In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 10 november: Welke kosten betaal je bij de apotheek? (NPO Radio 1)

  Je haalt medicijnen bij de apotheek. Een aantal maanden later zijn de medicijnen ineens de helft goedkoper. Hoe kan dat? Waar bestaat de rekening van de apotheek eigenlijk uit? Sijtze Blaauw, apotheker van Alphega Apotheek in Wijhe en bestuurslid van de KNMP, geeft antwoord.

 • 18 oktober: De pil is nog steeds op: wat nu? (Dagblad van het Noorden)

  Eigenlijk zou de groothandel donderdagmiddag een nieuwe lading anticonceptiepillen leveren. Maar de levering is uitgesteld. Niet voor het eerst. Daarom moeten vrouwen in heel Nederland nog langer wachten op de pil. Het gaat om leveringsproblemen van de populaire pil Microgynon 30 en de merkloze varianten daarvan. Oorzaak: een grote lading pillen is onlangs afgekeurd. ,,Ja, dat is een groot probleem'', vertelt Fiona Westerhof, apotheker in Wildervank en bestuurslid van de Groninger Apotheken Vereniging.

 • 18 oktober: Geen taxussnoeisel opgehaald in Arnhem tegen kanker, maar dat is geen ramp (De Gelderlander)

  Dit jaar is er in Arnhem en directe omgeving geen snoeisel van de taxus opgehaald ter bestrijding van kanker. Volgens Taxus voor Hoop, het bedrijf dat voorheen in de zomer het snoeisel in deze regio inzamelde, kunnen zij niet voldoen aan de eisen die de farmaceutische industrie stelt. De werkzame stof baccatine dat uit het snoeisel van de plant wordt gehaald, is een grondstof voor medicijnen die gebruikt worden bij chemotherapie. De makers van die medicijnen willen weten waar de taxus’ vandaan komen. Zo willen zij voorkomen dat er snoeisel in het productieproces terechtkomt waarop bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

 • 18 oktober: Leveringsprobleem: elke maand de pil halen (Leeuwarder Courant)

  Het tekort aan anticonceptiepillen zou deze week opgelost zijn. Toch merkt Drachtster apotheker Jouke de Jong dat het probleem juist pregnanter wordt. Hij knipt nog geen pilstrips in drie stukken om drie vrouwen voor een week van anticonceptie te voorzien, maar apotheker Jouke de Jong merkt wel dat de rek uit de voorraad is. Normaal krijgen vrouwen de anticonceptiepil per doosjes van drie strips voor drie maanden, maar dat gebeurt sinds begin september niet meer.

 • 7 oktober: Peperdure pillen (VPRO Tegenlicht)

  Big Pharma heeft de prijsbepaling van nieuwe medicijnen stevig in handen. De productiekosten zijn geheim en alle pogingen van academische ziekenhuizen en apothekers om medicijnen goedkoper te maken worden met succes tegengehouden door de industrie. VPRO Tegenlicht volgt vijf professionals die dit niet meer accepteren en vanuit hun persoonlijke betrokkenheid in actie komen en met nieuwe modellen experimenteren. Deze gedreven pioniers willen medicijnen voor iedereen beschikbaar en betaalbaar maken en laten zien dat dit kan.

 • 27 september: Antidepressiva afbouwen lukt nu vaak niet, maar daar moet verandering in komen (Nieuwsuur)

  Het lukt gebruikers van antidepressiva vaak niet het gebruik ervan goed en op de juiste manier af te bouwen als ze eraan toe zijn. En dat kan leiden tot ernstige en onnodige klachten. Artsen-, apothekers- en patiëntenorganisaties komen daarom met een gezamenlijke aanbeveling die alle partijen handvatten moet bieden.

 • 8 september: ‘Pillen raken op’ en ‘grens over voor pillen’ (Telegraaf)

  ‘Het nu al zorgwekkende tekort aan geneesmiddelen in de Nederlandse apotheken gaat de komende tijd oplopen. Dat voorziet voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie.’ De Telegraaf kopt in haar weekendeditie over het alsmaar toenemende tekort aan geneesmiddelen. Aanleiding is een brief van de KNMP aan de Tweede Kamer om garanties in regelgeving op te nemen om beschikbaarheid van geneesmiddelen te kunnen waarborgen.

 • 3 september: KNMP waarschuwt voor illegale medicijnen via dubieuze internetsites (BNR Nieuwsradio)

  ‘Je bent eigenlijk Russisch roulette aan het spelen met je eigen gezondheid’, aldus apotheker Rik Wagenaar van de KNMP in gesprek met BNR Nieuwsradio. ‘Het moet argwaan wekken als er geen recept of herhaalnummer wordt gevraagd bij het online bestellen van een receptplichtig geneesmiddel. Vaak zit er meer of minder van de werkzame stof in het geneesmiddel dan op de verpakking staat vermeld. Of een heel andere werkzame stof.’ Dit blijkt uit de BNR-uitzending van maandagochtend 3 september over de verdubbeling van het aantal illegale geneesmiddelen dat de douane het afgelopen jaar heeft onderschept.

 • 17 augustus: Het steeds verder oplopende medicijntekort: deze huisarts trekt het niet meer (Nieuwsuur)

  Voor huisarts Bart Timmers is de maat vol. 'Ik werk me helemaal uit de naad om goede zorg te leveren, maar de gereedschappen die ik daarvoor nodig heb worden uit m'n handen geslagen, omdat medicijnen niet leverbaar zijn en alternatieven vaak niet voorhanden zijn. Dat kan toch niet!' Ook apothekers worstelen met het grote medicijntekort, zegt apothekersorganisatie KNMP. 'De tijd van apothekers wordt nu in beslag genomen door administratieve ellende om de medicijntekorten op te lossen', zegt voorzitter Gerben Klein Nulent. 'Ze moeten steeds zoeken naar alternatieven.'

 • 4 augustus: Vervuilde medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen toch verstrekt? (EenVandaag)

  Er is onrust ontstaan over een terugroepactie voor vervuilde medicijnen. De inspectie besloot onlangs om de medicijnen uit voorzorg terug te halen bij apothekers, maar adviseerde gebruikers om niet te stoppen met de medicatie en de medicijnen op voorraad gewoon op te maken. In totaal gaat het om 180.000 patiënten in Nederland die medicijnen slikken met daarin het vervuilde bestandsdeel valsartan. De medicijnen worden voorgeschreven voor het behandelen van een hoge bloeddruk en hartfalen.

 • 23 juli: Apotheker Clasineke Groenendijk vertelt over medicijnen en hitte (Radio Utrecht)

  Apotheker Clasineke Groenendijk vertelt over medicijnen en hitte in een interview op Radio Utrecht. Waarom is het voor oudere geneesmiddelgebruikers extra belangrijk om veel te drinken als het zo warm is? Hoe kan je je medicijnen het beste bewaren? Het interview met de apotheker begint op 15.40 minuten.

 • 21 juli: Hoe kan het gebruik van 'gevaarlijk spul' oxycodon zo sterk stijgen? (NOS.nl)

  "Eerst moest ik heel hard lachen of juist huilen. Daarna kwam ik in een waas terecht, alles was heel rustig", beschrijft Sandra haar ervaring met de sterke pijnstiller oxycodon. Inmiddels slikt ruim een half miljoen Nederlanders het middel, een enorme stijging. Het voorschrijven van deze verslavende pijnstillers loopt uit de hand, waarschuwden deskundigen in een artikel in de Volkskrant vandaag. De opkomst van deze, op recept verkrijgbare, opioïde is een bijzonder verhaal, vertelt Marcel Bouvy, hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg van de Universiteit Utrecht. Want pakweg vijftien jaar geleden waren artsen nog terughoudend in het voorschrijven van zulke sterke middelen.

 • 12 juni: KNMP: Siilo voorkomt datalekken (ICT&health)

  Brancheorganisatie KNMP promoot de beveiligde Siilo-app om datalekken te voorkomen. De apothekerskoepel stelt dat er al 70.000 zorgverleners in Nederland met de gratis instant messaging-app werken, waaronder 2.500 apothekers. Het aantal Siilo-gebruikers groeit sinds de invoering van de AVG gestaag door, aldus de KNMP.

 • 23 mei: Schouder aan schouder in de strijd tegen zorgbureaucratie: ‘Als een regel onzinnig is, kap er dan ook echt mee’ (De Volkskrant)

  De roep om maatregelen tegen de verstikkende bureaucratie in de zorg klink al lang, maar tot dusver vergeefs. Drie bewindslieden komen met een ‘concreet en omvangrijk’ plan. Maar sancties hebben ze niet. Apotheker Aris Prins: "Schrap de term ‘medisch noodzakelijk’".

 • 13 mei: Het verdwijnen van goedkope medicijnen (Reporter Radio)

  Medicijnen moeten in februari 2019 aan een nieuwe zware eis voldoen, de Falsified Medicines Directive (FMD). Om zeker te weten dat er geen vervalste medicijnen bij de apotheek terechtkomen, moeten alle doosjes voorzien worden van een speciale code en een verzegeling. De invoering van de FMD helpt niet tegen internethandel. Bovendien zijn de kosten van de FMD voor de fabrikanten van goedkope geneesmiddelen zo hoog dat ze zich afvragen of ze voor de Nederlandse markt zullen blijven produceren. Met Pleuni Franssen van de KNMP.

 • 20 april: Verslavingsartsen slaan alarm: door medicijntekorten kunnen doden vallen (Nieuwsuur)

  Verslavingsartsen slaan alarm: cruciale medicijnen voor hun patiënten zijn steeds minder leverbaar en dat kan fatale risico's hebben. Zo is een medicijn om terugval bij alcoholverslaving te helpen voorkomen, helemaal niet meer leverbaar. Artsen waarschuwen dat sommige verslaafden zich dood kunnen drinken.

 • 21 maart: Zorg in achterstandswijken (ZEMBLA)

  Met onder meer apotheker Hedye van Ameijden-Zarkeshan over de obstakels die zij bij zorg aan laaggeletterden tegenkomt. De iconen van www.apo.nl bieden uitkomst.

 • 15 maart: Medicijntekorten opening RTL Nieuws

  Apothekers moeten steeds vaker nee verkopen. Honderden medicijnen zijn uitverkocht.

 • 15 maart: Gerben Klein Nulent bij BNR Nieuwsradio over medicijntekorten

  Als je bij de apotheek aanklopt voor een medicijn, ga je ervan uit dat het er gewoon is. Toch is dat niet altijd zo. Het tekort aan geneesmiddelen is vorig jaar opnieuw gestegen.

 • 15 maart: Apothekers trekken aan de bel: geneesmiddelentekorten verder opgelopen (NOS.nl)

  Het aantal geneesmiddelentekorten is het afgelopen jaar verder opgelopen. Apothekersorganisatie KNMP telde afgelopen jaar 732 tekorten, tegenover 710 in 2016.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl