In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 19 januari: Makkelijke plaatjes in plaats van moeilijke praatjes: ziekenhuis gaat taboe rond laaggeletterdheid te lijf (De Gelderlander)

  In Ziekenhuis Rivierenland stellen medici van de grootste verpleegafdeling vanaf deze week extra vragen om laaggeletterdheid bij patiënten in beeld te krijgen. Komende zomer moet in het hospitaal een servicepunt komen om laaggeletterden te kunnen helpen. Vindt u het lastig om medische formulieren in te vullen? Hoe vaak helpt iemand u bij het lezen van brieven? En vindt u het moeilijk om te begrijpen wat uw medische situatie is? Met deze drie vragen willen medewerkers van Ziekenhuis Rivierenland achterhalen of een patiënt mogelijk laaggeletterd is. Daarnaast komen er pictogrammen om dingen duidelijker te maken.

 • 14 januari: Tekort medicijnen in Nederland loopt op (RTL Z Nieuws)

  Het aantal medicijntekorten in Nederland is met 5% toegenomen. Een in het oog springend voorbeeld in 2018 was de anticonceptiepil, maar er waren nog meer tekorten: in totaal ging het om 769 medicijnen. Sam Trompert, journalist van RTL Z, geeft uitleg waarom het vervelend is voor patiënt en apotheker.

 • 14 januari: 'Serieus probleem': aantal niet-leverbare medicijnen neemt toe (BNR Nieuwsradio)

  Het aantal medicijnen dat niet leverbaar is, steeg vorig jaar tot 769. Dat blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP. Volgens Eric Janson, directeur van KNMP, komt dat omdat tegenwoordig steeds vaker grote farmaceuten de medicijnen maken, in plaats van de apotheek zelf.

 • 14 januari: Waarom raken onze pillen op? (RTL Z)

  Het medicijntekort in ons land loopt op. Daar hebben veel patiënten last van, en in sommige gevallen is het zelfs gevaarlijk. Maar waar komen die tekorten nou opeens vandaan? En wat is er aan te doen? RTL Z presentator Marc de Jong legt het uit in een video.

 • 14 januari: Weer meer medicijnen niet leverbaar (NOS)

  Het aantal keren dat een medicijn tijdelijk of definitief niet leverbaar is, steeg vorig jaar verder naar 769 gevallen. In 128 daarvan werd een medicijn definitief uit de handel genomen. In de overige gevallen ging het om tijdelijke, maar soms langdurige tekorten. Dat blijkt uit het jaarlijks overzicht over de geneesmiddelentekorten dat de apothekersorganisatie KNMP vandaag publiceert.

 • 17 december: Medicijntekort: hoe komt het en wat kun je doen? (Radar, AVROTROS)

  De anticonceptiepil, medicatie voor Parkinsonpatiënten, pijnstillers: de lijst van medicijntekorten wordt langer en langer en het probleem lijkt alleen maar groter te worden. De overheid heeft maatregelen aangekondigd. Wat is nou de oorzaak van het probleem? Is het einde in zicht of wordt de lijst met tekorten alleen maar langer? Radar zoekt het uit.

 • 16 december: Het einde van het medicijntekort (Reporter Radio)

  Vorige week kregen vrouwen het goede nieuws dat de anticonceptiepil weer geleverd zal worden. Maar er zijn nog steeds ruim 400 andere medicijntekorten waar ook nog een oplossing voor gevonden moet worden. Vaak is er een alternatief middel maar met een vergroot risico op bijwerkingen.

 • 15 december: Patiënt draait op voor kosten medicijn met kankerverwekkende stoffen (Kassa, BNN Vara)

  Op 5 december was er opnieuw een terugroepactie voor medicijnen met de werkzame stof Valsartan. Het middel tegen een hoge bloeddruk of hartfalen blijkt opnieuw vervuild met een kankerverwekkende stof. Maar gebruikers die hun medicijnen terugbrengen naar de apotheek krijgen hun geld niet terug.

 • 4 december: De anticonceptiepil is bij de meeste apotheken niet meer te krijgen (NPO 1 - PAUW)

  De veelgebruikte anticonceptiepil is bij de meeste apotheken niet meer te krijgen. Dat leidt tot steeds meer problemen. De nood was hoog voor bijvoorbeeld Erin Straat (28), die aan de laatste strip was begonnen. „Waarom levert dit niet meer ophef op?”, schreef ze begin november op twitter. Samen met apotheker Sonja Keizers, Corinne Ellemeet namens GroenLinks en Chantal Kuipers is zij te gast.

 • 23 november: Medicijntekort zorgt voor onbegrip en bedreiging apothekers (1Limburg.nl)

  De oplopende medicijntekorten zorgen steeds vaker voor discussies en onbegrip aan de balies van Limburgse apotheken. Soms is het zelfs zo erg dat klanten agressief worden.

 • 10 november: Welke kosten betaal je bij de apotheek? (NPO Radio 1)

  Je haalt medicijnen bij de apotheek. Een aantal maanden later zijn de medicijnen ineens de helft goedkoper. Hoe kan dat? Waar bestaat de rekening van de apotheek eigenlijk uit? Sijtze Blaauw, apotheker van Alphega Apotheek in Wijhe en bestuurslid van de KNMP, geeft antwoord.

 • 18 oktober: De pil is nog steeds op: wat nu? (Dagblad van het Noorden)

  Eigenlijk zou de groothandel donderdagmiddag een nieuwe lading anticonceptiepillen leveren. Maar de levering is uitgesteld. Niet voor het eerst. Daarom moeten vrouwen in heel Nederland nog langer wachten op de pil. Het gaat om leveringsproblemen van de populaire pil Microgynon 30 en de merkloze varianten daarvan. Oorzaak: een grote lading pillen is onlangs afgekeurd. ,,Ja, dat is een groot probleem'', vertelt Fiona Westerhof, apotheker in Wildervank en bestuurslid van de Groninger Apotheken Vereniging.

 • 18 oktober: Geen taxussnoeisel opgehaald in Arnhem tegen kanker, maar dat is geen ramp (De Gelderlander)

  Dit jaar is er in Arnhem en directe omgeving geen snoeisel van de taxus opgehaald ter bestrijding van kanker. Volgens Taxus voor Hoop, het bedrijf dat voorheen in de zomer het snoeisel in deze regio inzamelde, kunnen zij niet voldoen aan de eisen die de farmaceutische industrie stelt. De werkzame stof baccatine dat uit het snoeisel van de plant wordt gehaald, is een grondstof voor medicijnen die gebruikt worden bij chemotherapie. De makers van die medicijnen willen weten waar de taxus’ vandaan komen. Zo willen zij voorkomen dat er snoeisel in het productieproces terechtkomt waarop bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

 • 18 oktober: Leveringsprobleem: elke maand de pil halen (Leeuwarder Courant)

  Het tekort aan anticonceptiepillen zou deze week opgelost zijn. Toch merkt Drachtster apotheker Jouke de Jong dat het probleem juist pregnanter wordt. Hij knipt nog geen pilstrips in drie stukken om drie vrouwen voor een week van anticonceptie te voorzien, maar apotheker Jouke de Jong merkt wel dat de rek uit de voorraad is. Normaal krijgen vrouwen de anticonceptiepil per doosjes van drie strips voor drie maanden, maar dat gebeurt sinds begin september niet meer.

 • 7 oktober: Peperdure pillen (VPRO Tegenlicht)

  Big Pharma heeft de prijsbepaling van nieuwe medicijnen stevig in handen. De productiekosten zijn geheim en alle pogingen van academische ziekenhuizen en apothekers om medicijnen goedkoper te maken worden met succes tegengehouden door de industrie. VPRO Tegenlicht volgt vijf professionals die dit niet meer accepteren en vanuit hun persoonlijke betrokkenheid in actie komen en met nieuwe modellen experimenteren. Deze gedreven pioniers willen medicijnen voor iedereen beschikbaar en betaalbaar maken en laten zien dat dit kan.

 • 27 september: Antidepressiva afbouwen lukt nu vaak niet, maar daar moet verandering in komen (Nieuwsuur)

  Het lukt gebruikers van antidepressiva vaak niet het gebruik ervan goed en op de juiste manier af te bouwen als ze eraan toe zijn. En dat kan leiden tot ernstige en onnodige klachten. Artsen-, apothekers- en patiëntenorganisaties komen daarom met een gezamenlijke aanbeveling die alle partijen handvatten moet bieden.

 • 8 september: ‘Pillen raken op’ en ‘grens over voor pillen’ (Telegraaf)

  ‘Het nu al zorgwekkende tekort aan geneesmiddelen in de Nederlandse apotheken gaat de komende tijd oplopen. Dat voorziet voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie.’ De Telegraaf kopt in haar weekendeditie over het alsmaar toenemende tekort aan geneesmiddelen. Aanleiding is een brief van de KNMP aan de Tweede Kamer om garanties in regelgeving op te nemen om beschikbaarheid van geneesmiddelen te kunnen waarborgen.

 • 3 september: KNMP waarschuwt voor illegale medicijnen via dubieuze internetsites (BNR Nieuwsradio)

  ‘Je bent eigenlijk Russisch roulette aan het spelen met je eigen gezondheid’, aldus apotheker Rik Wagenaar van de KNMP in gesprek met BNR Nieuwsradio. ‘Het moet argwaan wekken als er geen recept of herhaalnummer wordt gevraagd bij het online bestellen van een receptplichtig geneesmiddel. Vaak zit er meer of minder van de werkzame stof in het geneesmiddel dan op de verpakking staat vermeld. Of een heel andere werkzame stof.’ Dit blijkt uit de BNR-uitzending van maandagochtend 3 september over de verdubbeling van het aantal illegale geneesmiddelen dat de douane het afgelopen jaar heeft onderschept.

 • 17 augustus: Het steeds verder oplopende medicijntekort: deze huisarts trekt het niet meer (Nieuwsuur)

  Voor huisarts Bart Timmers is de maat vol. 'Ik werk me helemaal uit de naad om goede zorg te leveren, maar de gereedschappen die ik daarvoor nodig heb worden uit m'n handen geslagen, omdat medicijnen niet leverbaar zijn en alternatieven vaak niet voorhanden zijn. Dat kan toch niet!' Ook apothekers worstelen met het grote medicijntekort, zegt apothekersorganisatie KNMP. 'De tijd van apothekers wordt nu in beslag genomen door administratieve ellende om de medicijntekorten op te lossen', zegt voorzitter Gerben Klein Nulent. 'Ze moeten steeds zoeken naar alternatieven.'

 • 4 augustus: Vervuilde medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen toch verstrekt? (EenVandaag)

  Er is onrust ontstaan over een terugroepactie voor vervuilde medicijnen. De inspectie besloot onlangs om de medicijnen uit voorzorg terug te halen bij apothekers, maar adviseerde gebruikers om niet te stoppen met de medicatie en de medicijnen op voorraad gewoon op te maken. In totaal gaat het om 180.000 patiënten in Nederland die medicijnen slikken met daarin het vervuilde bestandsdeel valsartan. De medicijnen worden voorgeschreven voor het behandelen van een hoge bloeddruk en hartfalen.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl