Medicijnautoriteit CBG start een proef om een elektronisch formaat van productinformatie (ePI) voor geneesmiddelen te creëren. Het doel is de toegang tot en de gebruiksvriendelijkheid van medicijninformatie, zoals de patiëntenbijsluiter, te verbeteren en bijwerkingen en interacties te benadrukken.
Voordeel van de digitalisering is dat de productinformatie direct kan worden aangepast wanneer nodig, en ook kan worden afgestemd op de individuele behoeftes van de gebruiker, aldus het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat de proef uitvoert in samenwerking met het Europees medicijnagentschap EMA en de medicijnautoriteiten van Spanje, Zweden en Denemarken.
Tijdens het ePI-proefproject stellen de deelnemende bedrijven de productinformatie op in elektronisch formaat, waarna het CBG de informatie beoordeelt. Vervolgens komt de informatie beschikbaar voor publicaties op websites, apps en zorginformatiesystemen.
ePI maakt het onder meer mogelijk nieuwe informatie over een geneesmiddel meteen zichtbaar te maken. Ook is het mogelijk de productinformatie aan te passen aan de individuele behoeften, door bepaalde informatie zoals bijwerkingen en interacties te benadrukken.
Verder maakt ePI de informatie beter toegankelijk voor medicijngebruikers met een beperking: blinden en slechtzienden kunnen de tekst bijvoorbeeld veel gemakkelijker laten voorlezen vanwege de elektronische structuur van ePI. Om te zorgen dat ePI goed aansluit bij de informatie in de Nederlandse zorg voert het CBG gesprekken met verschillende partijen.