Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
06 jul 2020

Medicatie bij ouderen beoordeeld op verschillende manieren

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2020;5:e1713
  • Auteur(s): Jacintha Domić

Polyfarmacie bij ouderen vergroot de kans op het optreden van medicatiegerelateerde problemen. Het maken van medicatiebeoordelingen is daarom bij deze patiënten van groot belang om de veiligheid omtrent het medicatiegebruik te waarborgen.

Zwietering et al. hebben onderzoek gedaan in het Zuyderland Medisch Centrum naar de verschillende manieren waarop medicatiebeoordelingen worden uitgevoerd en de overeenkomsten en verschillen tussen deze manieren. Dit onderzoek heeft de hoeveelheid en het type problemen die aan het licht kwamen tijdens medicatiebeoordelingen door een geriater, openbaar apotheker of een digitaal beslissingsondersteuningsysteem (DBOS) geïdentificeerd. De problemen werden ingedeeld in zeven categorieën van mogelijke farmaceutische problemen: ‘indicatie zonder medicatie’, ‘medicatie zonder indicatie’, ‘contra-indicatie/interactie/bijwerking’, ‘doseringsprobleem’, ‘dubbele medicatie’, ‘incorrecte medicatie’, en ‘therapeutische medicatiemonitoring’. De verschillende medicatiebeoordelingen werden uitgevoerd in dezelfde groep patiënten. De geriaters waren niet op de hoogte van het onderzoek, de openbaar apothekers daarentegen wel.

Het DBOS en de openbaar apotheker identificeerden problemen in significant meer categorieën dan de geriaters. Het DBOS gaf meer opmerkingen in de categorieën ‘dubbele medicatie’, ‘doseringsprobleem’ en ‘contra-indicatie/interactie/bijwerking’ dan de geriater, terwijl de geriater juist meer problemen vond in de categorie ‘medicatie zonder indicatie’. Het DBOS vond ook meer problemen in de categorieën ‘contra-indicatie/interactie/bijwerkingen’ en ‘therapeutische medicatiemonitoring’ dan de openbaar apotheker, terwijl de openbaar apotheker juist vaker ‘indicatie zonder medicatie’ en ‘medicatie zonder indicatie’ identificeerde dan het DBOS.

Uit de resultaten blijkt dat medicatiebeoordelingen die worden uitgevoerd door een geriater, openbaar apotheker en het DBOS leiden tot verschillende inzichten. Desalniettemin kwamen alle drie de manieren tot relevante inzichten. De auteurs bevelen daarom ook aan om bij het maken van een medicatiebeoordeling de expertises van zowel de geriater, openbaar apotheker en een DBOS te combineren om inadequaat medicatiegebruik en eventuele zorgkosten te verminderen.

Literatuur

Zwietering NA, Westra D, Winkens B, Cremers H, van der Kuy PHM, Hurkens KP. Medication in older patients reviewed multiple ways (MORE) study. Int J Clin Pharm. 2019 Oct;41(5):1262-1271. doi: 10.1007/s11096-019-00879-3.

Referentie

Citeer als: Domic J. Medicatie bij ouderen beoordeeld op verschillende manieren. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2020;5:e1713.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/8a028a263a624710a20db81cc8325e44

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook