Toestemming van de patiënt

Het delen van medicatiegegevens mag alleen met toestemming van de patiënt (opt-in). De toestemming van de patiënt is nodig voor iedere manier waarop apothekers gegevens uitwisselen, bijvoorbeeld via het LSP of binnen het cluster. Op de juiste manier toestemming vragen aan de patiënt om zijn of haar medicatiegegevens te delen, verloopt via 3 stappen.

Toestemming vragen: 3 stappen

Onderstaande stappen geven aan hoe zorgaanbieders op de juiste manier toestemming vragen.

1. Informeer de patiënt

Maak voor het informeren van de patiënt gebruik van de gratis te bestellen informatie van VZVZ. Deze voldoen aan alle eisen.

Bestel de materialen via de VZVZ-website

Het CBP verlangt dat apothekers de informatie daadwerkelijk aan de patiënt verstrekken. Alleen folders neerleggen of aanbieden in een folderrek of plaatsen op de apotheekwebsite is onvoldoende. Ook is het zaak dat de patiënt beseft dat hij de toestemming altijd kan intrekken.

2. Vraag de patiënt om toestemming

Toestemming vragen aan patiënten kan mondeling en schriftelijk. Via het formulier van VZVZ is het mogelijk om schriftelijk toestemming te vragen. Dit formulier biedt ook ruimte voor de handtekening van de patiënt.

Naar het formulier

Onderstaande instructievideo: 'Hoe vraag je om toestemming?' geeft weer hoe zorgaanbieders de toestemmingsvraag mondeling kunnen stellen.

3. Registreer de toestemming

Nadat de patiënt toestemming geeft, moet dit bij voorkeur binnen 6 weken worden geregistreerd in het apotheekinformatiesysteem. Onderstaande informatiekaarten beschrijven voor 3 systemen de registratiewijze:

Aposys CGM Apotheek Pharmacom

Na verwerking van de toestemming in het informatiesysteem kunnen apothekers de gegevens aanmelden. De gegevens van de patiënt zijn dan op te vragen door andere zorgverleners.

De praktijk leert dat de meeste patiënten toestemming geven voor de uitwisseling van hun medische gegevens via het LSP. Bij het verwerken van een stapel formulieren bestaat het risico dat een patiënt die 'nee' heeft gezegd, onverhoopt wordt geregistreerd als iemand die wel toestemming gaf. Voorkom dit door de ‘nee’-formulieren op een aparte stapel leggen en verwerk ze op een ander moment. Het risico op fouten is zo minimaal.

Tips bij toestemming vragen

Tips voor slimme en gezamenlijke opt-in

Er zijn talloze praktische tips van andere apotheken voor slimme en gezamenlijke opt-in.

Lees verder

Meest gestelde vragen over het uitwisselen van medicatiegegevens

Wat mogen apothekers wel en niet doen bij de uitwisseling van medicatiegegevens? De KNMP geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Lees verder

Voorbeelden van hoe apotheken toestemming vragen

Bekijk via onderstaande korte infoclips hoe collega’s het vragen van toestemming in hun apotheek aanpakken.

Infoclip: Brigitte van Apotheek Duindorp geeft tips over het stellen van de vraag.Infoclip: Marijke van Apotheek Het Oude Land vertelt over de organisatie in haar apotheek.Infoclip: Marleen van Service apotheek de Wetering legt het belang voor het ziekenhuis uit.

Infoclip: Farzaana van BENU Apotheek Spangen vertelt wat zij doet als patiënten twijfelen.

 

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl