In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 26 oktober: Apotheker helpt Arnhemse patiënt uit de brand (Omroep Gelderland)

  Om veilig een maagoperatie te kunnen ondergaan, moet Wim Harms uit Arnhem ingeënt worden met het pneumokokkenvaccin. Maar dit vaccin is op dit moment in heel Nederland niet beschikbaar, net als honderden andere geneesmiddelen. Daarom heeft de Arnhemse apotheker Frank Schoor Wim nu uit de brand geholpen. Hij heeft voor hem een reisvaccin kunnen regelen. Dit vaccin beschermt minder goed, maar goed genoeg om de operatie te kunnen ondergaan.

 • 16 oktober: Apotheker is vaker een allochtoon (AD.nl)

  Steeds meer apotheken in Nederland, met name in de grote steden, worden tegenwoordig gerund door apothekers van niet-westerse afkomst. Rotterdam is koploper. Daar heeft inmiddels 40 procent van de zorgverleners een buitenlandse afkomst.

 • Oktober 2017: Vraag bij KNO-problemen advies aan apotheker (Mijn Lichaam)

  Er zijn prima zelfzorgmiddelen te koop als je last hebt van een neusverkoudheid, oorpijn of keelpijn. Maar het is wel belangrijk te weten of wat je wilt kopen ook geschikt is in jouw situatie. “Dat is namelijk lang niet altijd het geval”, vertelt apotheker Kirsten Kouwen. “Soms is hoesten een bijwerking van bepaalde bloeddrukverlagende medicatie. In zo’n geval zullen zelfzorgmiddelen niet het gewenste effect hebben. Een apotheker kan door de juiste vragen te stellen achterhalen wat de meest waarschijnlijke oorzaak is van je klachten.

 • 3 oktober: Verslaving aan legale pijnstiller Oxycodon (Spuiten en Slikken, BNNVARA)

  Tim Hofman onderzoekt de verslavende legale pijnstiller Oxycodon. Apotheker en KNMP-bestuurslid Sijtze Blaauw geeft uitleg.

 • 26 september: De medicatiemolen draait door (Zorgveilig.nl)

  Het aantal patiënten dat door geneesmiddelengebruik in het ziekenhuis belandt, is in vijf jaar tijd met een kwart (!) gestegen. Wat is er aan de hand? Tijd voor een indringend rondetafelgesprek met de huisarts, de wetenschapper, de apotheker en de specialist.

 • 31 augustus: 'Ik ben niet high, ik heb ADHD' (EditieNL)

  Sinds 1 juli wordt er op veel autowegen gecontrolleerd met nieuwe speekseltest. Hiermee kan de politie drugs signaleren, maar blijkbaar test het ook positief voor medicijnen voor ADHD of chronische pijn.

 • Augustus 2017: Dertien vragen aan apotheker Rikie Elling (weekblad Margriet)

  In het artikel 'Jazeker de apotheker' beantwoordt apotheker Rikie Elling 13 vragen. Bijvoorbeeld over het preferentiebeleid of het begeleidingsgesprek bij eerste uitgifte.

 • 16 augustus: Feit of fictie: houtskool remt werking van 'de pil' (EenVandaag)

  Actieve houtskool in ijs of drank mengen waardoor het zwart kleurt. Steeds meer mensen consumeren het, maar is dat wel zo slim? Actieve houtskool wordt als bestandsdeel in onder meer het medicijn Norit gebruikt om slechte stoffen te absorberen. Vandaar ook de hype: volgens voedselbloggers werkt het namelijk ‘ontgiftend’. Maar, volgens Ka-Chun Cheung van de apothekersorganisatie KNMP, absorbeert de houtskool ook goede stoffen, zoals vitamines. En, niet geheel onbelangrijk, andere medicijnen. Waaronder dus ook de anticonceptiepil.

 • 27 juli: Volgens Brits onderzoek kun je een antibioticakuur beter níet afmaken (de Volkskrant)

  Kuur afmaken: wie weleens antibiotica heeft geslikt, kent het advies dat aan de apothekersbalie wordt ingeprent: alle pillen moeten op, ook als de klachten zijn verdwenen. Anders ontstaat resistentie. Onzin, schrijft een groep Britse wetenschappers donderdag in vakblad The BMJ. Apotheker Aris Prins kan zich vinden in het pleidooi van de Britten, maar waarschuwt dat het bestaande advies niet meteen overboord kan.

 • 22 juli: Een hiv-test kun je voortaan gewoon zelf thuis doen (NOS.nl)

  Bij gespecialiseerde apotheken in grote steden is vanaf komende week voor het eerst een hiv-thuistest te koop. Tot nu toe konden mensen zich alleen buiten de deur laten testen, meestal bij de huisarts of een soa-poli van de GGD. Volgens de Amsterdamse apotheker Taco van Witsen van de groep apotheken die de thuistest gaat aanbieden, wordt dit soort gevoelige gesprekken uiteraard niet midden in de apotheek gevoerd.

 • 18 juli: Geen zevenmijlslaarzen maar bedachtzame stappen (Farmamagazine)

  Met Gerben Klein Nulent heeft de KNMP een voorzitter getroffen die een enorme nuchterheid uitstraalt. Iemand die durft toe te geven in de discussie over dure geneesmiddelen nauwelijks een rol te kunnen spelen. Maar ook iemand die zich hard maakt voor de erkenning van de apotheker als zorgverlener én die zich ervoor inzet om hieraan inhoud te geven. Graag nog drie jaar.

 • 16 juli: Hoe 'weet' je lichaam of je een antibioticakuur hebt afgerond? (Radio 2)

  Waarom moet je een antibioticakuur afmaken? Apotheker Aris Prins van Apotheek Poeldijk geeft antwoord in het radioprogramma 'Bureau Kijk in de Vegte'.

 • 7 juni: Pieter Derks over magistrale bereiding (Radio 1)

  We kunnen haast niks meer zelf en dat baart Pieter Derks zorgen. De cabaretier steekt de loftrompet over de magistrale bereiding.

 • 5 juni: Dure medicijnen worden mogelijk betaalbaar (NOS.nl)

  Aan de Universiteit Utrecht is een apparaat bedacht waarmee apothekers snel en goedkoop zelf biologische medicijnen kunnen maken. De initiatiefnemer, Huub Schellekens, hoopt dat deze zogenoemde Bionexpresso de behandeling van zeldzame ziekten veel goedkoper kan maken. Gerben Klein Nulent, de voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, noemt het initiatief van de onderzoeksgroep van Schellekens heel waardevol.

 • 12 mei: 'Zonder patiëntendossier moeizaam of geen medicatie' (EenVandaag)

  Patiënten die bewust hun medische gegevens niet willen delen via de opvolger van het Elektronisch Patiëntendossier, het Landelijk Schakelpunt, kunnen daardoor grote problemen ondervinden bij de apotheek. Ze krijgen daardoor moeizaam en soms zelfs helemaal geen medicatie mee. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP is verbaasd over weigering medicatie: “Het kan niet zo zijn dat als iemand niet in het LSP is opgenomen dat dan alleen om die reden de medicatie wordt geweigerd."

 • 10 mei: Kruip eens in de huid van een apotheker (Omroep West)

  De apothekersvereniging KNMP (Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) bestaat 175 jaar en dat vieren de pillendraaiers met een reizende tentoonstelling. Die is neergestreken in de Botanische Tuin in Delft. Via een interactief spel kun je er jezelf even apotheker wanen...

 • 26 april: Apotheker Fred de Koning uit Tilburg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

  Apotheker Fred de Koning (66) uit Tilburg heeft woensdag de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen.

 • 8 april: De apotheek is geen euthanasie-automaat (Trouw.nl)

  Euthanasie draait om patiënt en dokter. Maar wie verstrekt de dodelijke middelen? De apotheker. En die voelt zich gepasseerd. Wilma Göttgens-Jansen is apotheker en als onderzoeker verbonden aan IQ healthcare, Radboudumc; hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen is verbonden aan het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg en de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 • 5 april: 'Barcode op pillen scheelt 50 doden per jaar' (NU.nl)

  Als alle medicijnen in ziekenhuizen zijn voorzien van een barcode, zouden er jaarlijks bijna vijftig doden minder vallen. Dat is de helft van de bijna honderd mensen die nu per jaar in Nederland overlijden, omdat ze in het ziekenhuis de verkeerde medicijnen toegediend krijgen.

 • 2 april: Medicijnen in de prullenbak (NPO Radio 1)

  Gewoon doneren aan mensen die het hard nodig hebben, dacht de tweelingbroer van de vorig jaar overleden Guus de Water. Er lag immers nog een grote voorraad bij zijn broer. Hij liep stad en land af, maar kon ze nergens kwijt, ook niet bij organisaties die aan daklozen en ongedocumenteerden medische zorg verlenen, ook al kunnen ze de middelen goed gebruiken.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl