Verzameling nieuws Medicatiebeoordeling

Staatssecretaris Blokhuis: ‘Jaarlijkse medicatie-APK niet voor iedereen noodzakelijk’
Een jaarlijkse controle bij alle patiënten die langdurig medicijnen gebruiken is niet voor iedereen noodzakelijk. Passende zorg en maatwerk zijn van groot belang om patiënten de zorg te bieden die zij nodig hebben. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Blokhuis (VWS) in antwoorden op Kamervragen van de leden Van den Berg (CDA) en Den Haan (Fractie Den Haan). Hij verwijst daarbij naar de KNMP en NHG die aangeven dat de meeste winst te behalen is door het doen van tussentijdse checks. ‘Achter de schermen houden apothekers en artsen de medicamenteuze behandeling van patiënten in de gaten; de medicatiebewaking’, aldus Blokhuis. In oktober 2021 bracht het consumentenprogramma Radar een verplichte, jaarlijkse medicatiebeoordeling te berde.
Nu beschikbaar: KNMP-brochure 2022 over vergoeding apotheekzorg per zorgverzekering
De KNMP stelt opnieuw een brochure beschikbaar die inzicht geeft in hoe zorgverzekeraars omgaan met de vergoeding van apotheekzorg. Deze brochure dient als informatiebron voor patiënten die in deze eindejaarsperiode de mogelijkheid hebben om de zorgverzekering te heroverwegen. Apothekers kunnen de brochure kosteloos bestellen bij de KNMP. Ook is deze als download beschikbaar.
Minister Bruins kan zich vinden in aangescherpte doelgroep medicatiebeoordeling
Minister Bruins (VWS) kan zich vinden in een aangescherpte doelgroep voor een medicatiebeoordeling. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Uit de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat het niet goed uitvoerbaar en ondoelmatig is om bij alle ouderen die onder de definitie van de richtlijn Polyfarmacie vielen een medicatiebeoordeling te doen. De doelgroep is daarom door de werkgroep Medicatiebeoordeling herzien.
Module Medicatiebeoordeling herzien: onderscheid tussen beperkt en verhoogd risicopatiënten
De module Medicatiebeoordeling uit de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen is herzien. De bestaande module bleek in de praktijk niet te voldoen. De criteria waren niet specifiek genoeg om kwetsbare patiënten te selecteren en zijn daarom in deze module gewijzigd.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl