In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 27 december: Ministerie VWS heeft medicijntekorten nog niet opgelost (NRC)

  "Terwijl een oplossing uitblijft, zijn de medicijntekorten nog altijd even ernstig", stelt Aris Prins, voorzitter van de KNMP. Apotheken zijn gemiddeld 17,5 uur in de week kwijt aan de tekorten. "Ze moeten steeds weer op zoek naar medicijnen die de groothandel niet kan leveren. Vaak lukt het bij andere apothekers, of door medicijnen uit buurlanden te halen. Maar soms lukt het gewoon niet.”

 • 2 december: Geen vaccin door prikangst? (EditieNL)

  Drie grote producenten van het vaccin tegen het coronavirus stellen dat het vaccin voorlopig alleen kan worden toegediend via een injectie. Dit is geen goed nieuws voor mensen met prikangst. Apotheker Annemieke Horikx, coördinator van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC), legt uit waarom alternatieven van de injectienaald nog niet optimaal werken.

 • 24 november: Wat doen Nederlandse artsen nu WHO virusremmer remdesivir ontraadt?

  Het was een van de eerste medicijnen die werden ingezet bij de behandeling van coronapatiënten: remdesivir. Nu ontraadt de WHO remdesivir nog langer in te zetten. Volgens de gezondheidsorganisatie heeft het medicijn "geen belangrijk effect". Nicole Hunfeld, KNMP-bestuurder en ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC, licht het advies toe.

 • 9 november - Alweer wisselen van medicijnen (De Monitor)

  Overstappen op een ander geneesmiddel omdat het goedkoper is en de zorgverzekeraar het niet langer vergoedt. Sommigen lijden onder medicijnwisselingen. Apothekers vinden het huidig aantal wisselingen een risico voor de gezondheid van de patient. Ook huisartsen vinden dat het beleid van zorgverzekeraars is doorgeslagen. Zorgverzekeraars wijzen op hun maatschappelijke opdracht om de zorg betaalbaar te houden.

 • 9 november - Apothekers niet blij met regelmatig wisselen medicijnen voor patiënten (NOS Radio 1 Journaal)

  Patiënten moeten steeds vaker wisselen naar een ander (merk) geneesmiddel. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de zorgverzekeraar kiest om goedkopere geneesmiddelen te vergoeden, waardoor een patiënt overstapt van een merkmedicijn naar een generiek, merkloos middel. Uit onderzoek van de Monitor blijkt dat apothekers hier niet tevreden over zijn. "Dagelijks kom ik tegen dat mensen niet begrijpen dat ze een ander medicijn krijgen," vertelt KNMP-voorzitter Aris Prins in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat kan gezondheidsrisico's opleveren voor patiënten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld verward zijn over hoe vaak ze het medicijn moeten innemen. En ze snappen niet waarom ze naar een ander medicijn moeten."

 • 27 oktober: Hoe je antidepressiva probleemloos afbouwt weten we niet, maar dit nieuwe onderzoek moet dat veranderen (Eenvandaag)

  Hoe je antidepressiva probleemloos afbouwt weten we niet, maar een nieuw onderzoek van Amsterdam UMC en Radboud UMC moet dat veranderen. Een wereldprimeur. Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak legt uit welke opties er nu zijn om antidepressiva af te bouwen. Zij ziet in haar apotheek dat mensen bang zijn weer een depressie te krijgen. "Ze denken terug aan een gitzwarte periode en willen dat nooit meer. Dat zorgt voor angst om te beginnen aan het afbouwen." Toch is iedereen volgens haar uiteindelijk gebaat bij het afbouwen van de medicatie. "Er zijn altijd in meer of mindere mate bijwerkingen."

 • 19 oktober: KNMP-voorzitter Aris Prins over terhandstellingskosten (Radar, AVROTROS)

  Een apotheek rekent vaak kosten voor een gesprek dat niet is gevoerd. Dat blijkt uit een enquête van Radar onder bijna 32.000 apotheekklanten. Dit terwijl je er dus wel voor betaalt. Wie voor de eerste keer een medicijn ophaalt, betaalt naast de kosten van het medicijn, ook kosten voor het begeleidingsgesprek door de apothekersassistente. Dit kun je op je rekening terugvinden als 'terhandstellingskosten met begeleidingsgesprek'. In de studio zit Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP, hij geeft uitleg over het systeem en komt met een mogelijke oplossing om dit te veranderen.

 • 14 oktober: Geneesmiddelentekorten: strijd tegen een veelkoppig monster (Reformatorisch Dagblad)

  Mensen die naar de apotheek gaan om medicijnen te halen, krijgen steeds vaker te horen dat hun geneesmiddel niet leverbaar is. Dat kan tijdelijk zijn, maar is soms ook definitief. Voorzitter Aris Prins van apothekerskoepel KNMP: „Apothekers zijn niet verantwoordelijk voor het ontstaan van tekorten. Wel kunnen we ervoor zorgen dat patiënten hier zo min mogelijk last van hebben.”

 • 6 oktober: 'Patienten langer in ziekenhuis' (Rijnmond)

  Door het landelijk tekort aan de virusremmer remdesivir, moeten coronapatiënten nu gemiddeld vier dagen langer in het ziekenhuis blijven. Dat zegt Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC en vicevoorzitter van de KNMP. Sinds afgelopen weekend is er in Nederland een ernstig tekort aan het medicijn.

 • 6 oktober: Tekort Remdesivir (AD Nieuws Update)

  Interview met KNMP vicevoorzitter Nicole Hunfeld over het dreigende tekort aan de virusremmer Remdesivir. Het AD-interview met Hunfeld start op 02:47 min.

 • 6 oktober, Tekort Remdesivir (BNR)

  De Nederlandse voorraad Remdesivir, dat gebruikt wordt voor het behandelen van Coronapatiënten is niet toereikend. Jörgen Raymann van BNR spreekt met Nicole Hunfeld, vice voorzitter van de KNMP Mark de Boer, internist-infectioloog van het LUMC en Weite Oldenziel, CEO van de Ofigem-groep.

 • 27 september: Apothekers aan het woord over de tekorten en de gevolgen voor patiënten (NPO Radio 1)

  In Nederland zijn de prijzen van 80% van alle geneesmiddelen laag in vergelijking met de landen om ons heen. De consequentie daarvan is dat wij niet meer vooraan in de rij staan als medicijnen op de markt komen. En dan blijven de lades van de apothekers leeg. Het aantal medicijntekorten is de afgelopen jaren fors toegenomen. In Nederland zijn de zorgverzekeraars sinds 2006 verantwoordelijk voor de inkoop van geneesmiddelen. Zij hebben een wettelijke taak om ervoor te zorgen dat zorg betaalbaar blijft. Maar nu, na 14 jaar blijkt dat dit inkoopbeleid het risico op geneesmiddeltekorten vergroot en apothekers en patiënten in de kou staan. Apothekers Daniëlle van Koetsveld en Frank de Ligt geven een reactie in Reporter Radio.

 • 14 september: Medicijnverspilling: wat is ertegen te doen? (Radar)

  Maar liefst 84 procent geeft aan weleens middelen in huis te hebben gehad die ze niet meer gebruiken, 53 procent heeft op dit moment ongebruikte medicijnen in huis. Volgens KNMP-voorzitter Aris Prins is hergebruik niet de oplossing, maar zou er meer op maat moeten worden voorgeschreven waarbij er kleinere hoeveelheden worden meegeven.

 • 10 september: Aris Prins over onzuiverheden in geneesmiddelen (Zembla)

  ‘Wij gaan ervan uit dat de medicijnen veilig zijn en veilig gebruikt kunnen worden. Dat is het vertrouwen dat wij in de IGJ en het CBG hebben. In het systeem hebben’, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins in de uitzending van Zembla ‘Vervuilde medicijnen’ (vanaf 26.45 en vanaf 34.56).

 • Huiselijk geweld in coronatijd: het wás al erg (De Psycholoog, september 2020)

  Hoewel erop werd gerekend door de overheid en alle deskundigen die we spraken, nam het aantal meldingen van huiselijk geweld in coronatijd aanvankelijk niet toe. Toch was dat geen goed nieuws, want het probleem is en blijft groot, met elke maand elfduizend meldingen bij Veilig Thuis. Een interview met klinisch psycholoog Iva Bicanic en Veilig Thuis-voorzitter Debbie Maas.

 • 27 augustus: Gebruik paracetamol is veilig volgens apothekers (Radio 1)

  De veiligheid van het gebruik van paracetamol staat volgens de KNMP niet ter discussie. Apothekers van de beroepsorganisatie hebben onderzoek gedaan naar de tabletten. "Paracetamol is veilig te gebruiken", zei KNMP-voorzitter Aris Prins in het interview op Radio 1 (interview start op 00:34, uitzending 10:30-11:30).

 • 27 augustus: 'Apothekers: gebruik paracetamol is veilig' (NRC)

  Paracetamol kan veilig gebruikt worden. Dat concludeert de beroepsvereniging van apothekers KNMP donderdag na eigen onderzoek van negentien merken paracetamol. Geen van de onderzochte merken bevatte de kankerverwekkende stof PCA. KNMP-voorzitter Aris Prins: ,,Het onderzoek bevestigt onze eerdere uitspraken over het veilig gebruik van dit geneesmiddel. De mensen kunnen paracetamol gewoon blijven innemen.”

 • Zelf dokteren: 14 vragen over geneesmiddelen kopen (Bron: Consumentengids juli/augustus 2020)

  Voor simpele kwaaltjes, zoals keelpijn of jeuk, staan de schappen bij de drogist en apotheek vol met drankjes, pillen, zalfjes en druppels. Handig, maar deze geneesmiddelen zijn niet altijd zonder gevaar. Wat koop je waar en waar moet je op letten?

 • 14 juli: Ook apothekers gaan paracetamol onderzoeken (NOS.nl)

  Ook de beroepsvereniging van apothekers gaat onderzoek doen naar kankerverwekkende stoffen in paracetamol. Aris Prins, de voorzitter van de Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), zegt dat tegen NRC. "Vanuit die nieuwsgierigheid zeg ik: wij gaan de paracetamol in ons eigen laboratorium onderzoeken. Ik kan zó aan tien doosjes komen die bij de supermarkt, drogist en apotheek verkocht worden", zegt Prins tegen NRC. Hij vermoedt dat er sowieso weinig risico is bij incidenteel gebruik van de pijnstiller, maar bij chronisch gebruik zou dat anders kunnen zijn.

 • 14 juli: Apothekers testen paracetamol op kankerverwekkende stof (BNR Nieuwsradio)

  Apothekers gaan zelf paracetamol testen op de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof PCA, zegt de brancheorganisatie voor apothekers, de KNMP. Vorige week bleek uit onderzoek van Zembla en NRC dat de grootste producent vervuilde paracetamol heeft verkocht. Aris Prins, zelf apotheker en voorzitter van de KNMP, vertelt waarom ook zij nu een onderzoek gaan instellen. 'We hebben vrijdag al gemerkt dat we bij de balie vragen krijgen van mensen die zich zorgen maken, en of er ook paracetamol verkrijgbaar is zónder die kankerverwekkende stof. Ook collega's uit de rest van het land vroegen of wij daar bij zouden kunnen helpen. Dan word je toch nieuwsgierig of wij dat zouden kunnen onderzoeken, daarom gaan we nu kijken of er ook paracetamol is zonder die stof.'

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl