Verzameling nieuws zelfzorg

Geen povidonjodium meer bij zwangerschap
Gebruik van povidonjodium op de huid is gecontraïndiceerd tijdens de zwangerschap. Dit advies is per 1 juli 2016 opgenomen in de Zelfzorgstandaard Wondjes, na eerdere wijziging in de G-Standaard op basis van het advies van Lareb-TIS (Teratologie Informatie Service).
Zelfzorgstandaarden digitaal beschikbaar aan balie Service Apotheken
De ServiceWijzer van Service Apotheek biedt alle KNMP-zelfzorgstandaarden digitaal, direct aan de balie. De tool ging dinsdag 29 maart 2016 live in de 425 apotheken van de formule.
Houdbaarheid na aanbreken op zelfzorgmiddelen noodzakelijk
‘Het vermelden van een houdbaarheid na aanbreken op zelfzorgmiddelen is noodzakelijk.’ Dat zegt Oscar Smeets, hoofd van het Laboratorium der Nederlandse Apotheken (LNA) van de KNMP. Hij stelt dit in reactie op het onderzoek van de Consumentenbond naar informatie over houdbaarheid na aanbreken van zelfzorgmiddelen. Deze houdbaarheidsinformatie staat veelal niet op het etiket of in de bijsluiter, zo blijkt uit het onderzoek.
Rechter: hogere dosis melatonine blijft in vrije verkoop
De maximale dosering van vrij verkochte melatonine hoeft niet te worden teruggebracht tot 0,3 mg, heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden bepaald. Brancheorganisatie Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) had een spoedprocedure aangespannen tegen het besluit van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
IGZ gaat verkoop van melatonineproducten als warenwetproduct beboeten
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat apotheken, drogisten en fabrikanten vanaf 1 oktober 2015 beboeten als zij melatonineproducten met een doseereenheid verkopen van 0,3 mg en hoger en die niet voldoen aan de wet- en regelgeving voor een geneesmiddel. Tot die tijd wordt de verkoop van niet-geregistreerde melatonineproducten van 0,3 mg of meer maar minder dan 2 mg door de Inspectie gedoogd.
Morning-afterpil met ulipristal voortaan UAD
De morning-afterpil ellaOne® (ulipristal) krijgt de UAD-afleverstatus. De Zelfzorgstandaard Noodanticonceptie is nog niet aangepast aan de nieuwe UAD-afleverstatus van ulipristal. Dit gebeurt zo snel mogelijk. Tot die tijd bepaalt u of levonorgestrel (al langer in de handel) of ulipristal de voorkeur heeft voor uw klant.
IGZ gaat de verkoop van slaaphormoon melatonine beperken
De vrije verkoop van het slaaphormoon melatonine wordt aan banden gelegd. Drogisten mogen geen pillen met een hoge dosis hormoon meer verkopen.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl