In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 11 november: Steeds meer Nederlanders kunnen niet bij medicijnen die hun leven draaglijker maken (Goedemorgen Nederland)

  Het afgelopen jaar is het medicijntekort verdubbeld. Het ministerie van Volksgezondheid wil daarom een verplichte buffervoorraad aanleggen van vijf maanden. Apotheker Katja Kok-van Oirschot: 'We zijn als apothekers heel erg blij met de erkenning door de overheid dat er een probleem is, want het probleem bestaat al langere tijd (vanaf minuut 10.50).

 • 4 november: Apotheker Anne-Marie Prins bij het RTL Nieuws van 18.00 uur over de 'ijzeren voorraad'

  Apotheker Anne-Marie Prins wordt in het RTL Nieuws van 18.00 uur geïnterviewd over de plannen voor een 'ijzeren voorraad'. Het item over geneesmiddelentekorten begint op 7:30 min.

 • 4 november: Apotheker Cindy Hoonhout over het medicijntekort bij Na het Nieuws (BNNVara)

  Apotheker Cindy Hoonhout zit aan tafel om het te hebben over het pillentekort dat kan worden opgelost met extra voorraden.

 • 4 november: 'Apoteker De Jong: "Medisinetekoart oanpakke is sa maklik noch net"' (Omrop Fryslân)

  Apotheker Jouke de Jong gaf een interview voor Omrop Fryslân over de voorstellen van minister Bruins voor het oplossen van medicijntekorten.

 • 1 november: Apotheker Nitika Chouhan: ‘We moeten op de voorgrond treden’ (Arts en Auto)

  Niet alleen geneesmiddelen distribueren, maar óók meedenken over medicatiekeuze, patiënten coachen én de wijk in. Nitika Chouhan, apotheker in Amstelveen, opteert voor verbreding en verdieping van het takenpakket van de openbaar apotheker.

 • 4 november: Groothandel moet met voorraad van vijf maanden medicijntekort voorkomen (NOS.nl)

  Groothandels en firma's moeten voor vijf maanden extra medicijnvoorraden aanleggen. Minister Bruins van Volksgezondheid hoopt met deze "ijzeren voorraad" te voorkomen dat er een tekort ontstaat en dat apothekers veel tijd en geld kwijt zijn aan het zoeken naar alternatieve geneesmiddelen. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de apothekersorganisatie KNMP, reageert positief op het idee van de "ijzeren voorraad" en is betrokken bij de maatregelen die nu worden getroffen. "Voor de patiënt is het belangrijk dat geneesmiddelen beschikbaar zijn. Het is ook plezierig voor de apotheker als dat lukt", vertelt een woordvoerder. "Want die heeft nu een enorme taak om alternatieven te zoeken voor medicijnen."

 • 4 november: 'IJzeren' medicijnbuffer moet tekorten voorkomen (RTL Nieuws)

  Er komen steeds vaker tekorten voor van geneesmiddelen. Hierdoor zitten patiënten vaak zonder. Fabrikanten en groothandels gaan daarom grotere voorraden aanhouden. De ruimere voorraad moet genoeg zijn voor vijf maanden, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Hij gaat dat afspreken met alle betrokkenen en laat de inspectie erop toezien dat die afspraken ook worden uitgevoerd.

 • 4 november: Minister wil medicijntekorten te lijf met verplichte buffervoorraad (de Volkskrant)

  Fabrikanten en groothandels moeten medicijnen langer op voorraad houden. Die maatregel kondigt minister Bruins (Medische Zorg) aan om de nijpende medicijntekorten aan te pakken. De buffer moet voorkomen dat patiënten zonder pillen zitten als de aanvoer even stokt.

 • 2 oktober: Big Pharma waakt over onze pillen (Groene.nl)

  Illegale medicijnen bedreigen de volksgezondheid en dus heeft de EU een ‘fantastisch systeem’ opgetuigd om vervalsingen te traceren. Maar gaat het wel echt om de patiëntenbelangen? Wat schiet de farmaceutische industrie op met de nieuwe wetgeving? Een interview met onder andere apotheker Maliepaard.

 • 23 september: Apotheker Elien Peterse reageert op de toename van geneesmiddelentekorten (NOS.nl)

  Apotheker Elien Peterse reageert in Nieuwsuur op de toename van geneesmiddelentekorten. Minister Bruins (VWS) sprak namelijk de verwachting uit dat de apothekers steeds vaker 'nee' moeten verkopen.

 • 23 september: Eric Janson in De Ochtendspits (BNR Nieuwsradio)

  Eric Janson, directeur van de KNMP, heeft de verwachting uitgesproken dat de tekorten zullen toenemen. Dat deed hij in een interview met BNR. Daarin ondersteunde Janson tevens het voorstel van Bruins om te onderzoeken of de grondstoffenproductie terug naar Europa gehaald kan worden. BNR Nieuwsradio, 06.00 - 10.00 uur, vanaf 3 uur 10 minuten.

 • 27 augustus: Nederlanders slikken minder pillen: ‘Van slaaptabletten weten we nu dat ze vaak onzinnig zijn’ (AD.nl)

  Nederlanders slikten het afgelopen jaar minder pillen dan verwacht. Het medicijngebruik is ongeveer gelijk gebleven, terwijl op basis van de bevolkingsgroei en de vergrijzing een toename van 1,5 procent werd verwacht. Dat blijkt uit de nieuwe jaarcijfers die deze krant bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) heeft opgevraagd. Het gebruik van geneesmiddelen nam in 2018 toe met slechts een half procent.

 • 26 augustus: Zomerserie - de Apotheker (NPO Radio 1)

  Winfried Baijens (NPO Radio 1) praat met mensen over wie het vaak gaat in het nieuws. Wat vinden ze van al die aandacht? Vandaag: de Apotheker. Aris Prins praat over zijn beroep.

 • 23 augustus: Fatale val op doktersrecept (BNR Nieuwsradio)

  Meer medicatie is niet altijd beter. Zo luidt de titel van het Britse onderzoek uitgevoerd door Age UK. Ouderen krijgen regelmatig te veel of verkeerde medicijnen voorgeschreven waardoor het risico op overlijden toeneemt. Het Britse goede doel is niet de enige instantie die zich zorgen maakt. Ook Nederlandse apothekers pleiten voor een beter beleid. Apotheker Frédérique Fiéviez geeft uitleg.

 • 19 augustus: Apothekersorganisatie verwacht dat medicijntekort groter wordt (NU.nl)

  Apothekersorganisatie KNMP zegt maandag in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal dat het geneesmiddelentekort in 2019 waarschijnlijk groter wordt. Sinds 2010 neemt het aantal tekorten met sprongen toe. "We hebben al veel acute problemen in Nederland gehad", zo schetst KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent, onder meer verwijzend naar het tekort aan de anticonceptiepil.

 • 19 augustus: Geneesmiddelentekorten in Frankrijk (NPO Radio 1)

  Artsen slaan alarm in Frankrijk. Er heerst een enorm medicijntekort in dat land. Ook in Nederland is er sprake van medicijntekorten. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP, legt uit hoe groot het probleem in Nederland is. 'Alle signalen wijzen erop dat het aantal tekorten in 2019 nog weer verder toeneemt.' NOS Radio 1 Journaal, 07.00 - 08.00 uur, vanaf minuut 50.00.

 • 10 augustus: Wat is beter voor je concentratie: dure studiepil of kop koffie? (NPO Radio 1)

  Voor studenten die moeite hebben om zich te concentreren op hun studie is er de Study Buddy. Deze pil 'verhoogt jouw concentratie direct', zo belooft de fabrikant, maar kan dat echt met een pil? Apotheker en lid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) Ka-Chun Cheung zegt dat de werking van de ingrediënten slechts van korte duur is. 'Er zit cafeïne (koffie) in en dat kan best wat opleveren (aan verbetering van de concentratie red.), maar dat is altijd een hele korte termijn. Er is daar geen grootschalig onderzoek naar gedaan. Iedereen kan er anders op reageren. Bij de een doet het niets, bij de ander wel.'

 • 1 juli: Apothekers maken zich zorgen over speekseltest (Radio EenVandaag)

  Als je betrokken bent bij een verkeersongeluk of vreemd rijgedrag vertoont, dan is de kans groot dat de politie een speekseltest bij je afneemt. Die test laat zien of je bijvoorbeeld opiaten, cannabis, amfetamine of xtc hebt gebruikt. Maar er is een keerzijde. Mensen die medicijnen slikken kunnen door de speekseltest in de problemen komen. Apothekers maken zich zorgen. In de studio is apotheker Ka-Chun Cheung van de KNMP (uitzending 15.00-16.00 uur, minuut 8.10).

 • 1 juli: Drugs of pijnstillers: bij Zouhirs speekseltest is het verschil onduidelijk (EenVandaag)

  De speekseltest is bedoeld om drugsgebruik in het verkeer op te sporen, maar de test kan ook positief uitslaan bij gebruik van medicijnen. "Ik word gestraft voor niks", vertelt Zouhir. Hij slikt pijnstillers en testte positief bij een speekseltest. Volgens Ka-Chun Cheung, apotheker en lid van de brancheorganisatie KNMP, zijn er al meerdere patiënten bij de speekseltest positief bevonden. Het probleem is volgens hem dat de politie werkt met waarden die zijn gebaseerd op recreatief gebruik van drugs.

 • 29 juni: Bart Smals: 'Delfts college staat als een huis' (AD)

  Bart Smals gooit het roer volledig om. Hij staakt zijn werk als apotheker en zegt de Delftse raad vaarwel om Kamerlid te worden. ,,In de politiek is dat toch de eredivisie.''

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl