Verzameling nieuws Apotheekbereidingen

Waarschuwing voor grondstoffen Indiase fabrikant
Het Indiase Srikem Laboratories, een grondstoffabrikant van onder meer cyclizine HCl, voldoet op diverse zwaarwegende punten niet aan de eisen voor Good Manufacturing Practice (GMP). Hierover heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de KNMP en de NVZA op 7 maart geïnformeerd.
Aripiprazol 1 mg in 2017 vergoed bij kinderen
De doorgeleverde bereidingen van aripiprazol 1 mg komen ook in 2017 voor vergoeding in aanmerking. De vergoeding geldt alleen als de patiënt jonger is dan 12 jaar. Dit was met de eerdere bekendmaking over de doorgeleverde apotheekbereidingen voor 2017 nog niet het geval.
IGZ publiceert tweede annex bij Circulaire apotheekbereidingen
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) publiceerde op 28 november 2016 de tweede annex bij de Circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’. Deze annex gaat over de verplichte aanmelding van doorgeleverde bereidingen in de G-standaard.
IGZ publiceert eerste annex bij Circulaire Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren eigen bereidingen
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 24 oktober 2016 de eerste annex gepubliceerd bij de Circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’. De eerste annex gaat over de voorwaarde dat de apotheek geen reclame maakt.
Vergoeding doorgeleverde apotheekbereidingen 2017 bekend
De zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke doorgeleverde apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2017 vergoeden en welke niet. Ten opzichte van 2016 is de vergoeding van 80 bereidingen gewijzigd.
IGZ publiceert de Circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de Circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’ gepubliceerd. Hiermee komt de Circulaire 'Grootschalig bereiden door apothekers' uit 2007 te vervallen.
Nieuwe KNMP-richtlijn Bereiden: meer aandacht voor belang patiënt
De herziene KNMP-richtlijn Bereiden schenkt met nieuwe aanbevelingen voor het beoordelen van de waarde van een bereiding meer aandacht aan het patiëntbelang. Daarnaast bevat de richtlijn geactualiseerde aanbevelingen voor de randvoorwaarden waaraan een bereidende apotheek moet voldoen.
Schippers: beschermingsconstructie farmaceutische bedrijven doorgeschoten
De beschermingsconstructies voor farmaceutische bedrijven zijn te ver doorgeschoten. Dit stelt minister Schippers van VWS in een reactie op de introductie van Amfexa 5 mg. Dit middel heeft als geregistreerd handelspreparaat de apotheekbereiding dexamfetamine 5 mg per 1 mei uit de markt gewerkt. Schippers kondigt aan dit in Europees verband aan de orde te stellen.
Amfexa 5 mg per 1 mei deels vergoed
Het nieuwe handelspreparaat Amfexa 5 mg wordt met ingang van 1 mei deels vergoed. De patiënt moet een eigen bijdrage gaan betalen, meldt fabrikant Eurocept op de eigen website. Op dit moment gebruiken in Nederland nog veel ADHD-patiënten de apotheekbereiding dexamfetamine.
KNMP bezorgd over bijbetaling voor Amfexa
Persbericht | De KNMP is bezorgd over de bijbetaling die ADHD-patiënten per 1 mei moeten doen voor het gebruik van het nieuwe handelspreparaat Amfexa 5 mg. De apothekersorganisatie reageert hiermee op een mededeling van fabrikant Eurocept, dat Amfexa 5 mg deels vergoed wordt en dat bijbetaling door de patiënt is vereist. Voorheen werd het middel als apotheekbereiding geleverd. Het nieuwe middel is drie keer zo duur. ‘Het gaat om kwetsbare patiënten die soms wel 75 euro per maand moeten bijbetalen’, stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. ‘Dat is een groot probleem.’
Waarschuwing voor grondstoffen heparine en enoxaparine natrium uit China
Een grondstofleverancier van heparine en enoxaparine natrium, de Chinese fabrikant Dongying Tiandong Pharmaceutical, voldoet op diverse zwaarwegende punten niet aan de eisen voor Good Manufacturing Practice (GMP). De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) informeerde de KNMP op 26 februari over een Statement of non-compliance with GMP betreffende de fabrikant.
Up-to-date laboratoriumkennis voor apotheken, ziekenhuizen en bedrijven door nieuw trainingslab
Medewerkers van apotheken, ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven, en studenten kunnen vanaf 8 februari hun laboratoriumkennis up-to-date houden in de Biotech Training Facility (BTF) in Leiden. Alleen Ierland beschikt over een vergelijkbare faciliteit met laboratoria, stofvrije ruimten en een volledig ingerichte technische ruimte.
Publieksfolder over vergoeding bereide medicijnen aangepast aan situatie 2016
De folder ‘Vergoeding van speciaal voor u gemaakte medicijnen’ is aangepast aan de situatie van 2016. Apothekers kunnen deze folder gebruiken om uit te leggen wanneer zorgverzekeraars een bereiding vergoeden. Sinds 1 januari 2016 bepalen zorgverzekeraars gemeenschappelijk of en onder welke voorwaarden een apotheekbereiding wordt vergoed. Voorheen kon de vergoeding per zorgverzekeraar verschillen.
Parnate® alleen vergoed met machtiging
Zorgverzekeraars vergoeden Parnate® en de doorgeleverde bereidingen met tranylcypromine in 2016 niet, tenzij er sprake is van een patiënt met therapieresistente depressie. Ook is voor vergoeding een machtiging vereist en moet het eerste recept afkomstig zijn van een psychiater. De KNMP adviseert om bij twijfel over de vergoeding van Parnate® altijd contact op te nemen met de zorgverzekeraar.
Nieuwe regels vergoeding apotheekbereidingen per 1 januari 2016
Per 1 januari 2016 geldt een nieuwe gezamenlijke vergoedingslijst van zorgverzekeraars voor doorgeleverde apotheekbereidingen. Daarnaast mogen apothekers bij bereidingen voor eigen patiënten vanaf 2016 de deelprestatie (reguliere of bijzondere) magistrale bereiding in rekening brengen, ook als er een niet-geregistreerd alternatief verkrijgbaar is bij de grootbereider.
Vergoedingslijst doorgeleverde apotheekbereidingen bekend
De zorgverzekeraars hebben een landelijke vergoedingslijst van apotheekbereidingen vastgesteld die op 1 januari van kracht wordt. Alle zorgverzekeraars gaan die hanteren. Daarmee komt er een einde aan de onduidelijkheid voor verzekerden.
Internationale opvolger van Recepteerkunde verkrijgbaar
De internationale opvolger van Recepteerkunde, het Engelstalige naslagwerk Practical Pharmaceutics, is verschenen.
Definitief meer ruimte van NZa voor apotheekbereidingen in 2016
Apothekers mogen vanaf 2016 bij bereidingen voor eigen patiënten de deelprestatie (reguliere of bijzondere) magistrale bereiding in rekening brengen, ook als deze niet-geregistreerde geneesmiddelen verkrijgbaar zijn bij een grootbereider. Dat staat in de nieuwe prestatiebeschrijvingen farmaceutische zorg 2016, die de NZa onlangs publiceerde.
Verschillen in medicijnvergoeding inbreuk op garantie basispakket
KNMP-persbericht | De verschillen in vergoeding voor op maat bereide medicijnen ondermijnen de gelijke aanspraken van patiënten op zorg binnen het basispakket. Dat stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie KNMP. De patiënt merkt de gevolgen hiervan per 1 juni, wanneer zorgverzekeraars bepaalde op maat bereide medicijnen alleen nog vergoeden op basis van een individuele machtiging.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl