In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 23 september: Apotheker Elien Peterse reageert op de toename van geneesmiddelentekorten (NOS.nl)

  Apotheker Elien Peterse reageert in Nieuwsuur op de toename van geneesmiddelentekorten. Minister Bruins (VWS) sprak namelijk de verwachting uit dat de apothekers steeds vaker 'nee' moeten verkopen.

 • 23 september: Eric Janson in De Ochtendspits (BNR Nieuwsradio)

  Eric Janson, directeur van de KNMP, heeft de verwachting uitgesproken dat de tekorten zullen toenemen. Dat deed hij in een interview met BNR. Daarin ondersteunde Janson tevens het voorstel van Bruins om te onderzoeken of de grondstoffenproductie terug naar Europa gehaald kan worden. BNR Nieuwsradio, 06.00 - 10.00 uur, vanaf 3 uur 10 minuten.

 • 27 augustus: Nederlanders slikken minder pillen: ‘Van slaaptabletten weten we nu dat ze vaak onzinnig zijn’ (AD.nl)

  Nederlanders slikten het afgelopen jaar minder pillen dan verwacht. Het medicijngebruik is ongeveer gelijk gebleven, terwijl op basis van de bevolkingsgroei en de vergrijzing een toename van 1,5 procent werd verwacht. Dat blijkt uit de nieuwe jaarcijfers die deze krant bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) heeft opgevraagd. Het gebruik van geneesmiddelen nam in 2018 toe met slechts een half procent.

 • 26 augustus: Zomerserie - de Apotheker (NPO Radio 1)

  Winfried Baijens (NPO Radio 1) praat met mensen over wie het vaak gaat in het nieuws. Wat vinden ze van al die aandacht? Vandaag: de Apotheker. Aris Prins praat over zijn beroep.

 • 23 augustus: Fatale val op doktersrecept (BNR Nieuwsradio)

  Meer medicatie is niet altijd beter. Zo luidt de titel van het Britse onderzoek uitgevoerd door Age UK. Ouderen krijgen regelmatig te veel of verkeerde medicijnen voorgeschreven waardoor het risico op overlijden toeneemt. Het Britse goede doel is niet de enige instantie die zich zorgen maakt. Ook Nederlandse apothekers pleiten voor een beter beleid. Apotheker Frédérique Fiéviez geeft uitleg.

 • 19 augustus: Apothekersorganisatie verwacht dat medicijntekort groter wordt (NU.nl)

  Apothekersorganisatie KNMP zegt maandag in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal dat het geneesmiddelentekort in 2019 waarschijnlijk groter wordt. Sinds 2010 neemt het aantal tekorten met sprongen toe. "We hebben al veel acute problemen in Nederland gehad", zo schetst KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent, onder meer verwijzend naar het tekort aan de anticonceptiepil.

 • 19 augustus: Geneesmiddelentekorten in Frankrijk (NPO Radio 1)

  Artsen slaan alarm in Frankrijk. Er heerst een enorm medicijntekort in dat land. Ook in Nederland is er sprake van medicijntekorten. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP, legt uit hoe groot het probleem in Nederland is. 'Alle signalen wijzen erop dat het aantal tekorten in 2019 nog weer verder toeneemt.' NOS Radio 1 Journaal, 07.00 - 08.00 uur, vanaf minuut 50.00.

 • 10 augustus: Wat is beter voor je concentratie: dure studiepil of kop koffie? (NPO Radio 1)

  Voor studenten die moeite hebben om zich te concentreren op hun studie is er de Study Buddy. Deze pil 'verhoogt jouw concentratie direct', zo belooft de fabrikant, maar kan dat echt met een pil? Apotheker en lid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) Ka-Chun Cheung zegt dat de werking van de ingrediënten slechts van korte duur is. 'Er zit cafeïne (koffie) in en dat kan best wat opleveren (aan verbetering van de concentratie red.), maar dat is altijd een hele korte termijn. Er is daar geen grootschalig onderzoek naar gedaan. Iedereen kan er anders op reageren. Bij de een doet het niets, bij de ander wel.'

 • 1 juli: Apothekers maken zich zorgen over speekseltest (Radio EenVandaag)

  Als je betrokken bent bij een verkeersongeluk of vreemd rijgedrag vertoont, dan is de kans groot dat de politie een speekseltest bij je afneemt. Die test laat zien of je bijvoorbeeld opiaten, cannabis, amfetamine of xtc hebt gebruikt. Maar er is een keerzijde. Mensen die medicijnen slikken kunnen door de speekseltest in de problemen komen. Apothekers maken zich zorgen. In de studio is apotheker Ka-Chun Cheung van de KNMP (uitzending 15.00-16.00 uur, minuut 8.10).

 • 1 juli: Drugs of pijnstillers: bij Zouhirs speekseltest is het verschil onduidelijk (EenVandaag)

  De speekseltest is bedoeld om drugsgebruik in het verkeer op te sporen, maar de test kan ook positief uitslaan bij gebruik van medicijnen. "Ik word gestraft voor niks", vertelt Zouhir. Hij slikt pijnstillers en testte positief bij een speekseltest. Volgens Ka-Chun Cheung, apotheker en lid van de brancheorganisatie KNMP, zijn er al meerdere patiënten bij de speekseltest positief bevonden. Het probleem is volgens hem dat de politie werkt met waarden die zijn gebaseerd op recreatief gebruik van drugs.

 • 29 juni: Bart Smals: 'Delfts college staat als een huis' (AD)

  Bart Smals gooit het roer volledig om. Hij staakt zijn werk als apotheker en zegt de Delftse raad vaarwel om Kamerlid te worden. ,,In de politiek is dat toch de eredivisie.''

 • 27 juni: Artsen en apothekers overtreden regels door medicijntekort (RTL Nieuws)

  Artsen en apothekers overtreden wet- en regelgeving om medicijntekorten op te vangen. Dat bevestigen meerdere artsen en apothekers aan de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Geneesmiddelen die over de datum zijn worden bijvoorbeeld toch verkocht, en naamstickers van teruggebrachte medicijnen worden eraf getrokken. Vervolgens worden de medicijnen meegegeven aan andere patiënten.

 • 27 juni: Gesjoemel met medicijnen: minister wil onderzoek (RTL Nieuws)

  Apothekers die medicijnen aan patiënten meegeven die eigenlijk vernietigd hadden moeten worden. Het is een voorbeeld van hoe apothekers regelmatig de regels aan hun laars lappen vanwege het medicijntekort. Met alle gevolgen van dien. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg zegt dat er een onderzoek moet komen.

 • 27 juni: Artsen en apothekers overtreden bewust de wet om medicijntekorten voor hun patiënten op te lossen (RTL Nieuws)

  Door een groeiend tekort aan medicijnen doen artsen en apothekers tegenwoordig de gekste dingen om hun patiënten alsnog te helpen. Het gaat zelfs zo ver dat ze de wet ervoor overtreden. Artsen en apothekers zeggen eenvoudigweg geen keus te hebben.

 • 27 juni: 'Artsen en apotheken overtreden wet om medicijntekorten op te vangen' (NU.nl)

  Vanwege medicijntekorten geven artsen en apothekers mensen soms geneesmiddelen mee die over datum zijn, of medicatie die terug is gebracht en eigenlijk moet worden vernietigd. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van een rondgang. Minister Bruno Bruins (Gezondheid) zegt een onderzoek te willen naar aanleiding van de publicatie.

 • 27 juni: Waarom zijn er enorme tekorten aan zoveel medicijnen? (RTL Nieuws)

  Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat artsen en apothekers wet- en regelgeving overtreden om patiënten zorg te bieden. Zij voelen zich gedwongen dit te doen, omdat er steeds vaker medicijntekorten zijn. Maar hoe groot zijn de problemen? En waarom zijn er zoveel tekorten aan geneesmiddelen in Nederland?

 • 25 juni: Miljoenen medicijngebruikers lopen extra risico tijdens hitte (Skipr.nl)

  Tijdens de hitte lopen minimaal 1,3 miljoen Nederlanders van 65 jaar en ouder extra risico tijdens de hitte door hun medicijngebruik. Daarvoor waarschuwt de apothekersorganisatie KNMP.

 • 22 juni: Apotheker Lisette Darman over behandelen jeuk door processierups (RTV Sternet)

  Apotheker Lisette Darman van Apotheek de Hofbraak legt uit waarom we klachten ondervinden door de eikenprocessierups. Zij geeft o.a. de volgende tips: spoelen met lauwwarm water, plakbandmethode toepassen en/of kalmerende gel gebruiken. Vooral niet krabben, omdat de brandharen dan nog verder de huid indringen.

 • 21 juni: 1,8 miljoen medicijngebruikers moeten officiële verklaring aanvragen (Radio RN7)

  Ruim 1,8 miljoen medicijngebruikers moeten een officiële verklaring aanvragen voordat zij deze zomer het land kunnen verlaten voor hun vakantie. Anders lopen reizigers het risico dat hun kalmeringsmiddelen of pijnstillers bij de grens worden behandeld als drugs. Daarvoor waarschuwt de apothekersorganisatie KNMP. Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak geeft uitleg.

 • 20 juni: Medicijnen of drugs? Douane ziet zonder verklaring soms geen verschil (Maxvandaag.nl)

  Meer dan 1 miljoen Nederlanders gebruiken medicijnen die zij niet zomaar mogen meenemen in het vliegtuig. Deze middelen vallen onder de opiumwet en kunnen in andere landen worden gezien als drugs. Om moeilijkheden aan de grens te voorkomen, is een officiële verklaring nodig. De Nederlandse apothekersorganisatie KNMP drukt mensen die dergelijke middelen gebruiken op het hart tijdig zo’n verklaring aan te vragen.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl