KNMP-fondsen: onderzoek voor de apotheker in de praktijk

De Stichting KNMP-fondsen ondersteunt onderzoek dat relevant is voor de apotheekpraktijk. Jaarlijks ontvangen tussen 15 en 25 promovendi een bijdrage voor de uitgave van hun proefschrift. Bekijk een overzicht van de onderzoeken die recent een subsidie ontvingen.

 

Prof. dr. Toine Egberts, bestuursvoorzitter KNMP-fondsen: 'Ik vind het inspirerend om te zien hoe vragen over de behandeling met geneesmiddelen worden onderzocht en vervolgens terug kunnen worden gevoerd naar de praktijk van het beroep; of dat nu in de openbare apotheek is, het ziekenhuis, of waar dan ook. Als KNMP-fondsen kunnen we daar een klein steentje aan bijdragen.'
Prof. dr. Henk-Jan Guchelaar, bestuurslid: 'Een jaargenoot zei tegen mij: "De farmacie heeft mij veel gebracht." Vanuit die gedachte kun je misschien iets terugdoen.'

Helpt u dit onderzoek voor de apotheekpraktijk ook in de toekomst zichtbaar te laten zijn? 

Dat kan door een bedrag over te maken t.n.v. de Stichting KNMP-fondsen, NL90INGB 0681.5549.32 onder vermelding van ‘actie’.

Stichting KNMP-fondsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potentiële neuroprotectieve geneesmiddelen bij kinderen die geboren worden met zuurstofgebrek

Farmacokinetiek en -dynamiek

De standaard behandeling voor perinatale asfyxie is therapeutische hypothermie, waarbij de lichaamstemperatuur van de pasgeborene wordt teruggebracht tot 33,5 ºC. Ondanks dat deze behandeling een bewezen positief effect heeft op het verminderen van hersenschade ten gevolge van zuurstofgebrek overlijdt nog steeds 30% van deze kinderen binnen de eerste week na geboorte en overleeft ca. 15% met ernstige handicaps. De noodzaak voor geneesmiddelen die additioneel aan hypothermie een extra bescherming van de hersenen kunnen bieden is daarom groot. Daarnaast beschrijft Laurent Favié in zijn proefschrift de farmacokinetiek van enkele veel gebruikte geneesmiddelen in deze populatie: morfine, fenobarbital, midazolam en lidocaine.

Lees het volledige proefschrift: Perinatal asphyxia: investigating novel neuroprotective agents and optimising current pharmacotherapy (embargo tot 5 maart 2020)

2019

Universiteit: Universiteit Utrecht
Promovendus: Laurent Favié

Het effect van vasten op het metabolisme van geneesmiddelen

Farmacokinetiek en -dynamiek

Ook in de westerse wereld komt ondervoeding regelmatig voor onder patiënten. Uit onderzoek blijkt dat kortdurend vasten, als maat voor ondervoeding, de activiteit beïnvloedt van enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme van geneesmiddelen. Dit kan verandering in de effectiviteit en/of veiligheid van deze middelen tot gevolg hebben.

Bekijk een samenvatting via PW.nl

Lees het volledige proefschrift: Nutritional conditioning. The effect of fasting on drug metabolism

2018

Universiteit: Universiteit van Amsterdam
Promovendus: Laureen ten Berg-Lammers

Contact

Stichting KNMP-fondsen
Martina Teichert

(070) 373 72 31 knmpfondsen@knmp.nl