In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 19 juli: Antidepressiva: het verbeten gevecht om de afbouwdoses van apotheker Paul Harder

  Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva, en stoppen is niet altijd eenvoudig. Want patiënten krijgen nogal eens te maken met ontwenningsverschijnselen. Een Brabantse apotheker heeft een oplossing, maar die wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Het leidde tot een hoog oplopend conflict. 'Ze zijn helemaal gek.'

 • 5 juli: Podcast ADHD Dingen: Medicijnen op reis (interview met apotheker Annemieke Horikx)

  Voordat je heerlijk op vakantie gaat, zijn er een aantal acties die je moet nemen als je ADHD medicijnen neemt. In deze aflevering van ADHD Dingen vertelt apotheker Annemieke Horikx over de procedures in Europa, als je lang op reis wilt en als je een wereldreis gaat maken. Dit artikel, met een infographic, geeft uitleg over de stappen die je moet nemen voordat je in het vliegtuig of in de auto stapt. Inclusief een aantal tips!

 • 24 juni: KNMP: niet blindstaren op prikbewijs, ook medicijnverklaring moet mee (Telegraaf.nl)

  Ruim 1,5 miljoen medicijngebruikers in Nederland moeten een officiële verklaring aanvragen als zij op reis gaan. Daarop hamert de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), nu velen de koffers willen pakken en het hoofd mogelijk meer hebben staan naar een coronaprikverklaring.

 • 24 juni: 'Op reis? Vergeet verklaring voor medicijnen niet' (Radar)

  Ruim 1,5 miljoen medicijngebruikers in Nederland moeten een officiële verklaring aanvragen als zij op reis gaan. Daarop hamert de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), nu velen de koffers willen pakken en het hoofd mogelijk meer hebben staan naar een coronaprikverklaring.

 • 15 juni: Nieuwe VNA Actueel klaar om gelezen te worden (VNA.nl)

  In deze uitgave: IC-apotheker en KNMP-vicevoorzitter Nicole Hunfeld roept vakbroeders op tot meer samenwerking. Ook lees je meer over robottechnologie, artificial intelligence, zorgverlenertaak en een dag uit het apothekersleven van Saskia van Dongen.

 • 22 mei: 'Later als ik groot ben' met apotheker Evelyn Schuil-Vlassak

  De 12-jarige Roella wil later apotheker worden omdat ze graag andere mensen met medicijnen wil helpen. Roella denkt dat je als apotheker veel moet onthouden omdat er zoveel verschillende medicijnen zijn. Daar heeft Jochem van Gelder meteen een test op bedacht om te kijken of Roella goed kan onthouden. Roella mag een dagje komen werken als apotheker bij Apotheek Ridderveld in Alphen aan den Rijn. Daar mag ze onder meer de medische kluis vullen, medicijnen voor klanten gereedmaken en een medische test doen bij Jochem. Of dat helemaal goed gaat?... Je ziet het in deze aflevering van 'Later als ik Groot ben…'.

 • 30 april: Apotheek is spil in vaccinatieprogramma

  Naast het vaccineren van medewerkers, huisartsen en patiënten is de apotheek van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht ook verantwoordelijk voor de verspreiding van de vaccins naar regionale ziekenhuizen, revalidatiecentra, huisartsen en huisartsenposten. In deze video geeft het UMC uitleg over wat hierbij precies komt kijken.

 • 15 april: Stoppen met de pillen (Zembla)

  Veel mensen die antidepressiva hebben geslikt, kunnen hier moeilijk mee stoppen. In 2018 worden afspraken gemaakt voor betere hulp. Zembla onderzoekt wat daarvan is terechtgekomen.

 • 12 april - Run op zelftests baart deskundigen zorgen: "De zelftest is geen vrijbrief voor een losbandig leven."

  KNMP-voorzitter onderschrijft dat een zelftest geen zekerheid biedt. Hij laat weten dat er bij de apotheek duidelijk wordt gecommuniceerd over het gebruik van de zelftest. Zo laten ze ook aan de consument weten dat zich altijd moeten laten testen bij de GGD als de zelftest positief is. "De zelftest is geen vrijbrief voor een losbandig leven," zegt de woordvoerder van de KNMP.

 • 12 april - Uitleg over zelftesten (EenVandaag)

  KNMP-voorzitter Aris Prins gaf uitleg over zelftesten in de uitzending van EenVandaag. Aris Prins: “Als mensen bij de apotheek zo’n test kopen dan leggen we ook uit waar die testen voor zijn. En mensen krijgen dus de informatie van de Rijksoverheid op papier bij de test meegeleverd.” Het item is terug te zien vanaf minuut 9.14.

 • 12 april - Zorgen over zelftesten (NOS journaal)

  Openbaar apotheker en KNMP-bestuurder Sijtze Blaauw benadrukte in het NOS-journaal het onderscheid tussen waar de zelftesten wel en niet voor bedoeld zijn. Blaauw: “De zelftesten zijn voor mensen die nog geen klachten hebben en toch willen weten of ze corona hebben. En als de test dan positief uitslaat, kan men direct in quarantaine en zich melden bij de GGD. Daarmee voorkomen we verder verspreiding van het coronavirus.” Het item is vanaf minuut 7:52

 • 12 april - Al 200.000 zelftesten verkocht (RTL Nieuws)

  Apothekers maken zich grote zorgen dat mensen dat mensen bij een positieve zelftest zich niet alsnog bij de GGD laten testen. Ook worden de zelftesten voor de verkeerde doeleinden gebruikt, waarschuwt KNMP-voorzitter Aris Prins. (Het item over zelftesten begint bij 02:06 min.)

 • 12 april - Run op coronazelftests bij apotheek (NPO Radio 1)

  Volgens KNMP-voorzitter Aris Prins is er een run op de zelftests en is het gigantisch druk sinds 31 maart, toen werd begonnen met de verkoop. Prins: "Sommige mensen kopen er meteen vier of vijf, voor het hele gezin." Apothekers en leden van het Outbreak Management Team zijn bang dat mensen lak zullen hebben aan de 1,5 meterregel als de sneltest aangeeft dat ze géén corona hebben.

 • 10 april: Hoe een Rotterdamse kinderarts Firat het leven redde (NRC)

  Onderzoeksjournalist Karel Berkhout schreef het boek 'Meester van de medicijnen: Hoe een apotheker strijdt tegen dure geneesmiddelen'. Het NRC publiceerde een (bewerkt) hoofdstuk over een apotheekbereiding van openbaar apotheker Paul Lebbink voor de behandeling van een zeldzame stofwisselingsziekte.

 • 9 april - Interview met Paul Lebbink n.a.v. boek Meester van de Medicijnen (NPO 1 journaal)

  Meester van de Medicijnen van Karel Berkhout gaat over de Haagse apotheker Paul Lebbink die strijdt tegen de stijgende prijs van geneesmiddelen. Hij probeert dure medicijnen goedkoop na te maken. Om het interview na te luisteren scroll op de pagina naar terugluisteren NOS Radio 1 Journaal 08.40 uur.

 • 1 april: Zelftest is geen vrijbrief voor familiebijeenkomsten met Pasen: 'biedt geen zekerheid' (NPO1)

  Houd jij je met met Pasen aan de coronamaatregelen? Het paasweekend staat voor de deur. Voor het tweede jaar op rij roept premier Rutte op elkaar vanwege corona niet op te zoeken. Gezien de drukte in de parken met het mooie weer, blijkt dat in de praktijk toch lastig. Vorig jaar gaf een op de zes mensen aan elkaar met Pasen, ondanks de coronaregels, toch op te zoeken.

 • 1 april: Zelftest corona te koop bij apotheek: 'Hopelijk helpt het alles open te gooien' (Omroep West)

  Zelf een coronatest afnemen? Het kan nu, want bij een aantal apotheken in het land is er een coronasneltest te koop, waaronder bij Apotheek Statenkwartier in Den Haag. 'Hopelijk helpt dit om alles weer open te gooien', zegt apotheker Anne-Marie Prins-Jacobs. De Haagse apotheek verkocht woensdag de eerste sneltest aan minister Hugo de Jonge.

 • 31 maart: KNMP-voorzitter Aris Prins bij talkshow Op1 (NPO)

  Bij een aantal apotheken is sinds 31 maart de eerste corona-zelftesten te koop. Met deze sneltesten kunnen mensen bij zichzelf thuis een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. KNMP-voorzitter Aris Prins legt bij de talkshow Op1 uit hoe die zelftest precies werkt.

 • 31 maart: Zelftests corona te koop bij eerste apotheken, uitslag binnen een kwartier (NOS.nl)

  Vanaf vandaag zijn er coronazelftests te koop bij apotheken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn ze vanaf nu bij enkele apotheken te krijgen en is het de verwachting dat ze uiterlijk eind april in de rest van de apotheken en ook supermarkten en drogisterijen liggen. Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge kocht vanochtend de eerste zelftest in de apotheek.

 • 31 maart: Zelftest corona in apotheken beschikbaar (NPO Radio 1)

  De zelftest, om te kijken of je corona hebt, is vanaf vandaag in een aantal apotheken beschikbaar. Anne-Marie Prins-Jacobs is een van die apotheekhouders in Den Haag. 'Ze hebben de test aangepast en klaargemaakt voor zelfgebruik. Het grote verschil is dat je nu een wattenstaafje krijgt die je alleen maar in het begin van je neus doet.' Apotheker Prins-Jacobs legt de werking van de zelftest uit (om 07.51 uur, en later om 08.42 uur met de uitslag van de reporter).

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl