Social media is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Of je nu een leuke werkervaring deelt op Instagram of over een interessante ontwikkeling in je werkveld post op LinkedIn; jouw online aanwezigheid kan impact hebben.
De KNMP Gedragscode Social Media helpt apothekers en medewerkers van apotheken om professioneel om te gaan met social media. Met deze aanbevelingen in het achterhoofd kun je vol vertrouwen posten, reageren en delen, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een positief imago van je apotheek. Veel plezier, gebruik je gezond verstand en blijf professioneel!
1. Grijp de kans
Social media zijn de aangewezen plek om te laten zien hoe belangrijk apothekers zijn als medicatiespecialisten. Deel je kennis en laat zien dat je trots bent op je vak.
2. Houd het geheim
Houd je aan je geheimhoudingsplicht en bewaak de privacy van je patiënten. Deel geen namen, geen details, maar alleen algemene info. Patiëntgegevens blijven privé!
3. Houd vrienden en werk gescheiden
Privé en professioneel gaan niet altijd hand in hand. Voeg geen patiënten toe aan je vriendenlijst en houd je persoonlijke leven privé.
4. Bedenk wat je deelt
Wees je ervan bewust dat alles wat je online zet invloed kan hebben op jouw reputatie of die van je apotheek. Denk na voordat je iets post. Als je het niet bij de koffieautomaat of op het NOS Journaal zou zeggen, zeg het dan ook niet online.
Let goed op wat je zegt op social media over geneesmiddelen en andere producten die je aanbiedt. Het openbaar promoten van medicijnen, waarvoor een recept nodig is, is verboden op basis van de Geneesmiddelenwet. *
5. Weet wie je publiek is
Een post kan ver reiken. Wees je bewust van je publiek en bedenk dat een bericht snel viraal kan gaan.
6. Blijf respectvol
Wees altijd respectvol en vriendelijk. Geen geroddel en geen ongepaste opmerkingen, niet in jouw eigen berichten, maar ook niet in commentaren bij die van anderen.
7. Spreek elkaar aan
Zie je een bericht van een collega wat echt niet kan? Spreek de persoon hierop aan, maar doe dit niet in het openbaar. Probeer elkaar ook te helpen om beter op social media te worden.
8. Vergroot het bereik
Heeft een collega iets interessants gepost? Reageer op het bericht of geef een like. Meer reacties betekent een groter bereik van het bericht.
9. Volg de regels
Volg altijd de social media richtlijnen van je werkgever. Ze zijn er niet voor niets. Reposten staat je vrij, maar post niet zomaar teksten, foto’s of video’s van anderen. Het kan zijn dat hier auteursrecht op rust.
10. Bewaak je onafhankelijkheid
Een financiële relatie waarbij een leverancier probeert om via een zorgprofessional meer producten te verkopen, is verboden. Let goed op wat je zegt op social media over geneesmiddelen en andere producten die je aanbiedt. *
11. Wees voorzichtig met persoonlijke meningen
Wees je ervan bewust dat jouw werkgever gelinkt kan worden aan persoonlijke berichten die je plaatst, met name op LinkedIn. Wees daarom altijd voorzichtig met het uiten van persoonlijke meningen.
12. Denk aan je toekomst
Wat je online zet, kan door je huidige of toekomstige werkgevers worden gezien. Gedraag je professioneel, ook online, om problemen te voorkomen.
13. Denk aan de veiligheid
Let op wat je vertelt en met wie je een connectie maakt. Cybercriminelen zoeken op social media naar namen van medewerkers, telefoonnummers en mailadressen om toegang te krijgen tot jouw netwerk.
14. Iedereen maakt fouten
Als je gewezen wordt op een fout, geef die dan toe. Wees openhartig en corrigeer snel.
* Regelgeving en zelfregulering genees- en hulpmiddelen
Kijk voor meer informatie over de strenge regelgeving en zelfregulering over genees- en hulpmiddelen op de volgende websites: