Veilig online gegevens uitwisselen met HTTPS

Als apotheker wilt u dat mensen veilig gegevens kunnen uitwisselen via uw website. Daarvoor kan uw website gebruikmaken van HTTPS. Dit is een protocol voor het veilig afhandelen van aanvragen tussen de cliënt - vaak een webbrowser zoals Firefox of Internet Explorer - en de webserver die de website 'host'.

Veilig gegevens versturen

HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) is het meest gebruikte beveiligingsprotocol op internet en wordt onder andere gebruikt om veilig gegevens te versturen bij webwinkels, telebankieren, webmail of andere internetapplicaties.

Met het HTTPS-protocol zijn browsers en servers in staat informatie bij het versturen te versleutelen en bij aankomst weer te ontsleutelen. Dit gebeurt door middel van een SSL-verbinding. Uw wachtwoorden worden op deze manier altijd veilig verstuurd. Als kwaadwillende personen de informatie onderscheppen, kunnen ze deze niet ontcijferen.
SSL-certificaat aanvragen en HTTPS gebruiken

Om HTTPS te gebruiken moet u een SSL-certificaat aanvragen en actief maken. U vraagt een SSL-certificaat aan bij een SSL-provider als Verisign, Thawte of Xolphin. Deze maakt voor u een certificaat aan dat u vervolgens op uw webserver installeert.

Neem voor specifieke vragen over de installatie van het SSL-certificaat contact op met uw websitebeheerder. Hij weet hoe u SSL moet aanvragen en activeren.

Hoe weet ik of mijn website van HTTPS gebruikmaakt?

Wellicht maakt uw website al gebruik van HTTPS. Dit kunt u in de bekendste en meest gebruikte browsers zien doordat de adresbalk een gele achtergrond heeft en de URL begint met https:// in plaats van http://. Aan de rechterkant (boven of onder in de browser) staat een afbeelding van een hangslotje.

In moderne webbrowsers kunt u bovendien snel zien of een verbinding beveiligd is aan de kleuren. De allernieuwste EV SSL-certificaten laten naast een gele achtergrond ook een witte, rode of groene adresbalk zien. Rood staat daarbij voor verlopen, ongeldig of andere fout in het SSL-certificaat. U ziet direct of een SSL-certificaat wel of niet geldig is en van welk bedrijf het certificaat afkomstig is.

veilige webbrowser

De methode die 100% zekerheid geeft: ga naar https://uwwebsitenaam.nl. Als u geen antwoord krijgt, draait uw website niet op SSL. Of vraag het aan uw websitebeheerder.

Kosten SSL-certificaat

Er zijn veel soorten SSL-certifcaten verkrijgbaar. Een eenvoudig certificaat voor 1 domeinnaam kost gemiddeld € 90 per jaar. Zie voor meer informatie de website SSLcertificaten.nl.

SSLcertificaten.nl

Open link

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl