In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 25 maart: Leven en werken in de Moesstraat in tijden van corona (RTV Noord)

  Een mooie inkijk bij Apotheek Diephuis: hoe apotheker Parisa Bahramithash het extra werk probeert te bolwerken.

 • 23 maart: Apotheker Madeleine Sirks over de bereiding van handdesinfectiemiddelen (BNR Nieuwsradio)

  Madeleine Sirks, apotheker bij het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) van de KNMP, vertelt over de handdesinfectiemiddelen die apothekers in deze tijden van schaarste zelf kunnen maken voor het gebruik door zorgprofessionals.

 • 20 maart : KNMP-voorzitter Aris Prins over medicijntekorten in Meldpunt

  'Kan ik door corona straks mijn medicijnen nog wel krijgen?' Dat is de vraag die mensen veel stellen. 'Er is nu nog voldoende voorraad. Maar over een paar maanden misschien niet meer. Daarom trekken we aan de bel,' aldus Prins in het programma Meldpunt (op 7.10 minuten).

 • 19 maart: Apotheker Ka-Chun Cheung over remdesivir, een experimenteel medicijn tegen het coronavirus (NH Radio)

  Dr. Ka-Chun Cheung, apotheker en manager van het Geneesmiddel Informatie Centrum bij de KNMP, beantwoordde vragen van Radio Noord-Holland over remdesivir, een experimenteel medicijn tegen het coronavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is virusremmer remdesivir ‘de meest beloftevolle kandidaat’ voor de behandeling van patiënten. Het middel is in Nederland vervroegd beschikbaar voor zogeheten compassionate use, gebruik volgens de behandelrichtlijn van LCI RIVM. Luister naar de radio-uitzending (vanaf minuut 07.50).

 • 18 maart: Openbaar apotheker Nitika Chouhan reageert op virtuele apotheken (RTL Boulevard)

  Met het coronavirus verschijnen er online steeds meer virtuele apotheken met in hun ‘assortiment’ zware medicijnen en drugs. Openbaar apotheker Nitika Chouhan reageerde in RTL Boulevard met een dringende oproep (op 27 min): ‘Je zou kunnen zeggen dat je Russische roulette speelt met het gebruik van medicijnen die online aangeboden worden. De partijen die de medicijnen aanbieden zijn niet te traceren naar een apotheek. Maak daarom géén gebruik van geneesmiddelen die online worden aangeboden, maar haal uw medicijnen via de normale route, met recept, in uw apotheek’.

 • 16 maart: Specialisten: slik bij voorkeur paracetamol bij coronavirus en geen ibuprofen (AD.nl)

  Apothekers en medicijnautoriteit CBG adviseren patiënten met het coronavirus om paracetamol te slikken in plaats van ibuprofen. In Frankrijk wordt het gebruik van ibuprofen afgeraden, omdat deze pijnstiller de virusinfectie zou verergeren. Zo ver gaan Nederlandse deskundigen niet. Wie koorts of keelpijn heeft door het coronavirus kan het beste paracetamol slikken, zegt Ka-Chun Cheung van de apothekersorganisatie KNMP tegen de honderden coronapatiënten die momenteel thuis moeten uitzieken.

 • Is ibuprofen onverstandig bij een coronavirusbesmetting? (Avrotros.nl)

  Ka-Chun Cheung, manager Geneesmiddel Informatie Centrum van het KNMP: slik bij voorkeur paracetamol bij coronavirus en geen ibuprofen.

 • 12 maart: KNMP-voorzitter Aris Prins over beschikbaarheid geneesmiddelen (NPO Radio 1)

  KNMP-voorzitter Aris Prins: ‘Op dit moment zien wij nog geen acute tekorten. Als we kijken naar landen waar de productie plaatsvindt, voornamelijk in China en India, dan ontvangen we al wel wat signalen dat zij kampen met productieproblemen. We hebben nog geen zicht op welke effecten dat voor ons gaat hebben, maar de kans is aanwezig dat wij hierdoor geraakt worden in de medicatievoorziening.’ (vanaf minuut 17.05)

 • 11 maart: KNMP-voorzitter Aris Prins over illegale medicijnen in Poolse supermarkten (NPO Radio 1)

  Politie en douane in Den Haag hebben controle uitgevoerd bij 14 Poolse supermarkten. De ondernemers worden ervan verdacht dat ze illegale medicijnen verkopen. De Haagse politie heeft in totaal 40 dozen met illegale medicijnen in beslag genomen. KNMP-voorzitter Aris Prins: 'Illegale medicijnen kunnen tot problemen leiden. In Nederland hebben we het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waar ze testen of de middelen effectief en veilig zijn. Als de medicijnen illegaal zijn kunnen we daar niks over zeggen. Voor de veiligheid van de gebruiker zou ik dit dus niet aanraden.' (06.00-07.00 uur, vanaf minuut 38.10)

 • Wijs met medicijnen (Maarteditie Magazine van KBO-PCOB)

  Apothekers organiseren samen met KBO-PCOB in heel het land bijeenkomsten over Wijs met medicijnen. ‘Ontzettend zinvol’, volgens apotheker Amela Hozo uit Westervoort. Ze verzorgt zelf ook regelmatig een presentatie en merkt dat er veel vragen en onduidelijkheden zijn over medicijngebruik.

 • 29 februari: Heeft deze Nederlandse medicijnfabrikant het wondermiddel tegen coronavirus in huis? (De Gelderlander)

  Het bedrijf Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde claimt hét middel in huis te hebben om het coronavirus te lijf te gaan. De medicijnfabrikant is de enige in Nederland die het mogelijk verlossende medicijn chloroquine produceert. Virologen en de branchevereniging voor apothekers waarschuwen vooral om niet te vroeg te juichen. Beroeps- en banchevereniging voor apothekers KNMP waarschuwt dat het middel niet helpt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. ,,Daarnaast is het medicijn op dit moment beperkt voorradig”, reageert Judith Bijloos namens KNMP.

 • 19 februari: KNMP-voorzitter Aris Prins over malariamedicijn tegen coronavirus (EditieNL)

  Een oud malariamedicijn dat al bijna honderd jaar op de markt is, lijkt effectief te zijn tegen de symptomen van het coronavirus. Het gaat om het medicijn chloroquine. Dat hebben onderzoekers van de KU Leuven aan het licht gebracht. Betekent dit eindelijk goed nieuws? Chloroquine wordt in Nederland al tijden niet meer gebruikt tegen malaria. "Tegenwoordig zijn er nieuwere medicijnen", vertelt Aris Prins, voorzitter van de KNMP aan EditieNL.

 • 30 januari: Eerste hulp in huis (Margriet)

  In het tijdschrift Margriet geeft apotheker Linda Jonkers meer informatie over veilig medicijngebruik. Linda is openbaar apotheker in Meerlo en lid van de SIG Kwetsbare ouderen. Tekst Jessica van Zanten. Illustratie iStock, Margriet 6-2020.

 • 29 januari: Ambachtse apothekers weigeren oude medicijnen: ‘Anders leert de gemeente het nooit’ (BN DeStem)

  Twee Ambachtse apotheken weigeren oude medicijnen aan te nemen van hun patiënten. Ambacht is één van de laatste gemeenten in Nederland waar apothekers nog moeten betalen om afgedankte pillen, poeders, drankjes en injectienaalden kwijt te raken. ,,Als wij die wel aan zouden nemen, denkt de gemeente dat er helemaal geen probleem is. Dan leert ze het nooit’', zegt apotheker Pleun Broekstra, die voor de apotheken Nilling en De Zeester werkt.

 • 21 januari: Medicijntekorten verdubbeld, terwijl een van de laatste farmaceuten in Nederland sluit (Zembla)

  Het medicijnentekort is het afgelopen jaar verdubbeld van 769 in 2018 naar 1492 in 2019. Nooit eerder zijn er zoveel tekorten geweest in één jaar tijd. Dat blijkt uit onderzoek door KNMP Farmanco. “Het zijn duidelijke cijfers”, stelt voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP vast. “Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van.”

 • 21 januari: Medicijntekorten (BNR Nieuwsradio)

  Vandaag in Ask me Anything kan je alles vragen over medicijnentekorten. Die zijn vorig jaar namelijk schrikbarend toegenomen. Hoe kan dat? Welke gevolgen heeft dat voor patiënten, huisartsen en apothekers zelf? Is een einde voor de problemen in zicht? Hoe kunnen we ze oplossen?

 • 21 januari: Tekort aan geneesmiddelen afgelopen jaar nagenoeg verdubbeld (NU.nl)

  Het tekort aan geneesmiddelen is in 2019 nagenoeg verdubbeld, blijkt uit een inventarisatie van apothekersorganisatie KNMP. De KNMP spreekt van een tekort wanneer een geneesmiddel minimaal veertien dagen lang landelijk niet verkrijgbaar is. In 2018 was er 769 keer sprake van een tekort; in 2019 waren er 1.492 tekorten.

 • 20 januari: Medicijntekorten in 2019 bijna verdubbeld (RTL Nieuws)

  Het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, is vorig jaar bijna verdubbeld. Het aantal meldingen over tekorten liep vorig jaar op naar 1492 tegenover 769 in 2018. Dat meldt KNMP Farmanco op basis van eigen onderzoek. "Het zijn duidelijke cijfers. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van", zegt voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP.

 • 20 januari: Medicijntekort vorig jaar verdubbeld (NRC.nl)

  Farmanco noteert een tekort wanneer een medicijn landelijk minimaal veertien dagen niet verkrijgbaar is. Het aantal meldingen verdubbelde in 2019. Het ging vooral om crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten. Dit zijn medicijnen die door veel patiënten wordt gebruikt. „Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van”, zegt voorzitter Aris Prins van KNMP in het persbericht.

 • 20 januari: Tekort aan geneesmiddelen bijna verdubbeld (NOS.nl)

  Het aantal keer dat in Nederland een medicijn langer dan twee weken niet leverbaar was, is in 2019 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarlijks overzicht van geneesmiddelentekorten van apothekersorganisatie KNMP. Er was vooral een tekort aan crèmes, bloeddrukverlagers en maagzuurremmers als ranitidine. In 2018 was er 769 keer een tekort, vorig jaar 1492 keer.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl