu de expertise van een fabriek in Nederland missen. Maar ook dat als er een tekort is je ook geen back-up meer hebt om medicijnen bij te produceren.” 

Zorgen van apothekers

In provinciale media, zoals Omroep Groningen, RTV Oost en Noord Holland Nieuws, uitten apothekers tevens hun zorgen. Daarin kwamen onder meer apothekers Parisa Bahramithash, Jacky de Wolff en Brenda Dorenbos aan het woord. Bahramithash: “Constant moet je met mensen in gesprek dat het medicijn er niet is of je moet iets anders voor de patiënt vinden, terwijl iemand al jaren bij bepaalde geneesmiddelen zich op zijn gemak voelt.” De Wolff geeft in RTV Oost aan dat het apotheekteam door alle tekorten steeds minder met het verlenen van zorg bezig is. Dorenbos stelt in Noord Holland Nieuws dat door de tekorten vaker overlegd moet worden met de arts voor een oplossing, waardoor ook die extra belast wordt. 

Bekijk de uitzending van Kassa
Bekijk de uitzending van Nieuwsuur
Bekijk de uitzending van het NOS Journaal