In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 16 juli: Hoe 'weet' je lichaam of je een antibioticakuur hebt afgerond? (Radio 2)

  Waarom moet je een antibioticakuur afmaken? Apotheker Aris Prins van Apotheek Poeldijk geeft antwoord in het radioprogramma 'Bureau Kijk in de Vegte'.

 • 7 juni: Pieter Derks over magistrale bereiding (Radio 1)

  We kunnen haast niks meer zelf en dat baart Pieter Derks zorgen. De cabaretier steekt de loftrompet over de magistrale bereiding.

 • 5 juni: Dure medicijnen worden mogelijk betaalbaar (NOS.nl)

  Aan de Universiteit Utrecht is een apparaat bedacht waarmee apothekers snel en goedkoop zelf biologische medicijnen kunnen maken. De initiatiefnemer, Huub Schellekens, hoopt dat deze zogenoemde Bionexpresso de behandeling van zeldzame ziekten veel goedkoper kan maken. Gerben Klein Nulent, de voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, noemt het initiatief van de onderzoeksgroep van Schellekens heel waardevol.

 • 12 mei: 'Zonder patiëntendossier moeizaam of geen medicatie' (EenVandaag)

  Patiënten die bewust hun medische gegevens niet willen delen via de opvolger van het Elektronisch Patiëntendossier, het Landelijk Schakelpunt, kunnen daardoor grote problemen ondervinden bij de apotheek. Ze krijgen daardoor moeizaam en soms zelfs helemaal geen medicatie mee. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP is verbaasd over weigering medicatie: “Het kan niet zo zijn dat als iemand niet in het LSP is opgenomen dat dan alleen om die reden de medicatie wordt geweigerd."

 • 10 mei: Kruip eens in de huid van een apotheker (Omroep West)

  De apothekersvereniging KNMP (Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) bestaat 175 jaar en dat vieren de pillendraaiers met een reizende tentoonstelling. Die is neergestreken in de Botanische Tuin in Delft. Via een interactief spel kun je er jezelf even apotheker wanen...

 • 26 april: Apotheker Fred de Koning uit Tilburg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

  Apotheker Fred de Koning (66) uit Tilburg heeft woensdag de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen.

 • 8 april: De apotheek is geen euthanasie-automaat (Trouw.nl)

  Euthanasie draait om patiënt en dokter. Maar wie verstrekt de dodelijke middelen? De apotheker. En die voelt zich gepasseerd. Wilma Göttgens-Jansen is apotheker en als onderzoeker verbonden aan IQ healthcare, Radboudumc; hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen is verbonden aan het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg en de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 • 5 april: 'Barcode op pillen scheelt 50 doden per jaar' (NU.nl)

  Als alle medicijnen in ziekenhuizen zijn voorzien van een barcode, zouden er jaarlijks bijna vijftig doden minder vallen. Dat is de helft van de bijna honderd mensen die nu per jaar in Nederland overlijden, omdat ze in het ziekenhuis de verkeerde medicijnen toegediend krijgen.

 • 2 april: Medicijnen in de prullenbak (NPO Radio 1)

  Gewoon doneren aan mensen die het hard nodig hebben, dacht de tweelingbroer van de vorig jaar overleden Guus de Water. Er lag immers nog een grote voorraad bij zijn broer. Hij liep stad en land af, maar kon ze nergens kwijt, ook niet bij organisaties die aan daklozen en ongedocumenteerden medische zorg verlenen, ook al kunnen ze de middelen goed gebruiken.

 • 20 maart: Mag een farmaceut de medicijnprijzen zomaar verhogen? (NOS.nl)

  Medicijnen waar geen patent meer op rust, maar die nog wel van belang zijn voor sommige mensen. Geneesmiddelenfabrikanten gaan er steeds vaker mee aan de haal. Een van de middelen die sinds begin deze maand fors duurder zijn geworden is Slow K.

 • 20 maart: Apothekers verontwaardigd over 'gekaapte' medicijnen (NOS.nl)

  Apothekers maken zich druk om wat zij 'gekaapte' medicijnen noemen. Dat zijn bestaande medicijnen die door een nieuwe farmaceut op de markt worden gebracht, maar tegen een veel hogere prijs. Het is de patiënt die vervolgens via de bijbetalingen opdraait voor de hogere kosten.

 • 15 maart: Soatest uit de muur bij Haagse apotheek (RTL Nieuws)

  Bij apotheek Prins Hendrikplein in het Zeeheldenkwartier in Den Haag hangt vanaf 21 maart een automaat waar je 24 uur per dag anoniem een soatest kunt kopen. "Mensen die denken dat ze mogelijk een soa hebben, willen zo snel mogelijk zekerheid. Straks kunnen ze zo'n soatest gewoon uit de muur trekken, desnoods midden in de nacht", vertelt apotheker Floor van Leersum aan RTL Nieuws.

 • 10 maart: Apotheker Fadi uit Syrië doet ervaring op in Tholen (PZC.nl)

  Fadi Alali wist niet wat hij zag toen hij voor het eerst de apotheek in Tholen bezocht. Een automaat waar mensen met een pinpas hun medicijnen uit kunnen halen, die had hij niet in zijn eigen apotheek in Syrië.

 • 21 februari: Onnodig ander medicijn door verzekeraar (Telegraaf)

  Door het strenge medicijnbeleid van zorgverzekeraars moeten patiënten vaak zonder medische reden wisselen van geneesmiddel.

 • 21 februari: ‘Niet één, maar vijf preferente geneesmiddelen’ (Medisch Contact)

  Zorgverzekeraars blijven vaak een preferentiebeleid voeren, ook als de prijzen van geneesmiddelen laag zijn en verschillende generieke middelen niet in prijs verschillen. Daarom moeten er per geneesmiddel niet één, maar liever vier of vijf generieke middelen als preferent worden aangewezen.

 • 21 februari: KNMP en LHV willen soepeler preferentiebeleid (Zorgvisie)

  Ziektekostenverzekeraars dienen niet één, maar vier of vijf medicijnen als preferent middel aan te wijzen voor de patiënt. Apothekersorganisatie KNMP, huisartsenvereniging LHV en de ouderenorganisaties KBO-PCOB pleiten voor een doorontwikkeling van het preferentiebeleid.

 • 21 februari: 'Patiënt krijgt vaak onnodig ander medicijn door beleid verzekeraars' (NU.nl)

  Door het strenge medicijnbeleid van zorgverzekeraars moeten patiënten vaak zonder medische reden wisselen van geneesmiddel.

 • 23 januari: "Begryp foar it bewarjen fan restantpillen" (Omroep Fryslan)

  Apotheker Jouke de Jong over "Begryp foar it bewarjen fan restantpillen". Toelichting (Fries): Ek Fryske húsdokters jouwe wolris medisinen fuort oan pasjinten dy't hege soarchkosten net betelje kinne. It giet dan om medisinen dy't bygelyks oerbleaun binne fan in oare pasjint. Ut lanlik ûndersyk docht bliken dat ien of de fiif húsdokters wolris saneamde restantpillen bewarret foar oare pasjinten. Dat mei offisjeel net. Mar dokters dogge dat wol om't se hieltyd mear konfrontearre wurde mei pasjinten dy't temin jild hawwe.

 • 23 januari: Nationaal Zorgdebat (Omroep MAX)

  Er is veel discussie in de politiek en onrust in de samenleving over hoe de zorg in Nederland is georganiseerd. Wat gaat er goed, wat kan er beter? En hoe zorgen we dat de zorg betaalbaar blijft en eerlijk wordt verdeeld, ongeacht afkomst en inkomen? Steven Verhagen-Smits, openbaar apotheker uit Rotterdam, kwam aan het woord over het mijden van zorg (minuut 27.00 en minuut 31.10)

 • 17 januari: KNMP komt met e-learning over laaggeletterdheid en medicijngebruik (ICT&health)

  De KNMP stelt een e-learning over laaggeletterdheid en medicijngebruik beschikbaar voor het apotheekteam, verpleegkundigen en verzorgende. De e-learning maakte onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’, die in 2016 door het land reisde. Nu de laatste editie van de expo is afgerond, geeft de koepelorganisatie voor apothekers de e-learning vrij.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl