PharmaSwap genomineerd voor Samen Voorop Awards VGZ

09 juni 2022
Opties

PharmaSwab, een initiatief om verspilling van dure geneesmiddelen tegen te gaan, is genomineerd door Coöperatie VGZ voor de Samen Voorop Awards in de categorie duurzaamheid. Deze gratis service voor apothekers en fabrikanten is een besloten marktplaats, waar apothekers vraag en aanbod bij elkaar kunnen brengen van niet-verstrekte geneesmiddelen.  

Medicatie die niet meer verkoopbaar is, wordt meestal weggegooid. Denk aan geneesmiddelen die blijven liggen nadat een patiënt is overleden of na het wisselen van medicatie. Dat zorgt voor ongeveer één volle ton afval per week. Apothekers Piter Oosterhof en Jelmer Faber, initiatiefnemers van PharmaSwap, bedachten hier een oplossing voor. Met de marktplaats kan bijvoorbeeld een Groningse apotheker die geneesmiddelen over heeft dit melden via PharmaSwap. Zo kan hij in contact komen met een collega in Zeeland die deze geneesmiddelen nodig heeft. 

In 2020 won PharmaSwab de KNMP Zorginnovatieprijs. Deze prijs is bedoeld als stimulans om innovatieve ideeën van apothekers verder te brengen. 

Stemmen op de PharmaSwab voor de Samen Voorop Awards kan tot en met zondag 12 juni aanstaande. De uitslag wordt op dinsdag 14 juni bekend gemaakt.  

Stemmen en meer informatie