In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 10 april: Hoe een Rotterdamse kinderarts Firat het leven redde (NRC)

  Onderzoeksjournalist Karel Berkhout schreef het boek 'Meester van de medicijnen: Hoe een apotheker strijdt tegen dure geneesmiddelen'. Het NRC publiceerde een (bewerkt) hoofdstuk over een apotheekbereiding van openbaar apotheker Paul Lebbink voor de behandeling van een zeldzame stofwisselingsziekte.

 • 9 april - Interview met Paul Lebbink n.a.v. boek Meester van de Medicijnen (NPO 1 journaal)

  Meester van de Medicijnen van Karel Berkhout gaat over de Haagse apotheker Paul Lebbink die strijdt tegen de stijgende prijs van geneesmiddelen. Hij probeert dure medicijnen goedkoop na te maken. Om het interview na te luisteren scroll op de pagina naar terugluisteren NOS Radio 1 Journaal 08.40 uur.

 • 1 april: Zelftest is geen vrijbrief voor familiebijeenkomsten met Pasen: 'biedt geen zekerheid' (NPO1)

  Houd jij je met met Pasen aan de coronamaatregelen? Het paasweekend staat voor de deur. Voor het tweede jaar op rij roept premier Rutte op elkaar vanwege corona niet op te zoeken. Gezien de drukte in de parken met het mooie weer, blijkt dat in de praktijk toch lastig. Vorig jaar gaf een op de zes mensen aan elkaar met Pasen, ondanks de coronaregels, toch op te zoeken.

 • 1 april: Zelftest corona te koop bij apotheek: 'Hopelijk helpt het alles open te gooien' (Omroep West)

  Zelf een coronatest afnemen? Het kan nu, want bij een aantal apotheken in het land is er een coronasneltest te koop, waaronder bij Apotheek Statenkwartier in Den Haag. 'Hopelijk helpt dit om alles weer open te gooien', zegt apotheker Anne-Marie Prins-Jacobs. De Haagse apotheek verkocht woensdag de eerste sneltest aan minister Hugo de Jonge.

 • 31 maart: KNMP-voorzitter Aris Prins bij talkshow Op1 (NPO)

  Bij een aantal apotheken is sinds 31 maart de eerste corona-zelftesten te koop. Met deze sneltesten kunnen mensen bij zichzelf thuis een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. KNMP-voorzitter Aris Prins legt bij de talkshow Op1 uit hoe die zelftest precies werkt.

 • 31 maart: Zelftests corona te koop bij eerste apotheken, uitslag binnen een kwartier (NOS.nl)

  Vanaf vandaag zijn er coronazelftests te koop bij apotheken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn ze vanaf nu bij enkele apotheken te krijgen en is het de verwachting dat ze uiterlijk eind april in de rest van de apotheken en ook supermarkten en drogisterijen liggen. Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge kocht vanochtend de eerste zelftest in de apotheek.

 • 31 maart: Zelftest corona in apotheken beschikbaar (NPO Radio 1)

  De zelftest, om te kijken of je corona hebt, is vanaf vandaag in een aantal apotheken beschikbaar. Anne-Marie Prins-Jacobs is een van die apotheekhouders in Den Haag. 'Ze hebben de test aangepast en klaargemaakt voor zelfgebruik. Het grote verschil is dat je nu een wattenstaafje krijgt die je alleen maar in het begin van je neus doet.' Apotheker Prins-Jacobs legt de werking van de zelftest uit (om 07.51 uur, en later om 08.42 uur met de uitslag van de reporter).

 • 30 maart: De zelftest is er! Eerste apotheken verkopen vanaf vandaag de coronatests die je zelf thuis kunt doen (EenVandaag)

  Na het tandenpoetsen ook nog even een coronatest. Vanaf vandaag beginnen de eerste apotheken met de verkoop van de zelftest. "Wij kunnen ervoor zorgen dat testen toegankelijker wordt voor iedereen, daar ben ik heel blij mee." Verpakt in 14 dozen kwamen deze ochtend 350 coronasneltesten aan bij Apotheek Utrechtsestraat Medicijnman in Amsterdam. Het is een van de zeker 450 apotheken die vandaag bevoorraad worden met sneltesten. Andere apotheken volgen en de verwachting is dat vrijdag de meeste apotheken in ons land de sneltesten verkopen. De test kost 8,95 euro.

 • 29 maart: Slim gebruik kankermedicijnen kan miljoenen besparen, en ziekenhuisbezoek verminderen (VK)

  Apotheker Roelof van Leeuwen onderzocht hoeveel medicijnen kankerpatiënten krijgen, en ontdekte dat er veel medicijnen en veel ziekenhuistijd worden verspild. Met maatwerk blijkt de behandeling aanzienlijk goedkoper en efficiënter te kunnen.

 • 15 maart: 'Plicht om door de bril van de ondernemer te kijken' (FD)

  Zelfstandige ondernemers die de politiek in gaan: wat drijft hen? Vandaag Bart Smals: partij VVD, plaats 37. Hij was apotheker in 's-Gravenzande en is sinds medio 2019 Tweede Kamerlid. 'In de zorg, maar dat speelt elders ook, loop je als ondernemer tegen allerlei dingen aan waarvan je denkt: dit kan anders, dit kunnen we beter organiseren. Frustraties over bijvoorbeeld elektronische gegevensuitwisseling in de zorg.'

 • 13 maart: Wereldprimeur - Nederlandse ziekenhuizen gaan als eerste ongebruikte medicijnen opnieuw uitgeven (HartvanNL)

  Jaarlijks worden in Nederland voor honderd miljoen euro aan medicijnen weggegooid. Ontzettend zonde natuurlijk en daarom gaan vier ziekenhuizen dure, ongebruikte geneesmiddelen nu alsnog aan patiënten geven. Het gaat om een proefproject waarbij kostbare kankermedicijnen worden hergebruikt die patiënten thuis overhouden. Na controle door een apotheker kunnen deze geneesmiddelen voor een andere patiënt worden voorgeschreven. En dat is volgens de vier meewerkende ziekenhuizen een wereldprimeur. Interview met Charlotte Bekker, biomedisch wetenschapper Radboudumc en met openbaar apotheker Marco Lourens van Apotheek Malden.

 • 12 maart: 'Dit is wat een apotheker vindt van een corona-zelftest' (L1)

  Naar verwachting komen in april de eerste zelftesten op de Nederlandse markt. Ook openbaar apotheken mogen die gaan aanbieden. Dat meldde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de tweede week van maart. Apotheker Henk-Jan Verburg vertelt in het programma L1mburg Centraal van de regionale zender L1 over de werking van zo'n zelftest.

 • 28 februari: Hoe wordt Europa hofleverancier van medicijnen? (NPO Radio 1)

  In Nederland hebben we al jaren medicijntekorten, in januari bleek dat opnieuw, rond de 1500 geneesmiddelen zijn langere tijd niet leverbaar. Met alle narigheid, zoals vaak wisselen, voor patiënten van dien. De reden is volgens velen de afhankelijkheid van de medicijnproductie in China en India. Als daar iets misgaat en er kan niet geleverd worden, ontstaan hier tekorten. De apothekers, het Europees Parlement, de Tweede Kamer en opeenvolgende ministers, zien het terughalen van de medicijnproductie naar Europa en Nederland als dé oplossing voor de oplopende tekorten.

 • 26 februari: Europa wil voor medicijnen minder afhankelijk zijn van Azië. Toch maar weer zelf maken? (NRC.nl)

  Europa en Nederland willen minder afhankelijk worden van Aziatische landen voor medicijnen. Meer zelf maken klinkt goed, maar is niet zomaar geregeld. Want welke medicijnen dan? Hoeveel? En wie betaalt het?

 • 15 februari: Feit of Fictie - je mag een vaccin niet schudden (NPO Radio 1)

  Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker in het Erasmus mc en vicevoorzitter KNMP, Ben van der Zeijst, Emeritus hoogleraar vaccins en vaccinatie van LUMC en Noortje Zwart, hoofd van de apotheek in het Amsterdam UMC, over het schudden van vaccins.

 • 13 februari: Aanschaf hulpmiddelen uit apotheek moeilijker door beleid Zilveren Kruis (Kassa)

  Per 1 januari vergoeden Zilveren Kruis, De Friesland, FBTO en Interpolis zogeheten DISVV-middelen alleen nog maar als deze online of per telefoon besteld worden bij een grote leverancier. Het gaat dan om diabetes-, incontinentie- en stomamaterialen, verbandmiddelen en voedingspreparaten. Deze middelen kopen in de lokale apotheek zit er dus niet meer bij. Apothekers maken zich zorgen om het nieuwe beleid en patiënten ervaren diverse problemen.

 • 29 januari: West-Brabantse apothekers helpen bij coronavaccinatie (BN DeStem)

  West-Brabantse apothekers schieten zorginstellingen en GGD te hulp bij de vaccinatiecampagne. Ze helpen bij het klaarmaken van de vaccins tegen het coronavirus, wat een specialistische vaardigheid is.

 • 24 januari: Medicijntekorten - blijvend probleem (Pointer, KRO Radio)

  Iedereen vist weleens achter het net bij de apotheker: medicijn niet leverbaar. Maar nu blijkt het medicijntekort structureel. De KNMP heeft de jaarlijkse tekorten-cijfers gepubliceerd en die zijn ´andermaal ongekend hoog´. Het item over de medicijntekorten begint op 0:33:20 minuten

 • 21 januari: Opnieuw groot medicijntekort, 'Nederland vaak achteraan' (NOS.nl)

  Opnieuw constateert apothekersorganisatie KNMP dat er een tekort is aan medicijnen. Het ging in 2020 om 1480 soorten, dat is iets minder dan het tekort van 1492 het jaar ervoor. Toen was er bijna een verdubbeling van het aantal medicijnen dat niet op voorraad was.

 • 21 januari: Vorig jaar wéér een groot tekort aan medicijnen: 'Niet uit te leggen aan patiënten' (Hart van Nederland)

  Voor het tweede jaar op rij is het medicijntekort in Nederland ongekend hoog. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden hier dagelijks enorme last van en oplossing voor de schaarste is 'niet vandaag of morgen geregeld'.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl