Eerste Kamer keert zich tegen wetswijziging UAD-geneesmiddelen

12 juli 2023
Opties

De Eerste Kamer heeft zich op procedurele gronden tegen een wetswijziging gekeerd om Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen eenvoudiger op meer plekken beschikbaar te stellen. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunde op dinsdag 11 juli een motie van senator Tiny Kox (SP) om af te zien van een wijziging van de Geneesmiddelenwet. Eerder dit jaar uitte de KNMP, samen met dertien zorgkoepels van onder meer apothekers, artsen en patiënten, zorgen over het voorstel van de huidige demissionair minister Kuipers om bijvoorbeeld NSAID-pijnstillers breder beschikbaar te stellen. KNMP-voorzitter Aris Prins: “Een deel van deze UAD-geneesmiddelen draagt risico’s van interactie, bijwerkingen en gewenning met zich mee. In dat licht is het echt onverstandig om deze geneesmiddelen makkelijker voor het grijpen te maken.” 

Meer dan 3.000 producten staan geregistreerd als Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen. Naast NSAID-pijnstillers gaat het bijvoorbeeld om de maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol (interactie met bloedverdunners), het laxeermiddel bisacodyl (misbruikt door mensen met eetstoornissen), de neussprays en -druppels oxymetazoline, xylometazoline en tramazoline (verslavingsgevoelig) en het anti-allergiemiddel cinnarizine (versuffende werking; niet mee autorijden). Met de wijziging van de Geneesmiddelenwet zouden deze middelen eenvoudiger op meer plekken verkrijgbaar worden, bijvoorbeeld in de schappen van detailhandel. Voor geneesmiddelengebruikers zou volgens de voorgenomen wetswijziging een - op eigen initiatief aan te raken - computerscherm met voorlichting voldoende moeten zijn. De Tweede Kamer liet zich begin dit jaar zeer kritisch uit hierover, maar daar haalde het voorstel het nog wel. Met steun van VVD, D66, PVV en DENK.

Eerder deze maand liet het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) weten geen aanleiding te zien om de afleverstatus van UAD-geneesmiddelen aan te passen. Dat oordeel stelde de KNMP teleur. Zo besteedde het Algemeen Dagblad onlangs nog aandacht aan het toenemende misbruik van pijnstillers zoals ibuprofen onder tieners. De Eerste Kamer heeft de de demissionair bewindspersoon nadrukkelijk de optie meegegeven om op een later tijdstip deze wetswijziging opnieuw in te dienen, maar dan als separaat wetsvoorstel. Dan moet ook het zorgveld worden geconsulteerd. Dat is nu niet gebeurd. Verschillende senatoren hadden kritiek op de de totstandkoming van de wetswijziging. Die is opgenomen in een verzamelwet. Zo’n wet is bedoeld om kleine wijzigingen door te voeren, denk daarbijaan redactionele fouten. 

Lees meer over de inbreng vanuit de KNMP