Minister Dijkstra: eerste afspraken aanpassing preferentiebeleid bij geneesmiddelentekorten

15 februari 2024
Opties

De eerste afspraken zijn gemaakt over het aanpassen van het preferentiebeleid om de nadelige effecten en risico’s op geneesmiddelentekorten te verkleinen. Zorgverzekeraars en leveranciers hebben afgesproken om de mogelijkheid te bieden om prijzen aan te passen bij overmachtssituaties, de inkoop te spreiden met een contractduur van maximaal twee jaar en het boetebeleid aan te passen. Dat schrijft demissionair minister Dijkstra (VWS) in een brief waarin zij Kamervragen van Claassen (PVV) beantwoordt.

De bewindspersoon stelt dat zij het risico op nadelige effecten van het preferentiebeleid ziet groeien, “nu de invloed van het preferentiebeleid op de markt toeneemt omdat het volume van geneesmiddelen dat onder het preferentiebeleid valt toeneemt.” KNMP-voorzitter Aris Prins: “We pleiten al langere tijd voor een modernisering van het preferentiebeleid om de problematiek te verlichten. Deze afspraken om de markt meer ruimte te geven, zien we als eerste stap.” 

Ook Zorgverzekeraars Nederland gaat, in een publicatie op haar website, in op de drie afspraken die zijn gemaakt. Zorgverzekeraars en leveranciers gaan de uitkomsten van de maatregelen monitoren, evalueren en door met het zoeken naar andere oplossingen. 

KNMP blijft in gesprek

Net als de zorgverzekeraars en leveranciers ziet de KNMP  de aanpassingen van het preferentiebeleid als een begin. Een eerste effect laat voorlopig op zich wachten en er is meer nodig. De KNMP blijft in gesprek met de andere partijen over meer oplossingen om de beschikbaarheid van de geneesmiddelen te vergroten en om apothekers op de kortere termijn meer ruimte te geven bij de omgang met de tekorten.