KNMP in de media

20 april: Verslavingsartsen slaan alarm: door medicijntekorten kunnen doden vallen (Nieuwsuur)
Verslavingsartsen slaan alarm: cruciale medicijnen voor hun patiënten zijn steeds minder leverbaar en dat kan fatale risico's hebben. Zo is een medicijn om terugval bij alcoholverslaving te helpen voorkomen, helemaal niet meer leverbaar. Artsen waarschuwen dat sommige verslaafden zich dood kunnen drinken.
22 december: Nieuwe animatie over medicijngebruik voor nierpatiënten
De Nierstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland, het Catharina ziekenhuis Eindhoven en de KNMP presenteren een nieuwe animatie over medicijngebruik voor nierpatiënten.
14 december: Elektronische voorschriften vanuit tweede lijn via het Landelijk Schakelpunt (LSP) ontvangen in Pharmacom
Pharmacom-apotheken kunnen na de uitlevering van versie 496 elektronische voorschriften (HL7) vanuit de tweede lijn via het Landelijk Schakelpunt (LSP) ontvangen en verwerken in Pharmacom. Deze functionaliteit is het eerste onderwerp dat gerealiseerd is van het ‘LSP-verbeterplan’.
13 december: Medicinale wiet is niet aan te slepen (AD.nl)
De vraag naar medicinale cannabis blijft groeien. Huisartsen schrijven ook dit jaar weer meer recepten uit voor hun patiënten. Huisartsen schrijven dit jaar voor het eerst meer dan 50.000 recepten met medicinale cannabis uit voor hun patiënten. Het aantal recepten is in vijf jaar tijd met ruim 400 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).
21 november: GroenLinks, SP en PvdA strijden samen tegen farmaceutische industrie en te dure medicijnen (Zembla)
De linkse oppositie wil de macht van de medicijnfabrikanten breken. Daarom komen GroenLinks, SP en PvdA met twintig plannen tegen 'de uitwassen van de farmaceutische industrie'. Ze willen bijvoorbeeld dat apothekers dure medicijnen mogen gaan namaken, waardoor ze goedkoper op de markt komen.
21 november: Apotheker gaat zelf medicijn tegen taaislijmziekte maken - tegen een fractie van de prijs (De Volkskrant)
Een Haagse apotheker hoopt binnen drie maanden het veelbesproken medicijn orkambi tegen taaislijmziekte na te kunnen maken tegen een fractie van de prijs die fabrikant Vertex rekent. De benodigde grondstoffen zijn al onderweg vanuit China, waar apotheker Paul Lebbink de spullen via internet heeft besteld.
26 november: Doe-het-zelfapotheker kan dure pillen veel goedkoper maken (Trouw.nl)
Apothekers kunnen een vuist maken tegen de farmaceutische industrie door dure medicijnen zelf te maken. Maar welke apotheker kan nog pillen draaien?
14 november: Deze slimme pil houdt bij of je hem geslikt hebt (NOS.nl)
Een pil die vanuit je maag aangeeft dat je hem hebt geslikt en die informatie vervolgens doorgeeft aan een app: het klinkt als science fiction, maar het kan. De Amerikaanse zorgautoriteit (FDA) keurde vandaag een pil goed die zijn eigen medicijninname registreert. De Abilify MyCite, tegen psychiatrische aandoeningen, draagt een minuscule sensor in zich, waarmee informatie via een pleister wordt doorgegeven aan een smartphone. "Het medicijn was zonder sensor al op de markt, maar dit is voor het eerst dat je digitaal kunt vaststellen of een patiënt een medicijn geslikt heeft of niet", vertelt Laurien Rook, apotheker bij apothekersvereniging KNMP.
26 oktober: Apotheker helpt Arnhemse patiënt uit de brand (Omroep Gelderland)
Om veilig een maagoperatie te kunnen ondergaan, moet Wim Harms uit Arnhem ingeënt worden met het pneumokokkenvaccin. Maar dit vaccin is op dit moment in heel Nederland niet beschikbaar, net als honderden andere geneesmiddelen. Daarom heeft de Arnhemse apotheker Frank Schoor Wim nu uit de brand geholpen. Hij heeft voor hem een reisvaccin kunnen regelen. Dit vaccin beschermt minder goed, maar goed genoeg om de operatie te kunnen ondergaan.
27 juli: Volgens Brits onderzoek kun je een antibioticakuur beter níet afmaken (de Volkskrant)
Kuur afmaken: wie weleens antibiotica heeft geslikt, kent het advies dat aan de apothekersbalie wordt ingeprent: alle pillen moeten op, ook als de klachten zijn verdwenen. Anders ontstaat resistentie. Onzin, schrijft een groep Britse wetenschappers donderdag in vakblad The BMJ. Apotheker Aris Prins kan zich vinden in het pleidooi van de Britten, maar waarschuwt dat het bestaande advies niet meteen overboord kan.
18 juli: Geen zevenmijlslaarzen maar bedachtzame stappen (Farmamagazine)
Met Gerben Klein Nulent heeft de KNMP een voorzitter getroffen die een enorme nuchterheid uitstraalt. Iemand die durft toe te geven in de discussie over dure geneesmiddelen nauwelijks een rol te kunnen spelen. Maar ook iemand die zich hard maakt voor de erkenning van de apotheker als zorgverlener én die zich ervoor inzet om hieraan inhoud te geven. Graag nog drie jaar.
16 juli: Hoe 'weet' je lichaam of je een antibioticakuur hebt afgerond? (Radio 2)
Waarom moet je een antibioticakuur afmaken? Apotheker Aris Prins van Apotheek Poeldijk geeft antwoord in het radioprogramma 'Bureau Kijk in de Vegte'.
7 juni: Pieter Derks over magistrale bereiding (Radio 1)
We kunnen haast niks meer zelf en dat baart Pieter Derks zorgen. De cabaretier steekt de loftrompet over de magistrale bereiding.
5 juni: Dure medicijnen worden mogelijk betaalbaar (NOS.nl)
Aan de Universiteit Utrecht is een apparaat bedacht waarmee apothekers snel en goedkoop zelf biologische medicijnen kunnen maken. De initiatiefnemer, Huub Schellekens, hoopt dat deze zogenoemde Bionexpresso de behandeling van zeldzame ziekten veel goedkoper kan maken. Gerben Klein Nulent, de voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, noemt het initiatief van de onderzoeksgroep van Schellekens heel waardevol.
12 mei: 'Zonder patiëntendossier moeizaam of geen medicatie' (EenVandaag)
Patiënten die bewust hun medische gegevens niet willen delen via de opvolger van het Elektronisch Patiëntendossier, het Landelijk Schakelpunt, kunnen daardoor grote problemen ondervinden bij de apotheek. Ze krijgen daardoor moeizaam en soms zelfs helemaal geen medicatie mee. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP is verbaasd over weigering medicatie: “Het kan niet zo zijn dat als iemand niet in het LSP is opgenomen dat dan alleen om die reden de medicatie wordt geweigerd."
10 mei: Kruip eens in de huid van een apotheker (Omroep West)
De apothekersvereniging KNMP (Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) bestaat 175 jaar en dat vieren de pillendraaiers met een reizende tentoonstelling. Die is neergestreken in de Botanische Tuin in Delft. Via een interactief spel kun je er jezelf even apotheker wanen...
26 april: Apotheker Fred de Koning uit Tilburg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Apotheker Fred de Koning (66) uit Tilburg heeft woensdag de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen.
5 april: 'Barcode op pillen scheelt 50 doden per jaar' (NU.nl)
Als alle medicijnen in ziekenhuizen zijn voorzien van een barcode, zouden er jaarlijks bijna vijftig doden minder vallen. Dat is de helft van de bijna honderd mensen die nu per jaar in Nederland overlijden, omdat ze in het ziekenhuis de verkeerde medicijnen toegediend krijgen.
8 april: De apotheek is geen euthanasie-automaat (Trouw.nl)
Euthanasie draait om patiënt en dokter. Maar wie verstrekt de dodelijke middelen? De apotheker. En die voelt zich gepasseerd. Wilma Göttgens-Jansen is apotheker en als onderzoeker verbonden aan IQ healthcare, Radboudumc; hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen is verbonden aan het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg en de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
2 april: Medicijnen in de prullenbak (NPO Radio 1)
Gewoon doneren aan mensen die het hard nodig hebben, dacht de tweelingbroer van de vorig jaar overleden Guus de Water. Er lag immers nog een grote voorraad bij zijn broer. Hij liep stad en land af, maar kon ze nergens kwijt, ook niet bij organisaties die aan daklozen en ongedocumenteerden medische zorg verlenen, ook al kunnen ze de middelen goed gebruiken.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl