Verzameling nieuws geneesmiddelentekorten

KNMP-advies: geen extra afleveringen fenprocoumon in december
Fenprocoumon tabletten zijn momenteel verminderd beschikbaar. Om een tekort te voorkomen, adviseert de KNMP apothekers om geen extra aflevering fenprocoumon mee te geven in december.
CBG: Bacicoline-B eind 2020 weer beschikbaar
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) verwacht dat Bacicoline-B eind 2020 weer beschikbaar is. Dat stelt het CBG in een publicatie op haar website.
VWS: voldoende midazolam in de markt volgens monitor LCG
De monitor van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) toont aan dat er voorlopig voldoende midazolam beschikbaar is. Dat stelt minister De Jonge (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Voorts geeft de bewindsman aan dat apothekers soms toch tekorten ervaren doordat zij het niet bij hun reguliere groothandel kunnen bestellen. Als deze groothandel echter het product niet beschikbaar heeft, wordt de apotheker geadviseerd het middel bij een andere groothandel te bestellen, aldus minister De Jonge. Ook kan de apotheker zich wenden tot de ziekenhuisapotheek.
VWS: beschikbaarheid geneesmiddelen borgen
Het is belangrijk om de beschikbaarheid van midazolam en andere geneesmiddelen voor alle patiënten te borgen. Dat schrijft minister De Jonge (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. VWS is hierover in overleg met onder meer de KNMP en het Landelijke Coördinatiecentrum Geneesmiddelen. De bewindsman stelt dat op basis van de huidige informatie op dit moment voldoende midazolam beschikbaar is voor gebruik in de thuissituatie en in verpleeghuizen.
VWS neemt voorzorgsmaatregelen voor beschikbaarheid geneesmiddelen
Het ministerie van VWS neemt voorzorgsmaatregelen om de beschikbaarheid van geneesmiddelen te bevorderen. Minister De Jonge laat in het kader van de corona-uitbraak tijdelijk de wettelijke maximumprijzen los voor alle geneesmiddelen die in Nederland bijvoorbeeld relatief lage prijzen, of een lage omzet hebben. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Deze maatregel staat los van de herziening van de Wet Geneesmiddelenprijzen per 1 april aanstaande. Deze wetswijziging gaat door.
KNMP: cijfers patiëntenfederatie gaan gelijk op met stijging tekorten
Recente cijfers van de Patiëntenfederatie Nederland over de beschikbaarheid van medicatie in de apotheek, houden gelijke tred met de stijging van het aantal geneesmiddelentekorten. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP in een reactie op een flitspeiling van de patiëntenorganisatie en het televisieprogramma Zembla.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl