In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 13 maart: Apotheek West-Friesland wint Zorginnovatieprijs: 'Goede ideeën nooit voor jezelf houden' (NH Nieuws)

  De pilot van Apotheek West-Friesland heeft de KNMP Zorginnovatieprijs 2019 gewonnen. De apothekers bedachten een werkwijze waarbij huisartsen en apotheken samen verantwoordelijk zijn voor labcontroles bij patiënten, omdat in de praktijk deze labcontroles vaak helemaal niet uitgevoerd worden.

 • 12 maart: Zorgverleners krijgen mes op de keel (Metro)

  'Het gebeurt gewoon heel vaak. Ik ben zelf al eens met een mes bedreigd', zegt Ellen Kruize. Ze maakte het mee als apothekersassistente en kan uit eigen ervaring meepraten over het toenemende geweld.

 • 18 februari: Patiënten in actie tegen 'pillenchaos' (EenVandaag)

  Pillen die op zijn, prijzen van medicijnen die door het plafond schieten en patiënten die constant moeten wisselen van hun pillendoosje. Patiëntenfederatie Nederland start een grote campagne met de leus 'stop de pillenchaos'. KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent reageert.

 • 17 februari: Medicijnen namaken (VPRO Buitenhof)

  Het Amsterdam UMC gaat dure medicijnen namaken. Want het kan veel goedkoper, stelt het ziekenhuis, en zonder betaalbare alternatieven worden sommige levensreddende geneesmiddelen onbereikbaar voor patiënten. Maar: jagen ze daarmee innovatieve farmaciebedrijven het land uit? En kunnen ziekenhuizen en apotheken de veiligheid van de medicijnen wel waarborgen? In Buitenhof: een debat tussen hoogleraar Stofwisselingsziekten Carla Hollak van Amsterdam UMC en Onno van de Stolpe, CEO van biotechnologiebedrijf Galapagos.

 • 11 februari: Waar halen apothekers grondstoffen voor zelfbereide medicijnen vandaan? (NPO Radio 1)

  Het Amsterdam UMC krijgt vijf miljoen euro om de komende jaren zelf geneesmiddelen te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om middelen die extreem duur zijn. De afgelopen tijd horen we vaker over apotheken die het heft in eigen hand nemen en wij vroegen ons af: waar halen die apotheken hun grondstoffen vandaan? En hoe controleren zij de kwaliteit daarvan? Wij praten erover met Gerben Klein Nulent, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP.

 • 2 februari: Minister Bruins wil gebruik zware pijnstillers terugdringen (Hart van Nederland)

  Minister Bruno Bruins van Medische Zorg komt in actie om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl terug te dringen. De middelen (opioïden) zijn effectief, maar werken ook vaak verslavend. Het aantal gebruikers is in tien jaar tijd explosief toegenomen. Apotheker Kirsten Kouwen vertelt over oxycodon.

 • 26 januari | Criminelen handelen in illegale medicijnen (RTL Boulevard)

  Vuurwapens, coke en XTC. De handel in illegale middelen is een lucratieve business voor criminelen. Nu maakt ook de handel in illegale medicijnen een opmars. Met alle gevolgen van dien. Apotheker en VJA-voorzitter Nitika Chouhan waarschuwt voor illegale medicijnen via dubieuze internetsites.

 • 19 januari: Makkelijke plaatjes in plaats van moeilijke praatjes: ziekenhuis gaat taboe rond laaggeletterdheid te lijf (De Gelderlander)

  In Ziekenhuis Rivierenland stellen medici van de grootste verpleegafdeling vanaf deze week extra vragen om laaggeletterdheid bij patiënten in beeld te krijgen. Komende zomer moet in het hospitaal een servicepunt komen om laaggeletterden te kunnen helpen. Vindt u het lastig om medische formulieren in te vullen? Hoe vaak helpt iemand u bij het lezen van brieven? En vindt u het moeilijk om te begrijpen wat uw medische situatie is? Met deze drie vragen willen medewerkers van Ziekenhuis Rivierenland achterhalen of een patiënt mogelijk laaggeletterd is. Daarnaast komen er pictogrammen om dingen duidelijker te maken.

 • 14 januari: Tekort medicijnen in Nederland loopt op (RTL Z Nieuws)

  Het aantal medicijntekorten in Nederland is met 5% toegenomen. Een in het oog springend voorbeeld in 2018 was de anticonceptiepil, maar er waren nog meer tekorten: in totaal ging het om 769 medicijnen. Sam Trompert, journalist van RTL Z, geeft uitleg waarom het vervelend is voor patiënt en apotheker.

 • 14 januari: 'Serieus probleem': aantal niet-leverbare medicijnen neemt toe (BNR Nieuwsradio)

  Het aantal medicijnen dat niet leverbaar is, steeg vorig jaar tot 769. Dat blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP. Volgens Eric Janson, directeur van KNMP, komt dat omdat tegenwoordig steeds vaker grote farmaceuten de medicijnen maken, in plaats van de apotheek zelf.

 • 14 januari: Waarom raken onze pillen op? (RTL Z)

  Het medicijntekort in ons land loopt op. Daar hebben veel patiënten last van, en in sommige gevallen is het zelfs gevaarlijk. Maar waar komen die tekorten nou opeens vandaan? En wat is er aan te doen? RTL Z presentator Marc de Jong legt het uit in een video.

 • 14 januari: Weer meer medicijnen niet leverbaar (NOS)

  Het aantal keren dat een medicijn tijdelijk of definitief niet leverbaar is, steeg vorig jaar verder naar 769 gevallen. In 128 daarvan werd een medicijn definitief uit de handel genomen. In de overige gevallen ging het om tijdelijke, maar soms langdurige tekorten. Dat blijkt uit het jaarlijks overzicht over de geneesmiddelentekorten dat de apothekersorganisatie KNMP vandaag publiceert.

 • 17 december: Medicijntekort: hoe komt het en wat kun je doen? (Radar, AVROTROS)

  De anticonceptiepil, medicatie voor Parkinsonpatiënten, pijnstillers: de lijst van medicijntekorten wordt langer en langer en het probleem lijkt alleen maar groter te worden. De overheid heeft maatregelen aangekondigd. Wat is nou de oorzaak van het probleem? Is het einde in zicht of wordt de lijst met tekorten alleen maar langer? Radar zoekt het uit.

 • 16 december: Het einde van het medicijntekort (Reporter Radio)

  Vorige week kregen vrouwen het goede nieuws dat de anticonceptiepil weer geleverd zal worden. Maar er zijn nog steeds ruim 400 andere medicijntekorten waar ook nog een oplossing voor gevonden moet worden. Vaak is er een alternatief middel maar met een vergroot risico op bijwerkingen.

 • 15 december: Patiënt draait op voor kosten medicijn met kankerverwekkende stoffen (Kassa, BNN Vara)

  Op 5 december was er opnieuw een terugroepactie voor medicijnen met de werkzame stof Valsartan. Het middel tegen een hoge bloeddruk of hartfalen blijkt opnieuw vervuild met een kankerverwekkende stof. Maar gebruikers die hun medicijnen terugbrengen naar de apotheek krijgen hun geld niet terug.

 • 4 december: De anticonceptiepil is bij de meeste apotheken niet meer te krijgen (NPO 1 - PAUW)

  De veelgebruikte anticonceptiepil is bij de meeste apotheken niet meer te krijgen. Dat leidt tot steeds meer problemen. De nood was hoog voor bijvoorbeeld Erin Straat (28), die aan de laatste strip was begonnen. „Waarom levert dit niet meer ophef op?”, schreef ze begin november op twitter. Samen met apotheker Sonja Keizers, Corinne Ellemeet namens GroenLinks en Chantal Kuipers is zij te gast.

 • 23 november: Medicijntekort zorgt voor onbegrip en bedreiging apothekers (1Limburg.nl)

  De oplopende medicijntekorten zorgen steeds vaker voor discussies en onbegrip aan de balies van Limburgse apotheken. Soms is het zelfs zo erg dat klanten agressief worden.

 • 10 november: Welke kosten betaal je bij de apotheek? (NPO Radio 1)

  Je haalt medicijnen bij de apotheek. Een aantal maanden later zijn de medicijnen ineens de helft goedkoper. Hoe kan dat? Waar bestaat de rekening van de apotheek eigenlijk uit? Sijtze Blaauw, apotheker van Alphega Apotheek in Wijhe en bestuurslid van de KNMP, geeft antwoord.

 • 18 oktober: De pil is nog steeds op: wat nu? (Dagblad van het Noorden)

  Eigenlijk zou de groothandel donderdagmiddag een nieuwe lading anticonceptiepillen leveren. Maar de levering is uitgesteld. Niet voor het eerst. Daarom moeten vrouwen in heel Nederland nog langer wachten op de pil. Het gaat om leveringsproblemen van de populaire pil Microgynon 30 en de merkloze varianten daarvan. Oorzaak: een grote lading pillen is onlangs afgekeurd. ,,Ja, dat is een groot probleem'', vertelt Fiona Westerhof, apotheker in Wildervank en bestuurslid van de Groninger Apotheken Vereniging.

 • 18 oktober: Geen taxussnoeisel opgehaald in Arnhem tegen kanker, maar dat is geen ramp (De Gelderlander)

  Dit jaar is er in Arnhem en directe omgeving geen snoeisel van de taxus opgehaald ter bestrijding van kanker. Volgens Taxus voor Hoop, het bedrijf dat voorheen in de zomer het snoeisel in deze regio inzamelde, kunnen zij niet voldoen aan de eisen die de farmaceutische industrie stelt. De werkzame stof baccatine dat uit het snoeisel van de plant wordt gehaald, is een grondstof voor medicijnen die gebruikt worden bij chemotherapie. De makers van die medicijnen willen weten waar de taxus’ vandaan komen. Zo willen zij voorkomen dat er snoeisel in het productieproces terechtkomt waarop bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl