In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 6 oktober: Tekort Remdesivir (AD Nieuws Update)

  Interview met KNMP vicevoorzitter Nicole Hunfeld over het dreigende tekort aan de virusremmer Remdesivir. Het AD-interview met Hunfeld start op 02:47 min.

 • 6 oktober, Tekort Remdesivir (BNR)

  De Nederlandse voorraad Remdesivir, dat gebruikt wordt voor het behandelen van Coronapatiënten is niet toereikend. Jörgen Raymann van BNR spreekt met Nicole Hunfeld, vice voorzitter van de KNMP Mark de Boer, internist-infectioloog van het LUMC en Weite Oldenziel, CEO van de Ofigem-groep.

 • 27 september: Apothekers aan het woord over de tekorten en de gevolgen voor patiënten (NPO Radio 1)

  In Nederland zijn de prijzen van 80% van alle geneesmiddelen laag in vergelijking met de landen om ons heen. De consequentie daarvan is dat wij niet meer vooraan in de rij staan als medicijnen op de markt komen. En dan blijven de lades van de apothekers leeg. Het aantal medicijntekorten is de afgelopen jaren fors toegenomen. In Nederland zijn de zorgverzekeraars sinds 2006 verantwoordelijk voor de inkoop van geneesmiddelen. Zij hebben een wettelijke taak om ervoor te zorgen dat zorg betaalbaar blijft. Maar nu, na 14 jaar blijkt dat dit inkoopbeleid het risico op geneesmiddeltekorten vergroot en apothekers en patiënten in de kou staan. Apothekers Daniëlle van Koetsveld en Frank de Ligt geven een reactie in Reporter Radio.

 • 14 september: Medicijnverspilling: wat is ertegen te doen? (Radar)

  Maar liefst 84 procent geeft aan weleens middelen in huis te hebben gehad die ze niet meer gebruiken, 53 procent heeft op dit moment ongebruikte medicijnen in huis. Volgens KNMP-voorzitter Aris Prins is hergebruik niet de oplossing, maar zou er meer op maat moeten worden voorgeschreven waarbij er kleinere hoeveelheden worden meegeven.

 • 10 september: Aris Prins over onzuiverheden in geneesmiddelen (Zembla)

  ‘Wij gaan ervan uit dat de medicijnen veilig zijn en veilig gebruikt kunnen worden. Dat is het vertrouwen dat wij in de IGJ en het CBG hebben. In het systeem hebben’, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins in de uitzending van Zembla ‘Vervuilde medicijnen’ (vanaf 26.45 en vanaf 34.56).

 • Huiselijk geweld in coronatijd: het wás al erg (De Psycholoog, september 2020)

  Hoewel erop werd gerekend door de overheid en alle deskundigen die we spraken, nam het aantal meldingen van huiselijk geweld in coronatijd aanvankelijk niet toe. Toch was dat geen goed nieuws, want het probleem is en blijft groot, met elke maand elfduizend meldingen bij Veilig Thuis. Een interview met klinisch psycholoog Iva Bicanic en Veilig Thuis-voorzitter Debbie Maas.

 • 27 augustus: Gebruik paracetamol is veilig volgens apothekers (Radio 1)

  De veiligheid van het gebruik van paracetamol staat volgens de KNMP niet ter discussie. Apothekers van de beroepsorganisatie hebben onderzoek gedaan naar de tabletten. "Paracetamol is veilig te gebruiken", zei KNMP-voorzitter Aris Prins in het interview op Radio 1 (interview start op 00:34, uitzending 10:30-11:30).

 • 27 augustus: 'Apothekers: gebruik paracetamol is veilig' (NRC)

  Paracetamol kan veilig gebruikt worden. Dat concludeert de beroepsvereniging van apothekers KNMP donderdag na eigen onderzoek van negentien merken paracetamol. Geen van de onderzochte merken bevatte de kankerverwekkende stof PCA. KNMP-voorzitter Aris Prins: ,,Het onderzoek bevestigt onze eerdere uitspraken over het veilig gebruik van dit geneesmiddel. De mensen kunnen paracetamol gewoon blijven innemen.”

 • Zelf dokteren: 14 vragen over geneesmiddelen kopen (Bron: Consumentengids juli/augustus 2020)

  Voor simpele kwaaltjes, zoals keelpijn of jeuk, staan de schappen bij de drogist en apotheek vol met drankjes, pillen, zalfjes en druppels. Handig, maar deze geneesmiddelen zijn niet altijd zonder gevaar. Wat koop je waar en waar moet je op letten?

 • 14 juli: Ook apothekers gaan paracetamol onderzoeken (NOS.nl)

  Ook de beroepsvereniging van apothekers gaat onderzoek doen naar kankerverwekkende stoffen in paracetamol. Aris Prins, de voorzitter van de Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), zegt dat tegen NRC. "Vanuit die nieuwsgierigheid zeg ik: wij gaan de paracetamol in ons eigen laboratorium onderzoeken. Ik kan zó aan tien doosjes komen die bij de supermarkt, drogist en apotheek verkocht worden", zegt Prins tegen NRC. Hij vermoedt dat er sowieso weinig risico is bij incidenteel gebruik van de pijnstiller, maar bij chronisch gebruik zou dat anders kunnen zijn.

 • 14 juli: Apothekers testen paracetamol op kankerverwekkende stof (BNR Nieuwsradio)

  Apothekers gaan zelf paracetamol testen op de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof PCA, zegt de brancheorganisatie voor apothekers, de KNMP. Vorige week bleek uit onderzoek van Zembla en NRC dat de grootste producent vervuilde paracetamol heeft verkocht. Aris Prins, zelf apotheker en voorzitter van de KNMP, vertelt waarom ook zij nu een onderzoek gaan instellen. 'We hebben vrijdag al gemerkt dat we bij de balie vragen krijgen van mensen die zich zorgen maken, en of er ook paracetamol verkrijgbaar is zónder die kankerverwekkende stof. Ook collega's uit de rest van het land vroegen of wij daar bij zouden kunnen helpen. Dan word je toch nieuwsgierig of wij dat zouden kunnen onderzoeken, daarom gaan we nu kijken of er ook paracetamol is zonder die stof.'

 • 14 juli: 'Ook Nederlandse apothekers gaan vervuilde paracetamol onderzoeken' (NU.nl)

  Ook de de beroepsorganisatie voor apothekers gaat paracetamol die verkocht wordt in Nederland onderzoeken op kankerverwekkende stoffen, zo meldt de organisatie aan NRC. Dat doet ze naar aanleiding van eerdere berichtgeving van NRC en Zembla dat er mogelijk een paracetamol met een kankerverwekkende stof op de Nederlandse markt is terechtgekomen. Het zou gaan om de stof stof 4-chlooraniline, afgekort PCA, in paracetamol van de Chinese producent Anqiu Lu'an Pharmaceutical.

 • 14 juli: Apotheker gaat paracetamol testen (NRC Handelsblad)

  De beroepsorganisatie voor apothekers zal Nederlandse paracetamollen onderzoeken op de kankerverwekkende stof PCA. De beroepsorganisatie voor apothekers gaat paracetamol die in Nederland te koop is onderzoeken op de kankerverwekkende stof PCA. Dat zegt Aris Prins, de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) tegen NRC. „Als apothekers zijn we wetenschappelijk opgeleid en als wetenschapper moet je altijd nieuwsgierig blijven”, zegt Prins. „Vanuit die nieuwsgierigheid zeg ik: wij gaan de paracetamol in ons eigen laboratorium onderzoeken. Ik kan zó aan tien doosjes komen die bij de supermarkt, drogist en apotheek verkocht worden.”

 • 9 juli: Voor veel patienten is het steeds lastiger om aan hun medicijnen te komen (Hart van Nederland)

  In de uitzending vertelt een epilepsiepatient hoe zij stad en land afzoekt om het juiste medicijn te vinden. Tevergeefs, want het middel dat zij nodig heeft is niet leverbaar. KNMP-voorzitter Aris Prins licht toe dat er niet alleen problemen zijn met de levering van anti-epileptica, maar dat het probleem van de geneesmiddeltekorten veel breder is. In de uitzending ook aandacht voor het actieplan van de Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen om de productie van geneesmiddelen terug naar Nederland te halen (vanaf minuut 15.07).

 • 25 juni: apotheker Annemieke Horikx over eerste goedgekeurde coronamedicijn: remdesivir (NH Radio)

  Apotheker Annemieke Horikx licht op NH Radio de voorwaardelijke goedkeuring van virusremmer remdesivir als coronamedicijn toe. Het middel kan ingezet worden bij ernstig zieke coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen. Hoewel de apotheker positief is over het feit dat een medicijn deze status bereikt heeft, spreekt zij van voorzichtig optimische. "Het is absoluut niet zo dat we er nu zijn nu dit middel er is", aldus Annemieke Horikx.

 • 11 juni: Kruidenthee tegen corona? (EditieNL)

  De Artemisia annua's vliegen de deur uit bij Hortus Alkmaar. De verkoop van de plant, die ook wel bekendstaat als zomeralsem, is sterk toegenomen als gevolg van een uitspraak van de president van Madagaskar. Hij beweert dat de plant helpt tegen het coronavirus. Apotheker Ka-Chun Cheung: 'Het blijkt uit het verleden dat het kruid heeft gewerkt tegen de malariaparasiet. Op dit moment is er nog geen enkel bewijs dat het kruid of de werkzame stof veilig en effectief is voor het behandelen van COVID-19.'

 • 1 juni: Hoe je hooikoortsklachten kunt onderscheiden van coronaklachten (RTV Stichtse Vecht)

  Voor hooikoortspatiënten is deze tijd van het jaar niet ideaal. Door de pollen in de lucht ondervinden ze allerlei klachten. Een aantal van die klachten lijken erg op coronaklachten. Hoe kun je die klachten dus eigenlijk onderscheiden? “Ja, mensen met hooikoorts hebben meer klachten als er veel pollen in de lucht zijn,” licht apotheker Janet Kroon toe. “De irritatie komt door die pollen, door het stuifmeel in de lucht.” De slijmvliezen zwellen vervolgens wat op. Dat zorgt dan weer voor klachten als een loopneus, jeuk in de ogen en jeuk aan de neus. “Dat zijn typische hooikoortsklachten.”

 • 1 mei: KNMP-voorzitter Aris Prins in het NOS Radio 1 Journaal over codewoord 'Masker 19' bij huiselijk geweld

  Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen vanaf vandaag ook in Nederland hulp vragen bij apotheken door een codewoord te gebruiken. Het ministerie, de hulporganisatie Veilig Thuis en apothekersorganisatie KNMP komen met de code tegemoet aan een wens van hulpverleners. "Apotheken zijn voor veel mensen een veilige, betrouwbare omgeving. Daarnaast zijn ze laagdrempelig en goed bereikbaar", zei KNMP-voorzitter Aris Prins in het NOS Radio 1 Journaal (interview start op 03.20).

 • 23 april: Ziekenhuisapotheker Tjalling trots op snel schakelen in Dijklander (Noordhollands Dagblad)

  Al een dag na de eerste coronagevallen in het zuiden van het land gingen de alarmbellen af bij de afdeling klinische farmacie in het Dijklander Ziekenhuis. De beschikbaarheid van medicijnen was plots niet meer vanzelfsprekend. Ziekenhuisapotheker Tjalling van der Schors is nog steeds onder de indruk van de snelheid waarmee ’zijn’ afdeling op dat moment de bakens heeft verzet.

 • 23 april: Apotheker Alexander: ‘De hoeveelheid medicatiebezorgingen in coronatijd is sky-high’ (AD.nl)

  De overheid heeft een lijst met essentiële beroepen, die zorgen dat de situatie tijdens de coronacrisis in Nederland beheersbaar blijft. Vandaag: Alexander Martens, apotheker bij Service Apotheek Keyser en Vondelplein in Amersfoort.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl