Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsvoorziening Mitz

06 december 2023
Opties

Apotheek Pijnacker Centrum is de eerste apotheek die is aangesloten op de online toestemmingsvoorziening Mitz. Samen met softwareleverancier SmartMed zijn de bestaande toestemmingen van alle patiënten overgezet. Mitz is een veilige online toestemmingsvoorziening waarmee burgers en patiënten zelf hun toestemmingskeuze vastleggen en beheren. Zorgaanbieders kunnen hierdoor eenvoudig toestemmingskeuzes raadplegen.

Apotheker Arjan Roelofs (Apotheek Pijnacker Centrum): “Toestemming geven gebeurt tot nu toe op veel verschillende plaatsen en dat geeft veel verwarring.” Roelofs is recent aangesloten op de online toestemmingsvoorziening. “Met Mitz regel je de toestemmingskeuzes op een centrale plaats. Niet alleen voor ons, maar voor alle zorgaanbieders.”

Samen naar Mijn Mitz

De functionaliteit Samen naar MijnMitz is ontwikkeld voor burgers die minder taal- of digivaardig zijn. Hiermee kunnen apotheekmedewerkers de burger begeleiden om hun eigen toestemmingskeuzes vast te leggen.

Sinds de komst van het Landelijk Schakelpunt (LSP) hebben apotheken al ruim 14 miljoen toestemmingen verkregen en lokaal vastgelegd in hun zorginformatiesystemen. Deze lokale toestemmingen worden overgezet naar Mitz, waarna de apotheek de toestemmingsvoorziening in gebruik neemt.

In 2024 volgt de brede uitrol van de online toestemmingsvoorziening, met de aansluiting van apotheken en huisartsen die aangesloten zijn op het afsprakenstelsel AORTA en het uitwisselingssysteem LSP.

mitz