Nieuws over vitamine D

VWS beraadt zich over pakketadvies Vitamine D, mineralen en zware paracetamol
Het ministerie van VWS beraadt zich over het pakketadvies inzake Vitamine D, mineralen en zware paracetamol. Minister Bruins voor Medische Zorg moet nog besluiten wat te doen met het begin vorig jaar uitgebrachte advies van het Zorginstituut (ZIN) om deze producten niet langer te vergoeden.
Publiekscampagne botkwaliteit en vitamine D
De KNMP viert dit jaar haar 175e jubileum. In dit kader start op 30 januari een landelijke publiekscampagne over sterke botten. Met daarin bijzondere aandacht voor de rol van vitamine D. Apothekers delen een gratis informatieboekje uit: Het sterkebottenboekje.
Het nieuwe Zelfzorgadvies vitamine D is uit
Het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP lanceerde begin januari het Zelfzorgadvies vitamine D op de KNMP Kennisbank. Deze maand start ook de landelijke KNMP-campagne die het belang van vitamine D voor gezonde botten benadrukt. ‘Het Zelfzorgadvies biedt tijdens – en na – de campagne vakinhoudelijke verdieping over vitamine D’, aldus KNMP-apothekers Jeltje Luinenburg en Daphne Dost.
Apotheekteam Magazine bereidt apotheekteam voor op sterkebottencampagne
De KNMP heeft voor apothekersassistenten een extra editie van het Apotheekteam Magazine ontwikkeld over vitamine D en over de sterkebottencampagne die op 30 januari begint. Bij deze landelijke publiekscampagne is een belangrijke rol weggelegd voor apothekersassistenten.
Jarige apothekers delen Het Sterkebottenboekje uit in strijd tegen botbreuken
Persbericht | Jaarlijks breken 85.000 55-plussers een bot door botontkalking. Het aantal mensen in Nederland met botontkalking of osteoporose bedraagt 850.000. Daarvan is slechts de helft bij de huisarts bekend met de kwaal. Over deze groep en over de preventieve maatregelen – vitamine D, calcium en beweging – gaat Het Sterkebottenboekje, dat apothekersorganisatie KNMP 30 januari uitbrengt voor haar 175-jarig bestaan. Apothekers geven het boekje cadeau aan patiënten die blijkens een online-test een verhoogd risico op botontkalking hebben.
Het sterkebottenboekje ingezet voor specifieke doelgroepen
Apothekers zetten Het sterkebottenboekje in voor specifieke doelgroepen, zoals gedetineerden, vrouwen die orale anticonceptie afhalen en senioren. De online test is in ruim een week tijd bijna 12.000 keer doorlopen. Een tweede druk van het boekje is inmiddels beschikbaar.
Verlenging sterkebottencampagne: bestel boekjes bij
Op verzoek van apothekers is de sterkebottencampagne van de KNMP verlengd. De online campagne op Facebook loopt een maand langer door. Apothekers kunnen Het sterkebottenboekje ruim aanvragen en uitdelen aan geïnteresseerde patiënten.
Nieuwe KennisTest Vitamine D
Het assortiment aan KennisTesten is per 12 april uitgebreid met een nieuwe KennisTest over vitamine D. Met deze KennisTest leert uw team advies te geven over vitamine D-gebruik.
KNMP: pakketadvies staat haaks op regeerakkoord
Het advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) om middelen als Vitamine D en paracetamol (1000 mg) uit het basispakket te verwijderen staat haaks op het regeerakkoord. Dit stelt de KNMP samen met KBO-PCOB en het Reumafonds in een brief aan de VWS-ministers Bruins en De Jonge.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl