Verzameling nieuws zelfzorg

De nieuwe Zelfzorgrichtlijn vitamine D is uit
Het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP lanceerde begin januari de Zelfzorgrichtlijn Vitamine D op de KNMP Kennisbank. Deze maand start ook de landelijke KNMP-campagne die het belang van vitamine D voor gezonde botten benadrukt. ‘De Zelfzorgrichtlijn biedt tijdens – en na – de campagne vakinhoudelijke verdieping over vitamine D’, aldus KNMP-apothekers Jeltje Luinenburg en Daphne Dost.
Geen povidonjodium meer bij zwangerschap
Gebruik van povidonjodium op de huid is gecontraïndiceerd tijdens de zwangerschap. Dit advies is per 1 juli 2016 opgenomen in de Zelfzorgstandaard Wondjes, na eerdere wijziging in de G-Standaard op basis van het advies van Lareb-TIS (Teratologie Informatie Service).
Zelfzorgstandaarden digitaal beschikbaar aan balie Service Apotheken
De ServiceWijzer van Service Apotheek biedt alle KNMP-zelfzorgstandaarden digitaal, direct aan de balie. De tool ging dinsdag 29 maart 2016 live in de 425 apotheken van de formule.
Houdbaarheid na aanbreken op zelfzorgmiddelen noodzakelijk
‘Het vermelden van een houdbaarheid na aanbreken op zelfzorgmiddelen is noodzakelijk.’ Dat zegt Oscar Smeets, hoofd van het Laboratorium der Nederlandse Apotheken (LNA) van de KNMP. Hij stelt dit in reactie op het onderzoek van de Consumentenbond naar informatie over houdbaarheid na aanbreken van zelfzorgmiddelen. Deze houdbaarheidsinformatie staat veelal niet op het etiket of in de bijsluiter, zo blijkt uit het onderzoek.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl