TDM bij fluorchinolonen om verworven resistentie bij tuberculose tegen te gaan

Rubriek: Referaat
Identificatie: 2017;2:e1646
Datum: 12 september 2017

Ithamar Brinkman

Referentie

Citeer als: Brinkman I. TDM bij fluorchinolonen om verworven resistentie bij tuberculose tegen te gaan. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2017;2:e1646.

Een mooie brief van Davies Forsman geeft inzicht in juiste antibiotische therapie bij tuberculose (TB). De Wereldgezondheidsorganisatie ondersteunt een nieuwe, kortdurende therapie voor multidrugresistentie (MDR) bij resistentie tegen isoniazide en rifampicine. Ze zetten uiteen dat aangezien therapiefalen en verworven resistentie nog veel voorkomt, het juist doseren van chinolonen essentieel is. Bij het gebruik van 400 mg moxifloxacine blijkt dat het ontstaan van resistentie een reëel probleem is (12% van 832 patiënten). Het blijkt zelfs dat moxifloxacineblootstelling een factor negen kan verschillen bij het geven van dezelfde dosis aan verschillende patiënten. Het meten van spiegels kan dit probleem verhelpen.

Als de minimum remmende concentratie (MIC) bekend is, kan het doel van een ratio van area under the curve (AUC) ten opzichte van MIC groter dan 100 nagestreefd worden. Om MIC’s in kaart te brengen kunnen snelle line probe assays gebruikt worden. Een eenvoudige methode als MYCOTB of Sensitire kan MIC’s van meerdere antibiotica tegelijkertijd opleveren. Indien dosisverhoging nodig is moeten wel de juiste voorzorgen, zoals een elektrocardiogram bij risico op QTc-verlenging, genomen worden in verband met de veiligheid voor de patiënt. Aangezien een dried blood spot-test beschikbaar is voor het meten van spiegels, is therapeutic drug monitoring zelfs in meer afgelegen of armere gebieden mogelijk. Met de beschreven methoden is optimalisatie van MDR-tuberculosetherapie een stap dichterbij gekomen.

Literatuur

  • Davies Forsman L, Bruchfeld J, Alffenaar JC. Therapeutic drug monitoring to prevent acquired drug resistance of fluoroquinolones in the treatment of tuberculosis. Eur Respir J. 2017 Apr 26;49(4).

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl