Verzameling nieuws nierfunctie

Eerste doseringsadviezen voor dialysepatiënten beschikbaar
Tien doseringsadviezen voor medicatie bij nierdialyse komen vanaf mei in de G-Standaard. Deze adviezen zijn het eerste resultaat van een project waarin de KNMP doseringsadviezen ontwikkelt.
KNMP: medicatiebeoordeling uit eigen risico
De medicatiebeoordeling hoort voor oudere polyfarmaciepatienten buiten het eigen risico, zo vindt het bestuur van de KNMP. In een brief aan de Vaste Kamercommissie voor VWS stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie het ongewenst te vinden dat sommige ziektekostenverzekeraars wél en andere niet tot vergoeding overgaan.
Nierstichting wil patiënten vrijheid teruggeven met draagbare kunstnier
De Nierstichting wil dialysepatiënten hun vrijheid teruggeven door de eerste draagbare kunstnier mogelijk te maken. De organisatie is hiertoe een wereldwijde campagne gestart: ‘Help them escape’, die 10 miljoen euro op moet brengen.
ZonMW-subsidie voor aanpassing medicatiedosering dialysepatiënten
Apothekersorganisatie KNMP zal in samenwerking met de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland de doseringsadviezen voor medicatie van nierdialysepatiënten ontwikkelen. De organisaties hebben daartoe van ZonMW subsidie gekregen, en investeren zelf ook in het project, dat twee jaar zal duren.
Regionale tv-spots over apotheker en nierfunctie van start
In een radio- en tv-spot op de regionale zenders staat tussen 13 en 26 april de rol van de apotheker centraal met veilig medicijngebruik bij verminderde nierfunctie. De spots moeten ouderen bewust maken van het belang van de nierfunctie wanneer zij geneesmiddelen gebruiken.
Service Apotheek gaat nierfunctiewaarde meten
Service Apotheek plaatst volgende maand in ongeveer 80% van haar apotheken apparatuur om de nierfunctiewaarden van patiënten te kunnen meten. Ze doen dit met point of care-tests.
Achmea Eerstelijns Innovatieprijs voor nierfunctieproject
Service Apotheek en NControl hebben de Achmea Eerstelijns Innovatieprijs 2014 gewonnen voor hun nierfunctieproject. Hierin krijgen apothekers en apothekersassistenten een alert (NAlert) bij een recept voor bepaalde antibiotica. De alert wijst op een mogelijke verminderde nierfunctie bij de patiënt of een verouderde of ontbrekende nierfunctiewaarde.
Handvatten voor overdracht in themajournaal nierfunctie
Artsen zijn verplicht om apothekers te informeren over afwijkende nierfunctiewaarden. In de praktijk blijkt een goede overdracht van deze gegevens nog lastig. MedicijnBalans, een programma van het IVM, heeft daarom samen met de Nierstichting een themajournaal gemaakt. Hierin krijgt u handvatten om de nierfunctieoverdracht te verbeteren.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl