Het bevolkingsonderzoek borstkanker leidt tot een vermindering van de sterfte aan borstkanker. Aanpassingen van het onderzoek, zoals bijvoorbeeld het veranderen van de leeftijdsgrens, zullen op dit moment niet tot een betere uitkomst leiden. Dit concludeert de Gezondheidsraad. Wel verwacht de raad dat de screening binnen enkele jaren aanzienlijk verbeterd kan worden door de inzet van artificiële intelligentie (AI), risicostratificatie en nieuwe beeldvormende technieken.
Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden elke twee à drie jaar uitgenodigd om deel te nemen aan borstkankerscreening, die bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten (mammografie). Op verzoek van de staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad beoordeeld of het bevolkingsonderzoek binnen de huidige screeningscapaciteit verder kan worden verbeterd.
De raad concludeert dat het bevolkingsonderzoek zijn doel bereikt: het voorkomt veel sterfgevallen aan borstkanker en spoort tumoren vaak in een vroeg stadium op, waardoor behandeling mogelijk is. Op dit moment ziet de raad geen mogelijkheden om het bevolkingsonderzoek te verbeteren.
Tomosynthese
De raad verwacht wel dat het bevolkingsonderzoek binnen enkele jaren ingrijpend kan worden herzien door de nieuwe beeldvormende techniek tomosynthese, waarbij driedimensionale foto’s van de borst worden gemaakt. Dit kan in de toekomst mogelijk de mammografie vervangen. Ook AI biedt veel mogelijkheden: het maakt risicostratificatie mogelijk, kan ingezet worden om de beoordeling van mammografiebeelden te verbeteren en kan de werkdruk voor radiologen verlagen. De raad stelt gezien de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI voor om nu alvast voorbereidingen te treffen voor de implementatie hiervan.