Rocuronium nu eerste keus als spierrelaxans

MSD heeft Pavulon (pancuroniumbromide) per 31 mei 2011 uit de handel genomen. Pancuronium was tot die tijd het meest gebruikte spierrelaxans. Dit heeft zijn oorsprong in de historie, pancuronium werkte niet beter of sneller dan andere spierrelaxantia.

In het eerste Technisch Rapport Euthanatica (1987) waren toentertijd alleen de spierrelaxantia alcuronium (Alloferin) en pancuronium (Pavulon) op de markt. Nadat alcuronium rond 1994 uit de handel werd gehaald, bleef pancuronium als enig spierrelexans over waar veel ervaring bij euthanasie was opgedaan. Daarom werd vanaf 1994 pancuronium als voorbeeld-spierrelaxans genoemd.

Een aantal apothekers heeft nog pancuronium in huis. Daarom is hieronder de dosis van pancuronium terug te vinden:
5 ampullen pancuronium à 4 mg (20 mg in totaal).

In de Richtlijn Uitvoering euthanasie en hulp bij zelfdoding is rocuronium (150 mg) nu het middel van eerste keus. Reden hiervoor is dat rocuronium het meeste gebruikte spierrelaxans is. Goede alternatieven zijn atracurium (100 mg) en cisatracurium (30 mg).

In het document 'Keuze spierrelaxans' staan de doseringen van de spierrelaxantia die bij euthanasie kunnen worden gebruikt.

Keuze spierrelaxans

Download

Contact

Helpdesk GIC
Maandag t/m vrijdag 10.30 - 17.00 uur

(070) 373 73 77 gic@knmp.nl