Laaggeletterdheid nieuws

Minister Schippers roemt KNMP-iconen en geneesmiddeleninformatie op apotheek.nl
De minister van VWS is positief over de iconen voor laaggeletterden en doven. Zij wil het gebruik stimuleren en kijkt naar bredere toepasbaarheid. Ook waardeert zij de geneesmiddeleninformatie op www.apotheek.nl. Dit stelt minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding van de Kamerbrief is het NIVEL-rapport over de informatiebehoefte van patiënten over geneesmiddelen.
KNMP lanceert medicijnuitleg in gebarentaal
Persbericht | De KNMP lanceert 24 filmpjes met medicijnuitleg in gebarentaal op Apo.nl. De apothekersorganisatie wil met de filmpjes goed medicijngebruik door doven en slechthorenden bevorderen. De filmpjes kwamen tot stand met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Inzet apothekers voor laaggeletterdheid erkend bij Vlaggenparade Rotterdam
De inzet van apothekers voor laaggeletterde patiënten krijgt erkenning van de gemeente Rotterdam met een KNMP-vlag aan de voet van de Erasmusbrug. Apotheker Mark Barendregt hees de vlag namens de KNMP op 5 september, bij de start van de Week van de Alfabetisering. Daar wappert deze tussen 29 andere vlaggen van organisaties waarbij dit onderwerp hoog op de agenda staat.
Apothekers lanceren 40 nieuwe iconen voor laaggeletterden
Persbericht | Apothekersorganisatie KNMP lanceert 40 nieuwe medicijn-iconen voor laaggeletterden in de Week van de Alfabetisering. De lancering vindt plaats tijdens de opening van de tentoonstelling 'Kunt u dat even uitleggen?' op dinsdag 6 september in Bibliotheek Utrecht Overvecht. Dan vindt ook de première plaats van de mini-documentaire ‘De bijsluiter die lees ik niet' – Goede zorg voor laaggeletterde medicijngebruikers.
KNMP zette laaggeletterdheid en medicijngebruik op de kaart
De KNMP zette in 2016 het thema laaggeletterdheid en medicijngebruik op de kaart met de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’. 40 nieuwe iconen, 24 gebarentaalfilmpjes, 10 extra animatiefilmpjes, 7 reizende tentoonstellingen, en 100 nieuwe medicijnbegrippen met hoorbare uitleg kwamen tot stand met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
E-learning over laaggeletterde medicijngebruikers beschikbaar
De KNMP stelt een e-learning over laaggeletterdheid en medicijngebruik beschikbaar voor het apotheekteam, verpleegkundigen en verzorgenden. De e-learning maakte onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’, die in 2016 door het land reisde. Nu de laatste editie van de expo is afgerond, geeft de KNMP de e-learning vrij.
KNMP ondertekent convenant over laaggeletterdheid
De KNMP is 1 van de 16 partijen die zich heeft aangesloten bij de Alliantie gezondheid en geletterdheid. Dit gebeurde woensdag 9 maart in het Corpus te Oegstgeest, waar Rob de Wolf namens het bestuur van de apothekersorganisatie zijn handtekening plaatste onder een convenant. In de overeenkomst spreken de partijen met elkaar af de laaggeletterdheid op de agenda te houden en zich actief in te zetten om mensen die moeite hebben met lezen en schrijven te koppelen aan gepaste scholing.
Wethouder Schneider (Rotterdam) opent tentoonstelling over laaggeletterdheid en medicijngebruik
De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider (Stedelijke ontwikkeling en Integratie) opende op 13 januari in de Bibliotheek Rotterdam de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’, over laaggeletterdheid en medicijngebruik. Rotterdam is de eerste standplaats van deze zogenoemde ‘reizende’ expo. En dat is niet zonder reden: Rotterdam telt maar liefst 100.000 laaggeletterde mensen. De expositie, die het belang van taalvaardigheid voor juist medicatiegebruik aan de orde stelt, is tot 1 februari te bekijken in de bibliotheek.
Gezocht: apothekers en assistenten voor onderzoek naar farmaceutische zorg vluchtelingen
De Universiteit van Maastricht, in samenwerking met KNMP en Pharos, zoekt apothekers en assistenten voor een onderzoek naar farmaceutische zorg voor vluchtelingen. De behoeftes van statushouders en de wensen van apothekers en assistenten staan in dit onderzoek centraal.
KNMP-tools laaggeletterden onder de aandacht gebracht bij Wereldgezondheidsorganisatie
De International Pharmaceutical Federation (FIP) heeft de KNMP-tools voor laaggeletterden onder de aandacht gebracht tijdens de jaarlijkse World Health Assembly van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit gebeurde tijdens het agendapunt gezondheid van migranten, waarin FIP best practices van nationale apothekersorganisaties benoemde.
Facebookpagina wijst Syrische vluchtelingen de weg in de Nederlandse gezondheidszorg
Via de Facebookpagina ‘SyriërsGezond’, een initiatief van GGD regio Utrecht en Expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos, delen Syrische artsen betrouwbare informatie over gezondheid en zorg in Nederland. Dit bericht de GGD regio Utrecht op zijn website.
Onderzoek naar farmaceutische zorg voor laaggeletterden en migranten
De KNMP en Stichting Pharos onderzoeken welke ondersteuning apothekers nodig hebben bij de farmaceutische zorg voor laaggeletterden en migranten. Het doel van de enquête is om te achterhalen of en hoe apothekers de zorg voor laaggeletterde patiënten en migranten aanpakken. Ingevulde antwoorden geven de KNMP en Pharos handvatten om de apotheker beter van dienst te kunnen zijn op dit gebied.
KNMP-iconen op voorlichtingsinstructies van UI-online
De voorlichtingsinstructies (VI's) van UI-online bevatten sinds eind april 2017 KNMP-iconen. De iconen zijn gemaakt om de laaggeletterde patiënt in beeld te informeren bij goed medicatiegebruik.
Nieuwe LSP-folder ook voor laaggeletterde patiënt
De Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie (VZVZ) komt met een nieuwe folder over het Landelijk Schakelpunt (LSP) die ook toegankelijk is voor laaggeletterde patiënten. Apothekers, huisartsen en huisartsenposten die gebruikmaken van het LSP ontvangen de nieuwe folder deze week per post.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl