Meest vreemde capriolen maken plaats voor effectief slaapadvies

Opties

Goed slapen is een van de pijlers van een gezond leven, vindt leefstijlapotheker Laura Holtzer. Omdat nogal wat mensen kampen met slapeloosheid heeft zij met een aantal collega’s een speciale werkgroep opgezet die voorlichtingsmaterialen ontwikkelt om mensen van hun slaapprobleem af te helpen. 'Mooi om te zien dat we slechte slaappatronen weten te doorbreken.'

'Het is een verscholen probleem', zegt Laura Holtzer van Service Apotheek Acacia in Almelo over het feit dat maar weinig mensen met slapeloosheid hulp zoeken. 'Als mensen het niet aankaarten, wil dat niet zeggen dat het probleem er niet is. De crux van ons project is om met behulp van een zogeheten very brief advice het onderwerp slapen aan te stippen, te vragen of de patiënt er moeite mee heeft en uit te leggen dat er iets aan gedaan kan worden.” 80 tot 85% van de slapelozen kan naar tevredenheid worden geholpen.

Het idee om met dit onderwerp aan de slag te gaan in de apotheek ontstond tijdens de opleiding voor leefstijlapotheker, vertelt Holtzer, toen een slaapwetenschapper inging op het grote aantal Nederlanders (één op de vijf ouder dan 12 jaar) dat niet goed slaapt. Tegelijkertijd onderstreepte hij dat het euvel met goede tips en adviezen te verhelpen is. 'Makkelijk inslapen en doorslapen heeft met gedrag te maken en dat je kunt beïnvloeden', zegt Holtzer. “Goed slapen is een van de pijlers van een gezond leven.

Niet verwonderlijk daarom dat hier besloten werd een speciale slaapwerkgroep op te richten, die voorlichtingsmaterialen ontwikkelt voor patiënten. Omdat very brief advice in Amerika een beproefde methode is gebleken om rokers te helpen met stoppen, leek dit de leefstijlapothekers ook uitermate geschikt om mensen van hun slaapprobleem af te helpen. Vijf apotheken zijn hiermee inmiddels aan de slag gegaan.

Slaapadvies leefstijlapothekers

Foto: Gijs van Ouwerkerk

Pagina laatst bijgewerkt op 25 oktober 2023