Laaggeletterdheid nieuws

KNMP ondertekent convenant over laaggeletterdheid
De KNMP is 1 van de 16 partijen die zich heeft aangesloten bij de Alliantie gezondheid en geletterdheid. Dit gebeurde woensdag 9 maart in het Corpus te Oegstgeest, waar Rob de Wolf namens het bestuur van de apothekersorganisatie zijn handtekening plaatste onder een convenant. In de overeenkomst spreken de partijen met elkaar af de laaggeletterdheid op de agenda te houden en zich actief in te zetten om mensen die moeite hebben met lezen en schrijven te koppelen aan gepaste scholing.
Apothekers gezocht voor pictogrammenstudie laaggeletterden
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is op zoek naar apothekers die willen deelnemen aan een pictogrammentest. Het ziekenhuis ontwikkelde pictogrammen voor laaggeletterden en onderzoekt of dit leidt tot een beter gebruik en begrip van patiënteninformatie.
Samenwerkingsproject veilig medicatiegebruik laaggeletterden krijgt ZonMw-subsidie
Het initiatief van verschillende zorgpartijen om samen te werken aan een veiliger medicatiegebruik onder laaggeletterde patiënten in de eerste lijn kreeg onlangs subsidie van ZonMw. Met deze subsidie ontwikkelen de projectdeelnemers een draaiboek voor een multidisciplinaire aanpak.
Staatssecretaris lanceert KNMP-Pharos-campagne laaggeletterdheid en medicatiegebruik
VWS-staatssecretaris Martin van Rijn lanceert op 7 september, de eerste dag van de Week van de Alfabetisering, de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ van de KNMP in samenwerking met Pharos. Van Rijn zal het gelijknamige boek in ontvangst nemen. Met de landelijke campagne wil de KNMP goed medicijngebruik door laaggeletterde patiënten bevorderen.
Iconen ondersteunen uitleg aan laaggeletterde patiënt
De KNMP heeft 24 iconen ontwikkeld waarmee het apotheekteam de uitleg aan laaggeletterde patiënten tijdens het begeleidingsgesprek bij een nieuw geneesmiddel kan verduidelijken. De nieuwe iconen zijn samen met andere tools voor laaggeletterden beschikbaar via Apo.nl, een makkelijk te onthouden afkorting van Apotheek.nl.
Wethouder Schneider (Rotterdam) opent tentoonstelling over laaggeletterdheid en medicijngebruik
De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider (Stedelijke ontwikkeling en Integratie) opende op 13 januari in de Bibliotheek Rotterdam de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’, over laaggeletterdheid en medicijngebruik. Rotterdam is de eerste standplaats van deze zogenoemde ‘reizende’ expo. En dat is niet zonder reden: Rotterdam telt maar liefst 100.000 laaggeletterde mensen. De expositie, die het belang van taalvaardigheid voor juist medicatiegebruik aan de orde stelt, is tot 1 februari te bekijken in de bibliotheek.
Gezocht: apothekers en assistenten voor onderzoek naar farmaceutische zorg vluchtelingen
De Universiteit van Maastricht, in samenwerking met KNMP en Pharos, zoekt apothekers en assistenten voor een onderzoek naar farmaceutische zorg voor vluchtelingen. De behoeftes van statushouders en de wensen van apothekers en assistenten staan in dit onderzoek centraal.
KNMP-tools laaggeletterden onder de aandacht gebracht bij Wereldgezondheidsorganisatie
De International Pharmaceutical Federation (FIP) heeft de KNMP-tools voor laaggeletterden onder de aandacht gebracht tijdens de jaarlijkse World Health Assembly van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit gebeurde tijdens het agendapunt gezondheid van migranten, waarin FIP best practices van nationale apothekersorganisaties benoemde.
Facebookpagina wijst Syrische vluchtelingen de weg in de Nederlandse gezondheidszorg
Via de Facebookpagina ‘SyriërsGezond’, een initiatief van GGD regio Utrecht en Expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos, delen Syrische artsen betrouwbare informatie over gezondheid en zorg in Nederland. Dit bericht de GGD regio Utrecht op zijn website.
Nieuwe LSP-folder ook voor laaggeletterde patiënt
De Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie (VZVZ) komt met een nieuwe folder over het Landelijk Schakelpunt (LSP) die ook toegankelijk is voor laaggeletterde patiënten. Apothekers, huisartsen en huisartsenposten die gebruikmaken van het LSP ontvangen de nieuwe folder deze week per post.
Apotheker helpt laaggeletterde in zijn eigen wijk
“Apothekers kunnen hun maatschappelijke meerwaarde prima laten zien in de wijk door op te trekken met gemeenten in de aanpak van laaggeletterden.” Deze uitspraak deed Kamerlid Tunahan Kuzu (PvdA) op 24 september na ontvangst van de brochure ‘De apotheker en de gemeente’, tijdens een mini-symposium van de KNMP over laaggeletterdheid en zorg.
Laaggeletterdheid leidt tot medicatiefouten
Laaggeletterdheid leidt tot medicatiefouten en soms tot gevaarlijke situaties. Dat blijkt uit het boek ‘Kunt u dat even uitleggen? Verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers’ dat staatssecretaris Martin van Rijn van VWS op 7 september, in de week van de Alfabetisering, in ontvangst zal nemen. Het boek maakt deel uit van een door de KNMP en Expertisecentrum voor Gezondheidsverschillen Pharos geïnitieerde campagne voor begrijpelijke medicijnuitleg en herkenning van laaggeletterdheid.
KNMP-campagne laaggeletterdheid gelanceerd door staatssecretaris Van Rijn
Staatssecretaris van VWS Martin van Rijn heeft op 7 september 2015 de landelijke KNMP-campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ gelanceerd. Met deze campagne willen apothekers het maatschappelijke probleem van laaggeletterdheid en medicatiegebruik aanpakken.
Inzet apothekers voor laaggeletterdheid erkend bij Vlaggenparade Rotterdam
De inzet van apothekers voor laaggeletterde patiënten krijgt erkenning van de gemeente Rotterdam met een KNMP-vlag aan de voet van de Erasmusbrug. Apotheker Mark Barendregt hees de vlag namens de KNMP op 5 september, bij de start van de Week van de Alfabetisering. Daar wappert deze tussen 29 andere vlaggen van organisaties waarbij dit onderwerp hoog op de agenda staat.
Apothekers lanceren 40 nieuwe iconen voor laaggeletterden
Persbericht | Apothekersorganisatie KNMP lanceert 40 nieuwe medicijn-iconen voor laaggeletterden in de Week van de Alfabetisering. De lancering vindt plaats tijdens de opening van de tentoonstelling 'Kunt u dat even uitleggen?' op dinsdag 6 september in Bibliotheek Utrecht Overvecht. Dan vindt ook de première plaats van de mini-documentaire ‘De bijsluiter die lees ik niet' – Goede zorg voor laaggeletterde medicijngebruikers.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl