In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 16 oktober: Zuinig op de zorg (De Telegraaf)

  Ieder jaar geven we meer geld uit aan zorg. Inmiddels zijn we de grens van honderd miljard euro al ruim gepasseerd, en dat bedrag loopt angstwekkend snel op. Iedereen wordt ouder en gebruikt zodoende ook steeds meer medicijnen. Afgelopen jaar gaven we alleen al aan pillen 5,8 miljard euro uit. In de Telegraafserie verspilling in de zorg hebben we afgelopen weken aangetoond dat er veel te besparen valt. Gelukkig gebeurt dat ook al op meerdere vlakken. Enkele succesvolle projecten worden hier toegelicht: pharmaswap, ongebruikte kankermedicijnen, thuismedicatie in het ziekenhuis en onderhandelingen met een farmaceut.

 • 11 oktober: Tien jaar medicijnen slikken, zonder controle tussendoor: is het niet tijd voor een jaarlijkse medicatie-APK? (Radar)

  Meer automatische signalen bij het afhalen van een herhaalrecept, waardoor de apotheker snel weet dat iemand al langer dan gebruikelijk een middel neemt, zouden een deel van de oplossing kunnen zijn. Ook online vragenlijsten kunnen helpen, waarbij de mensen met klachten uitgefilterd kunnen worden.'Veel apothekers hebben nu gewoon een spreekkamer, maar dat weet niet iedereen.' Als dat bekender wordt bij mensen, durven ze wellicht sneller een vraag te stellen dan nu, aldus KNMP voorzitter Aris Prins.

 • 6 oktober: Atlas REPO: over hoeveel afval het ziekenhuis produceert (NPO Start)

  Ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld vertelt in het programma Atlas over hoeveel afval het ziekenhuis produceert (vanaf 23.36).

 • 5 oktober: Medicijnen blijven lastig verkrijgbaar: ‘Vervelend voor klanten én medewerkers apotheek’ (AD.nl)

  Ondanks maatregelen van de overheid blijven veel geneesmiddelen maar moeilijk verkrijgbaar. Patiënten krijgen nog dagelijks bij de apotheek te horen dat hun voorgeschreven medicijn niet voorhanden is. Eén van de apothekers die zijn cliënten regelmatig moet teleurstellen is Frank Jochems van Service Apotheek ’t Veer in Raamsdonksveer. ,,We doen er echt alles om ze zo goed mogelijk te helpen. Maar het komt dagelijks wel een paar keer voor dat we het voorgeschreven medicijn niet kunnen meegeven. En dat is vervelend. Voor de cliënt, maar ook voor onze medewerkers.’’

 • 4 oktober: 'De zorg is even vervuilend als de luchtvaart': Erasmus MC wil bewijzen dat een duurzame ic mogelijk is (Eenvandaag)

  De zorg is een van de meest vervuilende sectoren van Nederland. Dat moet anders, vinden ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld en intensivist Diederik Gommers van het Erasmus Medisch Centrum. Het ziekenhuis in Rotterdam streeft naar een groene ic, waarbij geen afval bestaat en grondstoffen opnieuw worden gebruikt.

 • 27 september: ‘Jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan medicijnen weggegooid’ (Radar)

  Honderden miljoenen euro’s aan medicijnen worden ieder jaar in Nederland verspild. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een rondgang bij zorginstellingen, zorgverleners en logistici. Aris Prins, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, vertelt De Telegraaf dat maagbeschermers de meest gebruikte geneesmiddelen zijn, met 2,6 miljoen gebruikers. Daarna volgen laxeermiddelen (1,2 miljoen gebruikers) en pijnstillers (0,8 miljoen gebruikers).

 • 26 september: Fortuin aan pillen belandt ongebruikt in afvalbak: ’Ik sloeg achterover van de hoeveelheden’ (De Telegraaf)

  De zorg kost ons ruim honderd miljard euro per jaar, een bedrag dat jaarlijks met zo’n acht procent groeit. Het dreigt een onbetaalbare situatie te worden, becijferde adviesorgaan WRR onlangs. De Telegraaf neemt de zorgwereld de komende weken onder de loep en kijkt waar de pijnpunten zitten en waar winst valt te behalen. Dit keer: het medicijngebruik in ons land. We slikken inmiddels voor miljarden aan pillen. Daarvan kieperen we naar schatting voor vele honderden miljoenen euro’s zo de vuilnisbak in. Welke geneesmiddelen halen we nu het vaakst op bij de apotheek? „Dat zijn onder meer maagbeschermers (2,6 miljoen gebruikers), laxeermiddelen (1,2 miljoen gebruikers) en pijnstillers (0,8 miljoen gebruikers)”, zegt voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP.

 • 23 september: Erasmus MC werkt aan duurzame ic: nu is een dag intensieve zorg net zo vervuilend als een autorit naar Moskou (Rijnmond)

  Hoe duurzaam is de intensive care-zorg in het Erasmus MC? Niet, is het even heldere als weinig bevredigende antwoord. In het universitair medisch centrum staat één dag ic-zorg gelijk aan 2000 kilometer autorijden, het gebruik van minstens 15000 liter water en ontbossing met een oppervlak van 200 m². Deze berg afval leidde bij Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker op de intensive care van het EMC, tot een ambitieus doel: zij wil van de ic de eerste circulaire ter wereld maken. En dat al in 2030.

 • 15 september: Groot tekort aan anti-wormpillen voor kinderen: 'De jeuk is gekmakend' (RTL Nieuws)

  Er is in Nederland een groot tekort aan mebendazol: de pilletjes die vooral bij kleine kinderen worden gebruikt die wormpjes in hun ontlasting hebben. Drogisterijen en soms ook apotheken moeten hun klanten met lege handen weer naar huis sturen.

 • 15 september: Een doos handschoenen en 8 incontinentiematjes per patiënt per dag: het ziekenhuis gaat zijn afvalberg te lijf (Volkskrant)

  Ziekenhuisapotheker en projectleider duurzaamheid Nicole Hunfeld kijkt hoofdschuddend naar de berg spullen. ‘Tijdens de coronagolven stonden de afvalbakken voor beschermingsmateriaal buiten elke patiëntenkamer, vol in het zicht. Toen werden we plotseling met onze neus op de feiten gedrukt: we produceren in het ziekenhuis zo ontzettend veel afval.'

 • 16 augustus: Friese apothekers willen vaker helpen bij vaccinaties: hun hulp bij corona beviel (NOS.nl)

  De Friese Apothekersorganisatie wil laten onderzoeken of apothekers in de provincie vaker kunnen worden ingezet bij het vaccineren van mensen. Hun hulp bij het voorbereiden van vaccinaties in de coronacrisis heeft bevallen.

 • 4 augustus: Twentse apothekers willen doosjes met jodiumtabletten terug: 'Houdbaarheidsdatum verloopt' (NOS.nl)

  Vier jaar geleden werden ze verspreid, maar nu willen Twentse apothekers ze terug: de jodiumtabletten die nodig zijn als er een kernramp plaatsvindt. De houdbaarheidsdatum van de middelen verloopt. Deze maand krijgen huishoudens die in een straal van 25 kilometer van de kerncentrale in Lingen (Duitsland) wonen nieuwe tabletten. Met hun oproep om oude tabletten in te leveren bij de apotheek willen de Twentse apothekers, verenigd in de Twentse Apothekers Organisatie TAO-UA, voorkomen dat de geneesmiddelen met het huisvuil worden weggegooid of door het riool worden weggespoeld. Beide manieren zijn slecht voor het milieu benadrukt TAO bestuurslid Lisette Darman. Apothekers zorgen ervoor dat overgebleven geneesmiddelen op de juiste manier bij de afvalverwerker worden aangeboden ter vernietiging. Het NOS-item over de jodiumtabletten begint op 05:02 min.

 • 30 juli: Zorgen om geneesmiddelen die illegaal online te koop zijn: 'Levensgevaarlijk dat louche sites zware medicijnen kunnen verkopen' (EenVandaag)

  Bijwerkingscentrum Lareb trekt aan de bel: "Het is letterlijk levensgevaarlijk dat louche sites zomaar zware medicijnen kunnen verkopen." Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak kan er met haar hoofd niet bij: "Het gaat hier om zware geneesmiddelen, die gevaarlijke bijwerkingen kunnen veroorzaken wanneer ze zonder toezicht van een arts worden ingenomen."

 • 30 juli: Tekort aan medicijnen houdt aan (BNR Nieuwsradio)

  Nog altijd is er een flink tekort aan medicijnen, dat concludeert apothekersorganisatie KNMP. In 2020 waren er van bijna vijftienhonderd medicijnen tekorten. Nu halverwege dit jaar is er nog altijd geen verbetering zichtbaar.'We zien nog steeds een groot aantal tekorten', zegt Sijtze Blaauw, zelf apotheker en secretaris van de KNMP.

 • 28 juli: Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak in televisieprogramma ‘Later als ik groot ben’ (RTL 4)

  Openbaar apotheker Evelyn Schuil-Vlassak laat in een aflevering van het televisieprogramma ‘Later als ik groot ben’ de 12-jarige Roella kennismaken met het apothekersvak. De aflevering is op zaterdag 31 juli om 11.00 uur te zien op RTL 4 en wordt zondag 1 augustus om 09.00 uur herhaald. De uitzending draagt bij aan de bekendheid van het apothekersvak onder jonge kinderen en hun ouders. Bekijk de aflevering in YouTube

 • 19 juli: Antidepressiva: het verbeten gevecht om de afbouwdoses van apotheker Paul Harder

  Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva, en stoppen is niet altijd eenvoudig. Want patiënten krijgen nogal eens te maken met ontwenningsverschijnselen. Een Brabantse apotheker heeft een oplossing, maar die wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Het leidde tot een hoog oplopend conflict. 'Ze zijn helemaal gek.'

 • 5 juli: Podcast ADHD Dingen: Medicijnen op reis (interview met apotheker Annemieke Horikx)

  Voordat je heerlijk op vakantie gaat, zijn er een aantal acties die je moet nemen als je ADHD medicijnen neemt. In deze aflevering van ADHD Dingen vertelt apotheker Annemieke Horikx over de procedures in Europa, als je lang op reis wilt en als je een wereldreis gaat maken. Dit artikel, met een infographic, geeft uitleg over de stappen die je moet nemen voordat je in het vliegtuig of in de auto stapt. Inclusief een aantal tips!

 • 24 juni: KNMP: niet blindstaren op prikbewijs, ook medicijnverklaring moet mee (Telegraaf.nl)

  Ruim 1,5 miljoen medicijngebruikers in Nederland moeten een officiële verklaring aanvragen als zij op reis gaan. Daarop hamert de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), nu velen de koffers willen pakken en het hoofd mogelijk meer hebben staan naar een coronaprikverklaring.

 • 24 juni: 'Op reis? Vergeet verklaring voor medicijnen niet' (Radar)

  Ruim 1,5 miljoen medicijngebruikers in Nederland moeten een officiële verklaring aanvragen als zij op reis gaan. Daarop hamert de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), nu velen de koffers willen pakken en het hoofd mogelijk meer hebben staan naar een coronaprikverklaring.

 • 15 juni: Nieuwe VNA Actueel klaar om gelezen te worden (VNA.nl)

  In deze uitgave: IC-apotheker en KNMP-vicevoorzitter Nicole Hunfeld roept vakbroeders op tot meer samenwerking. Ook lees je meer over robottechnologie, artificial intelligence, zorgverlenertaak en een dag uit het apothekersleven van Saskia van Dongen.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl