KNMP in de media

10 maart: Apotheker Fadi uit Syrië doet ervaring op in Tholen (PZC.nl)
Fadi Alali wist niet wat hij zag toen hij voor het eerst de apotheek in Tholen bezocht. Een automaat waar mensen met een pinpas hun medicijnen uit kunnen halen, die had hij niet in zijn eigen apotheek in Syrië.
21 februari: Onnodig ander medicijn door verzekeraar (Telegraaf)
Door het strenge medicijnbeleid van zorgverzekeraars moeten patiënten vaak zonder medische reden wisselen van geneesmiddel.
21 februari: ‘Niet één, maar vijf preferente geneesmiddelen’ (Medisch Contact)
Zorgverzekeraars blijven vaak een preferentiebeleid voeren, ook als de prijzen van geneesmiddelen laag zijn en verschillende generieke middelen niet in prijs verschillen. Daarom moeten er per geneesmiddel niet één, maar liever vier of vijf generieke middelen als preferent worden aangewezen.
21 februari: KNMP en LHV willen soepeler preferentiebeleid (Zorgvisie)
Ziektekostenverzekeraars dienen niet één, maar vier of vijf medicijnen als preferent middel aan te wijzen voor de patiënt. Apothekersorganisatie KNMP, huisartsenvereniging LHV en de ouderenorganisaties KBO-PCOB pleiten voor een doorontwikkeling van het preferentiebeleid.
21 februari: 'Patiënt krijgt vaak onnodig ander medicijn door beleid verzekeraars' (NU.nl)
Door het strenge medicijnbeleid van zorgverzekeraars moeten patiënten vaak zonder medische reden wisselen van geneesmiddel.
23 januari: Nationaal Zorgdebat (Omroep MAX)
Er is veel discussie in de politiek en onrust in de samenleving over hoe de zorg in Nederland is georganiseerd. Wat gaat er goed, wat kan er beter? En hoe zorgen we dat de zorg betaalbaar blijft en eerlijk wordt verdeeld, ongeacht afkomst en inkomen? Steven Verhagen-Smits, openbaar apotheker uit Rotterdam, kwam aan het woord over het mijden van zorg (minuut 27.00 en minuut 31.10)
23 december: Apothekersorganisatie KNMP geeft online medicijnuitleg in gebarentaal (NU.nl)
Apothekersorganisatie KNMP heeft 24 filmpjes online gezet waarin medicijnuitleg wordt gegeven in gebarentaal. De filmpjes zijn onderdeel van de campagne Kunt u dat even uitleggen?.
2 november: Tentoonstelling vraagt aandacht voor laaggeletterdheid en medicijngebruik (RTV Oost)
De reizende tentoonstelling "Kunt u dat even uitleggen" vraagt aandacht voor de problemen die laaggeletterden kunnen hebben binnen de gezondheidszorg en met name bij medicijngebruik. De tentoonstelling is een initiatief van apothekersorganisatie KNMP en is de komende maand te zien in de Isala-klinieken in Zwolle.
24 september: Onduidelijkheid over vergoeding medicijnen op maat (Nieuwsuur)
'Het basispakket is niet meer voor iedere Nederlander hetzelfde. De KNMP vindt dat onwenselijk en het moet zo snel mogelijk worden aangepast.’ Dat zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent tijdens de uitzending van Nieuwsuur over zorgverzekeraars die zelf bepalen welke apotheekbereiding zij wel vergoeden en welke niet.
18 oktober: Gevolgen van het preferentiebeleid (Zorg.nu, AVROTROS)
Vanaf minuut 29.44 besteedt Zorg.nu aandacht aan het preferentiebeleid. Van minuut 46.44 zit KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent aan tafel om te vertellen wat de rol van de apotheker is bij het wisselen van medicijn.
5 oktober: Tentoonstelling 'Kunt u dat even uitleggen?' in Tergooi (Rti Hilversum)
1 op de 7 Hilversummers is laaggeletterd. Het grote gevaar voor deze groep is medicijngebruik. In het Tergooi ziekenhuis is als onderdeel van de campagne 'Kunt u dat even uitleggen?' een tentoonstelling geopend. Apotheker Alexander Armbrust, taalambassadeur Ria Lucke en Arjan Beunen van Stichting Lezen & Schrijven geven uitleg.
26 september: De buurtapotheek als tijdcapsule (Volkskrant)
In de rubriek 'De onderneming' staat een interview met apotheker Annemieke Hollander van Apotheek W.H. van der Meulen.
13 september: Tentoonstelling 'Kunt u dat even uitleggen' in Utrecht (U in de Wijk)
Week van de Alfabetisering met een tentoonstelling "Kunt u dat even uitleggen" in Bibliotheek Overvecht. Josien Oudemans licht toe waarom de bibliotheek een geschikte locatie is voor de tentoonstelling, Léon Tinke vertelt over de campagne en taalambassadeur Ria Lucke benoemt de gevolgen van verkeerd medicijngebruik.
13 september: Patiënten worden steeds agressiever aan de balie van de apotheker (RTV Oost)
Apotheker Rikie Elling vertelt in Overijssel Vandaag hoe lastig het is om haar klanten nog tevreden te houden. Steeds vaker kan ze niet meer de gewenste medicijnen leveren.
7 september: Apothekers in regio hebben last van agressie (De Stentor)
Driekwart van de baliemedewerkers in apotheken krijgt dagelijks te maken met agressief gedrag als er medicijnen niet beschikbaar zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van apothekersorganisatie KNMP. In apotheek Meindersma in Deventer volgde het personeel zelfs een agressietraining om te leren omgaan met boze, agressieve patiënten.
6 september: Agressie in de apotheek (Wekker-Wakker, Omroep Max)
De spanning loopt geregeld hoog op in apotheken. Iedere dag krijgen tienduizenden mensen te horen dat hun medicijn niet leverbaar is en dat levert behoorlijk wat spanningen op. We praten hierover met de directeur van apothekersorganisatie KNMP Léon Tinke.
5 september: Agressie in apotheek door medicijntekort (AD.nl)
Dreigen, schreeuwen, schelden en spugen. Baliemedewerkers in apotheken krijgen er iedere dag mee te maken. Driekwart van de apothekersassistenten krijgt dagelijks klachten van patiënten als er medicijnen niet beschikbaar zijn.
5 september: 'Agressie in apotheek door medicijntekort' (Parool.nl)
Een op de vier apothekersassistenten krijgt te maken met klanten die agressief worden. Een van de oorzaken van de agressie zou zijn dat bepaalde geneesmiddelen niet beschikbaar zijn.
5 september: Toenemende agressie in apotheken door medicijntekort (Metronieuws.nl)
Tekorten aan medicijnen leiden tot meer en meer agressie in de apotheek.
5 september: Steeds meer agressie tegen apothekers door medicijntekort (Nieuwsuur)
Iedere dag krijgen tienduizenden patiënten in de apotheek te horen dat het medicijn dat ze komen halen niet leverbaar is. Die tekorten leiden regelmatig tot agressie aan de balie: schelden, spugen, gooien met medicijnen en zelfs fysieke bedreigingen.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl