Verzameling nieuws Apotheekbereidingen

Vergoeding doorgeleverde apotheekbereidingen 2017 bekend
De zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke doorgeleverde apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2017 vergoeden en welke niet. Ten opzichte van 2016 is de vergoeding van 80 bereidingen gewijzigd.
IGZ publiceert de Circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de Circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’ gepubliceerd. Hiermee komt de Circulaire 'Grootschalig bereiden door apothekers' uit 2007 te vervallen.
Nieuwe KNMP-richtlijn Bereiden: meer aandacht voor belang patiënt
De herziene KNMP-richtlijn Bereiden schenkt met nieuwe aanbevelingen voor het beoordelen van de waarde van een bereiding meer aandacht aan het patiëntbelang. Daarnaast bevat de richtlijn geactualiseerde aanbevelingen voor de randvoorwaarden waaraan een bereidende apotheek moet voldoen.
Schippers: beschermingsconstructie farmaceutische bedrijven doorgeschoten
De beschermingsconstructies voor farmaceutische bedrijven zijn te ver doorgeschoten. Dit stelt minister Schippers van VWS in een reactie op de introductie van Amfexa 5 mg. Dit middel heeft als geregistreerd handelspreparaat de apotheekbereiding dexamfetamine 5 mg per 1 mei uit de markt gewerkt. Schippers kondigt aan dit in Europees verband aan de orde te stellen.
Amfexa 5 mg per 1 mei deels vergoed
Het nieuwe handelspreparaat Amfexa 5 mg wordt met ingang van 1 mei deels vergoed. De patiënt moet een eigen bijdrage gaan betalen, meldt fabrikant Eurocept op de eigen website. Op dit moment gebruiken in Nederland nog veel ADHD-patiënten de apotheekbereiding dexamfetamine.
KNMP bezorgd over bijbetaling voor Amfexa
Persbericht | De KNMP is bezorgd over de bijbetaling die ADHD-patiënten per 1 mei moeten doen voor het gebruik van het nieuwe handelspreparaat Amfexa 5 mg. De apothekersorganisatie reageert hiermee op een mededeling van fabrikant Eurocept, dat Amfexa 5 mg deels vergoed wordt en dat bijbetaling door de patiënt is vereist. Voorheen werd het middel als apotheekbereiding geleverd. Het nieuwe middel is drie keer zo duur. ‘Het gaat om kwetsbare patiënten die soms wel 75 euro per maand moeten bijbetalen’, stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. ‘Dat is een groot probleem.’
Waarschuwing voor grondstoffen heparine en enoxaparine natrium uit China
Een grondstofleverancier van heparine en enoxaparine natrium, de Chinese fabrikant Dongying Tiandong Pharmaceutical, voldoet op diverse zwaarwegende punten niet aan de eisen voor Good Manufacturing Practice (GMP). De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) informeerde de KNMP op 26 februari over een Statement of non-compliance with GMP betreffende de fabrikant.
Up-to-date laboratoriumkennis voor apotheken, ziekenhuizen en bedrijven door nieuw trainingslab
Medewerkers van apotheken, ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven, en studenten kunnen vanaf 8 februari hun laboratoriumkennis up-to-date houden in de Biotech Training Facility (BTF) in Leiden. Alleen Ierland beschikt over een vergelijkbare faciliteit met laboratoria, stofvrije ruimten en een volledig ingerichte technische ruimte.
Publieksfolder over vergoeding bereide medicijnen aangepast aan situatie 2016
De folder ‘Vergoeding van speciaal voor u gemaakte medicijnen’ is aangepast aan de situatie van 2016. Apothekers kunnen deze folder gebruiken om uit te leggen wanneer zorgverzekeraars een bereiding vergoeden. Sinds 1 januari 2016 bepalen zorgverzekeraars gemeenschappelijk of en onder welke voorwaarden een apotheekbereiding wordt vergoed. Voorheen kon de vergoeding per zorgverzekeraar verschillen.
Parnate® alleen vergoed met machtiging
Zorgverzekeraars vergoeden Parnate® en de doorgeleverde bereidingen met tranylcypromine in 2016 niet, tenzij er sprake is van een patiënt met therapieresistente depressie. Ook is voor vergoeding een machtiging vereist en moet het eerste recept afkomstig zijn van een psychiater. De KNMP adviseert om bij twijfel over de vergoeding van Parnate® altijd contact op te nemen met de zorgverzekeraar.
Vergoeding nieuwe FNA basispreparaten en ureumpreparaten in 2016
Per januari worden in het Formularium der Nederlandse Apothekers (FNA) nieuwe voorschriften opgenomen voor een aantal basispreparaten en preparaten met ureum. Deze gestandaardiseerde bereidingen komen in 2016 in aanmerking voor vergoeding.
Nieuwe regels vergoeding apotheekbereidingen per 1 januari 2016
Per 1 januari 2016 geldt een nieuwe gezamenlijke vergoedingslijst van zorgverzekeraars voor doorgeleverde apotheekbereidingen. Daarnaast mogen apothekers bij bereidingen voor eigen patiënten vanaf 2016 de deelprestatie (reguliere of bijzondere) magistrale bereiding in rekening brengen, ook als er een niet-geregistreerd alternatief verkrijgbaar is bij de grootbereider.
Vergoedingslijst doorgeleverde apotheekbereidingen bekend
De zorgverzekeraars hebben een landelijke vergoedingslijst van apotheekbereidingen vastgesteld die op 1 januari van kracht wordt. Alle zorgverzekeraars gaan die hanteren. Daarmee komt er een einde aan de onduidelijkheid voor verzekerden.
Internationale opvolger van Recepteerkunde verkrijgbaar
De internationale opvolger van Recepteerkunde, het Engelstalige naslagwerk Practical Pharmaceutics, is verschenen.
KNMP-directeur Léon Tinke in Meldpunt! over vergoedingenbeleid: ‘Vergoedingen zijn dagkoersen’
“Vergoedingen zijn langzamerhand dagkoersen geworden. Mensen willen duidelijkheid. Ze hebben zorgen, krijg ik het morgen vergoed? Krijg ik het overmorgen vergoed? De discussie is dat geneesmiddelen van de ene op de andere dag niet meer vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dat de ene zorgverzekeraar daar totaal anders mee omgaat dan de andere. En dat eigenlijk niemand het systeem meer kan uitleggen.” Dat zegt KNMP-directeur Léon Tinke op vrijdag 16 oktober tijdens een uitzending van Meldpunt! Hij pleit in de aflevering voor een uniforme vergoeding door alle verzekeraars van apotheekbereidingen.
Zilveren Kruis en VGZ stellen wijziging vergoeding bereidingen uit, onduidelijkheid blijft
Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ laten de wijzigingen in de vergoeding van bereide geneesmiddelen niet ingaan per 1 maart 2015, maar per 1 januari 2016. Dat blijkt uit de informatie op hun websites. Eerder kondigden Menzis en CZ hetzelfde aan. Maar wat dit met terugwerkende kracht voor patiënten betekent, en wat de vergoedingsstatus van doorgeleverde bereidingen per 1 januari 2016 is, blijft onduidelijk. Léon Tinke, KNMP-directeur, roept zorgverzekeraars op om hierover snel helderheid te geven.
KNMP-voorzitter Klein Nulent in Nieuwsuur over onduidelijkheid vergoeding apotheekbereidingen
‘Het basispakket is niet meer voor iedere Nederlander hetzelfde. De KNMP vindt dat onwenselijk en het moet zo snel mogelijk worden aangepast.’ Dat zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent tijdens de uitzending van Nieuwsuur over zorgverzekeraars die zelf bepalen welke apotheekbereiding zij wel vergoeden en welke niet. De KNMP dringt aan op een uniforme vergoeding door alle verzekeraars.
ZN: vergoeding zorg niet langer tussentijds stopzetten
Zorgverzekeraars kunnen vanaf 1 januari 2016 niet meer gedurende het jaar de vergoeding van zorg stopzetten. Als een zorgverzekeraar heeft vastgesteld dat bepaalde zorg niet meer voldoet aan ‘de stand van wetenschap en praktijk’, wordt de vergoeding hiervan pas per 1 januari van het daarop volgende jaar gestopt. Dit heeft het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) besloten, meldt ZN in een bericht op de website.
Ongelijkheid in basispakket moet verdwijnen
Het basispakket zorgverzekeringen is niet voor iedere verzekerde gelijk. Zorgverzekeraars bepalen nog steeds afzonderlijk welke apotheekbereiding zij vergoeden en welke niet. Op die manier kan het gebeuren dat de patiënt bij de ene verzekeraar wél zijn medicatie vergoed krijgt en bij de andere niet.
CZ stelt wijziging in vergoeding bereidingen uit tot 1 januari 2016
Zorgverzekeraar CZ laat de wijzigingen in de vergoeding van bereide geneesmiddelen niet ingaan per 1 september 2015, maar per 1 januari 2016. Tot die tijd zal CZ bij doorgeleverde bereidingen het vergoedingsbeleid van voor 1 maart 2015 continueren. Dat laat de zorgverzekeraar weten in een bericht op www.cz.nl. CZ heeft dit besloten om onrust bij verzekerden weg te nemen.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl