Afbouwen van antidepressivum met op maat gemaakt stappenplan

Opties

Nijmeegse apothekers hebben sinds 2019 al zo’n veertig antidepressivumgebruikers geholpen met het afbouwen van hun medicatie. Samen met de patiënt maakt de apotheker hiervoor een stappenplan op maat. Dankbare zorg, meent Miriam Stoks. “Apothekers kunnen laten zien wat ze waard zijn.”

“We hebben hem echt zien opbloeien. Dat komt natuurlijk niet alleen door het afbouwen van z’n psychofarmaca, maar met ons project hebben we wel een bijdrage kunnen leveren. Dat was heel bijzonder”, vertelt Miriam Stoks van de Nijmeegse Zuider Apotheken.

Samen met haar collega’s Mijke van Riet en Renske Glerum begeleidde ze de eind-twintiger die behoorlijk “in de knoop zat met zichzelf” en daarvoor antidepressiva gebruikte. “Toen hij zijn leven op een gegeven moment beter op de rit begon te krijgen, ging het gebruik van deze middelen hem in de weg te zitten. We hebben hem geholpen met het afbouwen van clozapine, paroxetine en citalopram. Met de SSRI’s is hij helemaal gestopt en de dosering van het antipsychoticum hebben we behoorlijk kunnen verlagen. Ondanks dat hij graag had gezien dat hij ook hiermee had kunnen stoppen, heeft hij inmiddels geaccepteerd dat hij niet zonder dit middel kan.”

Lees verder op PW.nl
Apotheker Miriam Stoks

Foto: Benno Neeleman

Pagina laatst bijgewerkt op 02 oktober 2023