KNMP in de media

26 april: Apotheker Fred de Koning uit Tilburg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Apotheker Fred de Koning (66) uit Tilburg heeft woensdag de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen.
5 april: 'Barcode op pillen scheelt 50 doden per jaar' (NU.nl)
Als alle medicijnen in ziekenhuizen zijn voorzien van een barcode, zouden er jaarlijks bijna vijftig doden minder vallen. Dat is de helft van de bijna honderd mensen die nu per jaar in Nederland overlijden, omdat ze in het ziekenhuis de verkeerde medicijnen toegediend krijgen.
8 april: De apotheek is geen euthanasie-automaat (Trouw.nl)
Euthanasie draait om patiënt en dokter. Maar wie verstrekt de dodelijke middelen? De apotheker. En die voelt zich gepasseerd. Wilma Göttgens-Jansen is apotheker en als onderzoeker verbonden aan IQ healthcare, Radboudumc; hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen is verbonden aan het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg en de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
2 april: Medicijnen in de prullenbak (NPO Radio 1)
Gewoon doneren aan mensen die het hard nodig hebben, dacht de tweelingbroer van de vorig jaar overleden Guus de Water. Er lag immers nog een grote voorraad bij zijn broer. Hij liep stad en land af, maar kon ze nergens kwijt, ook niet bij organisaties die aan daklozen en ongedocumenteerden medische zorg verlenen, ook al kunnen ze de middelen goed gebruiken.
20 maart: Mag een farmaceut de medicijnprijzen zomaar verhogen? (NOS.nl)
Medicijnen waar geen patent meer op rust, maar die nog wel van belang zijn voor sommige mensen. Geneesmiddelenfabrikanten gaan er steeds vaker mee aan de haal. Een van de middelen die sinds begin deze maand fors duurder zijn geworden is Slow K.
20 maart: Apothekers verontwaardigd over 'gekaapte' medicijnen (NOS.nl)
Apothekers maken zich druk om wat zij 'gekaapte' medicijnen noemen. Dat zijn bestaande medicijnen die door een nieuwe farmaceut op de markt worden gebracht, maar tegen een veel hogere prijs. Het is de patiënt die vervolgens via de bijbetalingen opdraait voor de hogere kosten.
15 maart: Soatest uit de muur bij Haagse apotheek (RTL Nieuws)
Bij apotheek Prins Hendrikplein in het Zeeheldenkwartier in Den Haag hangt vanaf 21 maart een automaat waar je 24 uur per dag anoniem een soatest kunt kopen. "Mensen die denken dat ze mogelijk een soa hebben, willen zo snel mogelijk zekerheid. Straks kunnen ze zo'n soatest gewoon uit de muur trekken, desnoods midden in de nacht", vertelt apotheker Floor van Leersum aan RTL Nieuws.
10 maart: Apotheker Fadi uit Syrië doet ervaring op in Tholen (PZC.nl)
Fadi Alali wist niet wat hij zag toen hij voor het eerst de apotheek in Tholen bezocht. Een automaat waar mensen met een pinpas hun medicijnen uit kunnen halen, die had hij niet in zijn eigen apotheek in Syrië.
21 februari: Onnodig ander medicijn door verzekeraar (Telegraaf)
Door het strenge medicijnbeleid van zorgverzekeraars moeten patiënten vaak zonder medische reden wisselen van geneesmiddel.
21 februari: ‘Niet één, maar vijf preferente geneesmiddelen’ (Medisch Contact)
Zorgverzekeraars blijven vaak een preferentiebeleid voeren, ook als de prijzen van geneesmiddelen laag zijn en verschillende generieke middelen niet in prijs verschillen. Daarom moeten er per geneesmiddel niet één, maar liever vier of vijf generieke middelen als preferent worden aangewezen.
21 februari: KNMP en LHV willen soepeler preferentiebeleid (Zorgvisie)
Ziektekostenverzekeraars dienen niet één, maar vier of vijf medicijnen als preferent middel aan te wijzen voor de patiënt. Apothekersorganisatie KNMP, huisartsenvereniging LHV en de ouderenorganisaties KBO-PCOB pleiten voor een doorontwikkeling van het preferentiebeleid.
21 februari: 'Patiënt krijgt vaak onnodig ander medicijn door beleid verzekeraars' (NU.nl)
Door het strenge medicijnbeleid van zorgverzekeraars moeten patiënten vaak zonder medische reden wisselen van geneesmiddel.
23 januari: Nationaal Zorgdebat (Omroep MAX)
Er is veel discussie in de politiek en onrust in de samenleving over hoe de zorg in Nederland is georganiseerd. Wat gaat er goed, wat kan er beter? En hoe zorgen we dat de zorg betaalbaar blijft en eerlijk wordt verdeeld, ongeacht afkomst en inkomen? Steven Verhagen-Smits, openbaar apotheker uit Rotterdam, kwam aan het woord over het mijden van zorg (minuut 27.00 en minuut 31.10)
23 december: Apothekersorganisatie KNMP geeft online medicijnuitleg in gebarentaal (NU.nl)
Apothekersorganisatie KNMP heeft 24 filmpjes online gezet waarin medicijnuitleg wordt gegeven in gebarentaal. De filmpjes zijn onderdeel van de campagne Kunt u dat even uitleggen?.
2 november: Tentoonstelling vraagt aandacht voor laaggeletterdheid en medicijngebruik (RTV Oost)
De reizende tentoonstelling "Kunt u dat even uitleggen" vraagt aandacht voor de problemen die laaggeletterden kunnen hebben binnen de gezondheidszorg en met name bij medicijngebruik. De tentoonstelling is een initiatief van apothekersorganisatie KNMP en is de komende maand te zien in de Isala-klinieken in Zwolle.
24 september: Onduidelijkheid over vergoeding medicijnen op maat (Nieuwsuur)
'Het basispakket is niet meer voor iedere Nederlander hetzelfde. De KNMP vindt dat onwenselijk en het moet zo snel mogelijk worden aangepast.’ Dat zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent tijdens de uitzending van Nieuwsuur over zorgverzekeraars die zelf bepalen welke apotheekbereiding zij wel vergoeden en welke niet.
18 oktober: Gevolgen van het preferentiebeleid (Zorg.nu, AVROTROS)
Vanaf minuut 29.44 besteedt Zorg.nu aandacht aan het preferentiebeleid. Van minuut 46.44 zit KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent aan tafel om te vertellen wat de rol van de apotheker is bij het wisselen van medicijn.
5 oktober: Tentoonstelling 'Kunt u dat even uitleggen?' in Tergooi (Rti Hilversum)
1 op de 7 Hilversummers is laaggeletterd. Het grote gevaar voor deze groep is medicijngebruik. In het Tergooi ziekenhuis is als onderdeel van de campagne 'Kunt u dat even uitleggen?' een tentoonstelling geopend. Apotheker Alexander Armbrust, taalambassadeur Ria Lucke en Arjan Beunen van Stichting Lezen & Schrijven geven uitleg.
26 september: De buurtapotheek als tijdcapsule (Volkskrant)
In de rubriek 'De onderneming' staat een interview met apotheker Annemieke Hollander van Apotheek W.H. van der Meulen.
13 september: Tentoonstelling 'Kunt u dat even uitleggen' in Utrecht (U in de Wijk)
Week van de Alfabetisering met een tentoonstelling "Kunt u dat even uitleggen" in Bibliotheek Overvecht. Josien Oudemans licht toe waarom de bibliotheek een geschikte locatie is voor de tentoonstelling, Léon Tinke vertelt over de campagne en taalambassadeur Ria Lucke benoemt de gevolgen van verkeerd medicijngebruik.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl