Verzameling nieuws geneesmiddelentekorten

Apothekers, huisartsen, senioren: ‘Versoepel preferentiebeleid’
Persbericht | Ziektekostenverzekeraars dienen niet één, maar vier of vijf medicijnen als preferent middel aan te wijzen voor de patiënt. De apothekersorganisatie KNMP, de huisartsenvereniging LHV en de ouderenorganisaties KBO-PCOB pleiten daarom voor een doorontwikkeling van het preferentiebeleid.
Onderzoek naar beschikbaarheidsbijdrage dienstapotheken
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of het instellen van een beschikbaarheidsbijdrage bijdraagt aan een betaalbare farmaceutische Avond-Nacht-Zondag (ANZ)-zorg. De NZa doet dit in opdracht van minister Schippers van VWS. De minister wil met flankerende maatregelen een hoge prijs voor ANZ-zorg indammen. Dit schrijft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.
Tekort aan 5 Quin-producten
Door productieproblemen zijn 5 plasma-geneesmiddelen van Sanquin Plasma Products (SPP) nu of in de komende tijd niet beschikbaar. Het gaat om de Quin-producten GammaQuin, HepBQuin, RheDQuin, TetaQuin en VariQuin.
Flink hogere boetes voor tekorten geneesmiddelen
De boete die farmaceutische bedrijven kunnen krijgen voor het veroorzaken van een geneesmiddeltekort wordt verhoogd van € 45.000 naar € 820.000. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid op 23 juni 2016 aan de Tweede Kamer.
Onderzoek naar gevolgen overstap Thyrax Duotab
Instellingen PHARMO en NIVEL gaan onderzoek verrichten naar de gevolgen voor patiënten bij het overstappen van Thyrax Duotab op een ander schildkliermedicijn. Dit heeft de Schildklier Organisatie Nederland (SON) bekendgemaakt op haar website.
Tekort Theolair retard 250 mg
Er is een tekort aan Theolair retard tablet MGA 250 mg. Het tekort houdt verband met een vertraging in de productie van Meda Pharma. Naar verwachting is het product half mei 2016 weer leverbaar.
Meld geneesmiddeltekort altijd op KNMP Farmanco voor adequate monitoring
Meld een geneesmiddeltekort altijd op Farmanco.KNMP.nl. Hiertoe roept de KNMP apothekers, groothandels en leveranciers op. Alleen op die manier weet de KNMP welke geneesmiddelen onvoldoende beschikbaar zijn en kan ze actie ondernemen. Daarmee zijn de meldingen onontbeerlijk voor een adequate monitoring.
Lage dosering Thyrax Duotab raakt op
De voorraad van het schildkliermedicijn Thyrax Duotab raakt op in de laagste dosering. Farmaceutische groothandels leveren momenteel de laatste tabletten uit aan apotheken. Daardoor kunnen apotheken in de loop van deze week geen Thyrax Duotab 0,025 mg meer leveren. Op z’n vroegst arriveren extra voorraden van een alternatief uit Frankrijk medio volgende week bij de apotheken.
Alternatief voor Thyrax Duotab snel beschikbaar
Persbericht | Diverse fabrikanten komen vanaf volgende week met extra voorraden geneesmiddelen als alternatief voor Thyrax Duotab. Fabrikant Merck is erin geslaagd extra voorraad uit Frankrijk te halen. Belangrijk is dat dit middel, Levothyrox, identiek aan het Nederlandse Euthyrox, ook in de schaarse lage doseringen beschikbaar komt. Directeur Léon Tinke van de KNMP: ‘Dit is goed nieuws voor de patiënt. Dat laat onverlet dat patiënten moeten overstappen op een ander middel. Dat blijft, juist bij dit middel, erg vervelend.’
Run op de apotheek
Het bericht over een naderend tekort aan Thyrax Duotab heeft geleid tot een run op de Nederlandse apotheken. De KNMP komt na spoedoverleg met de koepel van farmaceutische groothandel BG Pharma tot de conclusie dat er bij groothandels op korte termijn nog voldoende voorraad is, mits er geen overspannen marktvraag is. Fabrikant Aspen Pharma Trading Ltd. maakte deze week bekend dat zij het schildkliermedicijn in de dosis van 0,025 mg vanaf februari niet meer leveren. De tabletten van 0,100 en 0,150 mg zijn vanaf medio 2016 niet meer beschikbaar.
Advies apotheker: tekort Thyrax Duotab
Gedurende een groot deel van 2016 is er een tekort aan Thyrax Duotab (levothyroxine). De tabletten van 0,025 mg zijn vanaf februari niet leverbaar. De sterktes 0,100 mg en 0,150 mg zijn op voorraad tot medio 2016. Fabrikant Aspen Pharma Trading Ltd laat weten dat door verhuizing naar een nieuwe productielocatie dit medicijn tijdelijk niet gemaakt kan worden.
KNMP: ‘Medicijntekort maatschappelijk onverantwoord’
De KNMP reageert geschokt op de mededeling dat het voor schildklierpatiënten bestemde medicijn Thyrax Duotab (levothyroxine) binnenkort niet leverbaar is. Fabrikant Aspen Pharma Trading Ltd maakte vandaag bekend dat vanaf februari de 0,025 mg tabletten niet meer beschikbaar zijn in verband met de overgang naar een nieuwe productielocatie. Voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP spreekt van ‘maatschappelijk onverantwoord gedrag’. 350.000 Nederlanders gebruiken dagelijks dit merkmedicijn voor schildklierklachten. De helft hiervan ondervindt al komende maand de gevolgen. ‘Apothekers zijn juist bij het omzetten van dit middel uiterst terughoudend. Dit zorgt voor onrust bij deze patiëntengroep.’

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl