In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 10 april: Ziekenhuisapotheek Meander start met productie van belangrijk IC-medicijn (AD.nl)

  Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft de apotheek van Meander Medisch Centrum in Amersfoort aangewezen als producent van het geneesmiddel Midazolam. Dit medicijn wordt gebruikt om patiënten op de intensive care langdurig in slaap te houden.

 • 9 april: Alle hens aan dek in apotheek na uitbraak corona in Heerde (De Stentor)

  Apotheker Ruud Timmerman zag in een week tijd in Heerde de vraag naar morfine vertienvoudigen. Het goede nieuws is dat van hamsteren na de corona-uitbraak in het dorp geen sprake is, Timmerman heeft genoeg voorraad. Maar hoe lang nog? ‘Wat vandaag is, kan morgen anders zijn’.

 • 8 april: Minister Van Rijn brengt een bezoek aan Apotheek Ridderveld (Alphens.nl)

  Op woensdag 8 april heeft minister Van Rijn (medische zorg) Apotheek Ridderveld in Alphen bezocht. Hij sprak met de apothekers over de impact van het coronavirus op de farmaceutische zorgverlening.

 • 5 april: Voorraden om medicijntekorten op te lossen, komen er niet (NPO Radio 1)

  NOS Radio 1 interview over het aanleggen van voorraden om geneesmiddeltekorten te verhelpen. Aan het woord zijn Ludwig Castelijns, algemeen directeur van Mosadex Groep en voorzitter van BGPharma, de farmaceutische groothandels in Nederland, en Aris Prins, voorzitter van apothekersvereniging KNMP.

 • 4 april: Langs de afhaal voor je medicijnen, dat kan (bijna) in Drachten (Leeuwarder Courant)

  Een receptje ophalen zonder de auto te verlaten: de Drachtster Pharmium-apotheek opent een contactloze ‘medicijnstraat’ om coronabesmettingen te voorkomen. Geen afhaal-hamburgers, maar zakjes pillen en poeders. De centrale apotheek van Pharmium op bedrijventerrein De Haven opent maandag een speciale ‘mcdrive’ voor het afhalen van medicijnen. De hele middag is het loket bemand door een medewerker, zegt apotheker Jouke de Jong. ,,Die praat vanachter een raampje via een intercom met de klant. Dat is het enige menselijke contact.”

 • 3 april: Apotheker Fauzia Chitanie praat over de Coronacrisis (Dagblad Suriname)

  Fauzia Chitanie is beherend apotheker van Apotheek Den Bonsen Hoek in Nederland. Fauzia is geboren en getogen in Suriname en woont en werkt thans in Nederland. “Covid-19 verspreidt zich rap over de hele wereld sinds de uitbraak in China. Voor we er echt erg in hadden, werden ook wij als apotheek hiermee geconfronteerd. Voor Apotheek Den Bonsen Hoek gaat de eerstelijnsgezondheidszorg onder alle omstandigheden door. Maar wel met extra voorzorgsmaatregelen."

 • 2 april: KNMP-voorzitter Aris Prins over geneesmiddelentekorten (In het Hart van Nederland)

  KNMP-voorzitter Aris Prins in het tv-programma In het Hart van Nederland: 'Met de 1492 medicijntekorten in 2019 hebben we in 99 procent van de gevallen een oplossing kunnen vinden door een alternatief medicijn aan te bieden. Dat maakt het vak van apotheker ook zo boeiend. Als medicatiespecialisten kijken we naar wat mensen nodig hebben. We kijken dan naar een ander middel met hetzelfde effect als het medicijn dat we hiervoor gebruikten.' (Vanaf minuut 7.25)

 • 1 april: Een gesprek met apotheker Fauzia Chitanie over de coronacrisis (Groot Hellevoet)

  Fauzia Chitanie beherend apotheker van Apotheek den Bonsen Hoek. Daarnaast is Fauzia Chitanie onderzoeker en promovendus in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Fauzia: "Voor apotheek den Bonsen Hoek gaat de eerstelijns gezondheidszorg onder alle omstandigheden door. Maar wel met extra voorzorgsmaatregelen. Juist de apotheek heeft veel te maken met kwetsbare patiënten die afhankelijk zijn van farmaceutische zorg."

 • 27 maart: Met spatschermen, medicijnautomaten en meer pauzes gaan Betuwse apotheken stug door (De Gelderlander)

  Met spatschermen op de balie, het voeren van deurbeleid en meer pauzes voor het personeel hopen apotheken in de Betuwe hun personeelsleden te vrijwaren van het coronavirus en overbelasting te voorkomen. ,,Onze teams en wij apothekers willen zo goed mogelijk voor medicijngebruikers blijven zorgen. Daarvoor is het noodzakelijk dat we zelf op de been blijven", zegt Ronald Tijhuis, bestuurder van de Coöperatieve Apothekersvereniging regio Arnhem en Omstreken (CAA).

 • 27 maart: Apothekers in regio Arnhem raden patiënten aan om thuis te blijven: medicijnenautomaat raakt in trek (De Gelderlander)

  De medicijnenautomaat is tijdens de corona-crisis meer dan ooit deel uit gaan maken van het leven van patiënten in Arnhem en omstreken. De apothekers willen het liefste geen mensen meer in hun zaak. ,,Bezorging aan huis heeft een grote vlucht genomen maar ook de automaat”, vertelt apotheker Gert Jonge Poerink van Apotheker Presikhaaf.

 • 27 maart: Apotheker Ka-Chun Cheung over chloroquine (EditieNL)

  Dringende oproep van de Inspectie Gezondheidszorg aan huisartsen: schrijf het geneesmiddel chloroquine niet voor. Het is niet bewezen dat dit medicijn werkt tegen corona. Ka-Chun Cheung: 'Het online aanschaffen van geneesmiddelen wordt absoluut afgeraden, omdat je dan niet weet wat je binnenhaalt. Op een verpakking kan wel chloroquine staan, maar de vraag is of de werkzame stof wel degelijk chloroquine is en of er geen andere schadelijke stoffen in zitten.'

 • 25 maart: Leven en werken in de Moesstraat in tijden van corona (RTV Noord)

  Een mooie inkijk bij Apotheek Diephuis: hoe apotheker Parisa Bahramithash het extra werk probeert te bolwerken.

 • 23 maart: Apotheker Madeleine Sirks over de bereiding van handdesinfectiemiddelen (BNR Nieuwsradio)

  Madeleine Sirks, apotheker bij het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) van de KNMP, vertelt over de handdesinfectiemiddelen die apothekers in deze tijden van schaarste zelf kunnen maken voor het gebruik door zorgprofessionals.

 • 20 maart : KNMP-voorzitter Aris Prins over medicijntekorten in Meldpunt

  'Kan ik door corona straks mijn medicijnen nog wel krijgen?' Dat is de vraag die mensen veel stellen. 'Er is nu nog voldoende voorraad. Maar over een paar maanden misschien niet meer. Daarom trekken we aan de bel,' aldus Prins in het programma Meldpunt (op 7.10 minuten).

 • 19 maart: Apotheker Ka-Chun Cheung over remdesivir, een experimenteel medicijn tegen het coronavirus (NH Radio)

  Dr. Ka-Chun Cheung, apotheker en manager van het Geneesmiddel Informatie Centrum bij de KNMP, beantwoordde vragen van Radio Noord-Holland over remdesivir, een experimenteel medicijn tegen het coronavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is virusremmer remdesivir ‘de meest beloftevolle kandidaat’ voor de behandeling van patiënten. Het middel is in Nederland vervroegd beschikbaar voor zogeheten compassionate use, gebruik volgens de behandelrichtlijn van LCI RIVM. Luister naar de radio-uitzending (vanaf minuut 07.50).

 • 18 maart: Openbaar apotheker Nitika Chouhan reageert op virtuele apotheken (RTL Boulevard)

  Met het coronavirus verschijnen er online steeds meer virtuele apotheken met in hun ‘assortiment’ zware medicijnen en drugs. Openbaar apotheker Nitika Chouhan reageerde in RTL Boulevard met een dringende oproep (op 27 min): ‘Je zou kunnen zeggen dat je Russische roulette speelt met het gebruik van medicijnen die online aangeboden worden. De partijen die de medicijnen aanbieden zijn niet te traceren naar een apotheek. Maak daarom géén gebruik van geneesmiddelen die online worden aangeboden, maar haal uw medicijnen via de normale route, met recept, in uw apotheek’.

 • 16 maart: Specialisten: slik bij voorkeur paracetamol bij coronavirus en geen ibuprofen (AD.nl)

  Apothekers en medicijnautoriteit CBG adviseren patiënten met het coronavirus om paracetamol te slikken in plaats van ibuprofen. In Frankrijk wordt het gebruik van ibuprofen afgeraden, omdat deze pijnstiller de virusinfectie zou verergeren. Zo ver gaan Nederlandse deskundigen niet. Wie koorts of keelpijn heeft door het coronavirus kan het beste paracetamol slikken, zegt Ka-Chun Cheung van de apothekersorganisatie KNMP tegen de honderden coronapatiënten die momenteel thuis moeten uitzieken.

 • Is ibuprofen onverstandig bij een coronavirusbesmetting? (Avrotros.nl)

  Ka-Chun Cheung, manager Geneesmiddel Informatie Centrum van het KNMP: slik bij voorkeur paracetamol bij coronavirus en geen ibuprofen.

 • 12 maart: KNMP-voorzitter Aris Prins over beschikbaarheid geneesmiddelen (NPO Radio 1)

  KNMP-voorzitter Aris Prins: ‘Op dit moment zien wij nog geen acute tekorten. Als we kijken naar landen waar de productie plaatsvindt, voornamelijk in China en India, dan ontvangen we al wel wat signalen dat zij kampen met productieproblemen. We hebben nog geen zicht op welke effecten dat voor ons gaat hebben, maar de kans is aanwezig dat wij hierdoor geraakt worden in de medicatievoorziening.’ (vanaf minuut 17.05)

 • 11 maart: KNMP-voorzitter Aris Prins over illegale medicijnen in Poolse supermarkten (NPO Radio 1)

  Politie en douane in Den Haag hebben controle uitgevoerd bij 14 Poolse supermarkten. De ondernemers worden ervan verdacht dat ze illegale medicijnen verkopen. De Haagse politie heeft in totaal 40 dozen met illegale medicijnen in beslag genomen. KNMP-voorzitter Aris Prins: 'Illegale medicijnen kunnen tot problemen leiden. In Nederland hebben we het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waar ze testen of de middelen effectief en veilig zijn. Als de medicijnen illegaal zijn kunnen we daar niks over zeggen. Voor de veiligheid van de gebruiker zou ik dit dus niet aanraden.' (06.00-07.00 uur, vanaf minuut 38.10)

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl