Laaggeletterdheid nieuws

KNMP stelt e-learning over laaggeletterdheid beschikbaar via CME-Online
De KNMP stelt in samenwerking met het online nascholingsinstituut CME-Online de e-learning ‘Bevorderen van juist medicijngebruik onder laaggeletterden’ beschikbaar. De ruim 13.000 CME-Online-geabonneerde apothekersassistenten kunnen zo gebruikmaken van de e-learning. De cursus is met 1 punt geaccrediteerd.
RALPH-instrument beschikbaar voor inzicht in gezondheidsvaardigheden
Het RALPH-instrument, nu beschikbaar via knmp.nl, geeft apothekers en andere apotheekmedewerkers inzicht in de gezondheidsvaardigheden van een patiënt en de vlakken waarop zich eventuele problemen voordoen.
KNMP steunt Week van de Alfabetisering
De Wereld Alfabetiseringsdag is op 8 september 2018. Rondom deze dag organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering, van 3 tot en met 9 september. Tijdens alweer de veertiende editie van de campagne vragen zij samen met vele honderden partners aandacht voor laaggeletterdheid in Nederland. Ook de KNMP is partner.
Week van de Alfabetisering bijna van start
Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. De week vindt plaats van 3 tot en met 9 september. De apotheek geeft zorg aan laaggeletterde patiënten. De checklist ‘Observaties in de apotheek’, ontwikkeld door de KNMP en Pharos, helpt de apotheek om te kijken of deze is ingesteld op laaggeletterden.
KNMP zette laaggeletterdheid en medicijngebruik op de kaart
De KNMP zette in 2016 het thema laaggeletterdheid en medicijngebruik op de kaart met de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’. 40 nieuwe iconen, 24 gebarentaalfilmpjes, 10 extra animatiefilmpjes, 7 reizende tentoonstellingen, en 100 nieuwe medicijnbegrippen met hoorbare uitleg kwamen tot stand met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
KNMP-iconen op voorlichtingsinstructies van UI-online
De voorlichtingsinstructies (VI's) van UI-online bevatten sinds eind april 2017 KNMP-iconen. De iconen zijn gemaakt om de laaggeletterde patiënt in beeld te informeren bij goed medicatiegebruik.
KNMP sluit aan op Taalakkoord tijdens start Week van Alfabetisering
De KNMP ondertekende op de eerste dag van de Week van de Alfabetisering, die van 4 t/m 8 september duurt, het ambitiedocument ‘Wij zetten in op taal’. Door aansluiting bij dit Taalakkoord benadrukt de KNMP haar ambities om de geneesmiddelinformatie in de apotheek begrijpelijker te maken. En zo juist gebruik van geneesmiddelen te bevorderen.
KNMP lanceert 20 nieuwe iconen voor laaggeletterden
De KNMP lanceert tijdens de Week van de Alfabetisering twintig nieuwe medicijniconen voor laaggeletterden. Nadat de eerste twintig iconen in 2015 zijn ontwikkeld, kwamen er vanaf september 2016 veertig nieuwe iconen bij, gesubsidieerd door het ministerie van VWS. Op verzoek van Stichting Uitgifte Informatie Online (UI-online) ontwikkelde de KNMP in de zomer van 2017 nog twintig nieuwe iconen die werden getest door laaggeletterden.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl