Friese apothekers starten in november met vaccinatiepilot

04 november 2021
Opties

Een aantal Friese apothekers start deze maand met een pilot waarbij apotheken worden ingericht als vaccinatielocatie. Dat schrijft demissionair minister De Jonge (VWS) in een stand van zakenbrief over COVID-19 aan de Tweede Kamer. In eerste instantie wordt de apotheek ingezet als pop-up locatie voor de GGD. Er vinden momenteel nog gesprekken plaats over het toedienen van vaccins door apothekers en -assistenten. Zij zullen mogelijk in opdracht van en onder toezicht van een arts gaan vaccineren. Ook dat krijgt de vorm van een pilot.

Tegenover de NOS en Omrop Fryslân maakte de Friese Apothekers Vereniging deze zomer haar plannen kenbaar. De apothekers in het noorden van het land wilden onderzoeken hoe zij hun rol kunnen uitbreiden bij een COVID-19-vervolgvaccinatie. Het D66-Kamerlid Paternotte vroeg in de Tweede Kamer geregeld aandacht voor de rol die apothekers kunnen spelen. Hij wees er daarbij op dat apothekers als laagdrempelige zorgverleners een positieve rol kunnen spelen bij het verhogen van de vaccinatiegraad. Demissionair minister De Jonge (VWS) gaf aan dat hij in gesprek zou gaan met de GGD-en en de Friese apothekers. Dat heeft nu geresulteerd in een eerste pilot waarbij apotheken in eerste instantie worden ingezet als vaccinatielocaties.

In heel Nederland hebben apothekers sinds de start van het COVID-19-vaccinatieproces bijgedragen aan het ompakken, vervoeren en het voor toediening gereedmaken van de vaccins. Onder meer zorginstellingen konden hierbij hulp vragen van de apotheek. Van dit aanbod is veel gebruikgemaakt, schrijft demissionair minister De Jonge (VWS) aan de Tweede Kamer. De bijdrage van apothekers in het voorkomen van spillage wordt gewaardeerd. Eerder sprak de bewindspersoon al een woord van dank uit richting apothekers voor hun hulp.

Lees de stand van zakenbrief over COVID-19