In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 28 februari: Hoe wordt Europa hofleverancier van medicijnen? (NPO Radio 1)

  In Nederland hebben we al jaren medicijntekorten, in januari bleek dat opnieuw, rond de 1500 geneesmiddelen zijn langere tijd niet leverbaar. Met alle narigheid, zoals vaak wisselen, voor patiënten van dien. De reden is volgens velen de afhankelijkheid van de medicijnproductie in China en India. Als daar iets misgaat en er kan niet geleverd worden, ontstaan hier tekorten. De apothekers, het Europees Parlement, de Tweede Kamer en opeenvolgende ministers, zien het terughalen van de medicijnproductie naar Europa en Nederland als dé oplossing voor de oplopende tekorten.

 • 26 februari: Europa wil voor medicijnen minder afhankelijk zijn van Azië. Toch maar weer zelf maken? (NRC.nl)

  Europa en Nederland willen minder afhankelijk worden van Aziatische landen voor medicijnen. Meer zelf maken klinkt goed, maar is niet zomaar geregeld. Want welke medicijnen dan? Hoeveel? En wie betaalt het?

 • 15 februari: Feit of Fictie - je mag een vaccin niet schudden (NPO Radio 1)

  Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker in het Erasmus mc en vicevoorzitter KNMP, Ben van der Zeijst, Emeritus hoogleraar vaccins en vaccinatie van LUMC en Noortje Zwart, hoofd van de apotheek in het Amsterdam UMC, over het schudden van vaccins.

 • 13 februari: Aanschaf hulpmiddelen uit apotheek moeilijker door beleid Zilveren Kruis (Kassa)

  Per 1 januari vergoeden Zilveren Kruis, De Friesland, FBTO en Interpolis zogeheten DISVV-middelen alleen nog maar als deze online of per telefoon besteld worden bij een grote leverancier. Het gaat dan om diabetes-, incontinentie- en stomamaterialen, verbandmiddelen en voedingspreparaten. Deze middelen kopen in de lokale apotheek zit er dus niet meer bij. Apothekers maken zich zorgen om het nieuwe beleid en patiënten ervaren diverse problemen.

 • 29 januari: West-Brabantse apothekers helpen bij coronavaccinatie (BN DeStem)

  West-Brabantse apothekers schieten zorginstellingen en GGD te hulp bij de vaccinatiecampagne. Ze helpen bij het klaarmaken van de vaccins tegen het coronavirus, wat een specialistische vaardigheid is.

 • 24 januari: Medicijntekorten - blijvend probleem (Pointer, KRO Radio)

  Iedereen vist weleens achter het net bij de apotheker: medicijn niet leverbaar. Maar nu blijkt het medicijntekort structureel. De KNMP heeft de jaarlijkse tekorten-cijfers gepubliceerd en die zijn ´andermaal ongekend hoog´. Het item over de medicijntekorten begint op 0:33:20 minuten

 • 21 januari: Opnieuw groot medicijntekort, 'Nederland vaak achteraan' (NOS.nl)

  Opnieuw constateert apothekersorganisatie KNMP dat er een tekort is aan medicijnen. Het ging in 2020 om 1480 soorten, dat is iets minder dan het tekort van 1492 het jaar ervoor. Toen was er bijna een verdubbeling van het aantal medicijnen dat niet op voorraad was.

 • 21 januari: Vorig jaar wéér een groot tekort aan medicijnen: 'Niet uit te leggen aan patiënten' (Hart van Nederland)

  Voor het tweede jaar op rij is het medicijntekort in Nederland ongekend hoog. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden hier dagelijks enorme last van en oplossing voor de schaarste is 'niet vandaag of morgen geregeld'.

 • 21 januari: Medicijntekorten: blijvend probleem (NPO Radio 1)

  Vandaag publiceert apothekersvereniging KNMP de jaarlijkse cijfers over geneesmiddeltekorten: Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland blijkt in 2020 andermaal ongekend hoog en is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder. In 2020 zijn 1480 tekorten geteld, tegenover 1492 een jaar eerder. Toen was er een verdubbeling.

 • 21 januari: Apothekersorganisatie: Wederom groot aantal geneesmiddelentekorten (NU.nl)

  Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is nog altijd groot, laat apothekersorganisatie KNMP donderdag weten. In 2020 werden in totaal 1.480 tekorten geteld, tegenover 1.492 in het jaar ervoor. "We hoopten dat het een eenmalige uitschieter betrof, maar er lijkt nu sprake van plateauvorming op een zeer ongewenst niveau. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden hier dagelijks enorme last van", aldus de brancheorganisatie.

 • 21 januari: 'Raadselachtig medicijntekort: het zit structureel mis' (Telegraaf)

  Apothekers moeten steeds vaker 'nee' verkopen aan de balie als de patient een recept komt afhalen. Het geneesmiddelentekort in ons land is in 2020 ongekend hoog gebleken en nagenoeg gelijk aan 2019, toen er sprake was van een plotselinge verdubbeling. "Ik heb de angst dat we dit normaal gaan vinden en dat moeten we niet willen", zegt apothekersvoorzitter Aris Prins van de brancheorganisatie KNMP.

 • 8 januari: Is het COVID-19-vaccin wel halal? (Radio 1, Eenvandaag)

  Is het voor moslims in ons land toegestaan om het COVID-19-vaccin gebruiken zonder de islamitische regels rond voedsel te overtreden? Radio 1 presentator Suzanne Bosman vraagt het aan apotheker Mustafa Yildirim. Het interview begint op 0:25:20 min.

 • 7 januari: Halalmedicijnen (Trouw)

  De halalmarkt groeit. Zo verkoopt apotheker Mustafa Yildirim (Apotheek Kaaikhof, Assendelft) alleen halal medicijnen, met succes.

 • 8 januari: Spoedapotheek Eemland wint kort geding met zorgverzekeraars en blijft open (RTV Utrecht)

  De Dienstapotheek Eemland die in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zit blijft toch open. De zorgverzekeraars hadden het contract per 1 januari opgezegd, maar daar spande de apotheek met succes een kort geding tegen aan. Inwoners van de regio Amersfoort kunnen daardoor ook dit jaar voor spoedmedicijnen bij de apotheek terecht.

 • 6 januari: Ziekenhuisapothekers Erasmus MC laten coronavaccin zien (NOS Jeugdjournaal)

  Hoe gaat dat prikken precies? Het NOS Jeugdjournaal ging langs bij het Erasmus MC in Rotterdam. Ziekenhuisapotheker Maaike Rutten laat zien waar de vaccins klaarliggen. 'Er moet eerst nog natriumchloride worden toegevoegd om het te verdunnen. En dan kunnen hier vijf of misschien zelfs zes injecties worden uitgehaald.' Ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld laat zien hoe de vloeistof in de spuit gaat. 'Als je hierin getraind bent, kun je dit heel snel doen. En dat is hard nodig, want we gaan nu heel snel heel veel mensen vaccineren.'

 • 5 januari: Kwetsbare groepen nog vol vragen over coronavaccin: 'Word ik wel genoeg beschermd?' (Hart van Nederland)

  Er is nog veel onduidelijk over de werking van het coronavaccin bij kwetsbare groepen. Nederlanders met bijvoorbeeld kanker, reuma of een auto-immuunziekte vragen zich af of zij door de prik wel voldoende antistoffen opbouwen om zich te beschermen tegen het coronavirus. Annemieke Horikx van de KNMP, de beroepsorganisatie voor apothekers, roept de kwetsbare groepen ondanks de onbeantwoorde vragen toch op zich te laten vaccineren. Volgens haar zal op korte termijn meer onderzoek worden gedaan. “Het is heel speculatief, maar misschien is er voor deze mensen uiteindelijk wel een derde vaccinatie nodig om de gewenste hoeveelheid antistoffen aan te maken”, zegt ze tot besluit (vanaf minuut 6.30).

 • 5 januari: Zorgen bij kanker- en reumapatiënten over goede werking coronavaccin (BNR Nieuwsradio)

  Kanker- en reumapatiënten en mensen met auto-immuunziekten maken zich zorgen over het effect van hun medicatie op de werking van het coronavaccin. Ze hebben mogelijk meer doses van het vaccin nodig, zegt apothekersbrancheclub KNMP tegen BNR. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties wil nu meer onderzoek naar de effecten van het coronavaccin voor mensen met een verslechterd afweersysteem. 'Het zou kunnen zijn dat in de toekomst een derde dosis nodig is', zegt Annemieke Horikx van apothekersbranchevereniging KNMP. Maar of meer doses gaat helpen en bij hoeveel mensen dit toegediend zou moeten worden, is onduidelijk.

 • 4 januari: Voorbereidingen vaccinaties in volle gang bij Erasmus MC (Nieuwsuur)

  De voorbereidingen voor de eerste vaccinaties van woensdag zijn in het Rotterdamse Erasmus ziekenhuis in volle gang. 'We krijgen de spuiten ontdooid aan. Dat betekent dat we ze vervolgens in de koelkast moeten gaan bewaren en dat mag maar 5 dagen. In die 5 dagen moeten al deze mensen gevaccineerd gaan worden', zegt Nicole Hunfeld, apotheker Erasmus MC (minuut 9.15 - 12.30).

 • 28 december: 'Medicijntekorten voorlopig nog niet opgelost' (NOS)

  De aanpak van medicijntekorten in Nederland loopt vertraging op, concludeert NRC op basis van gesprekken met betrokkenen. Volgens de krant is het ministerie van Volksgezondheid, dat vorig jaar extra voorraden beloofde, daar nog weinig mee opgeschoten. Dat zou komen doordat niet duidelijk is wie voor de aanvullende voorraad moet betalen. Ook eist de coronacrisis nu aandacht op.

 • 28 december: 'Nog steeds medicijntekorten bij apothekers' (NPO Radio 1)

  Cijfers van de KNMP laten zien dat de medicijntekorten in Nederland de laatste jaren toenemen. "Het gaat bijvoorbeeld om medicijnen die zorgen voor bloedstolling bij mensen met trombose en medicijnen voor urinewegeninfecties", vertelt Aris Prins, voorzitter van de KNMP in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat zijn medicijnen waar je patiënten ook niet zomaar kan overschakelen naar een alternatief." Er is sprake van een tekort als een geneesmiddel meer dan twee weken landelijk niet meer te krijgen is. Vorig jaar is het aantal keer dat dat in Nederland gebeurde bijna verdubbeld. "We hoopten dat vorig jaar een uitzondering was, maar de huidige cijfers duiden erop dat dat niet het geval is", aldus voorzitter Prins.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl