- Actueel
- Patiëntenzorg
-
Geneesmiddelen
- Apotheekbereiding
- Geneesmiddelentekorten
- Geneesmiddelvervalsing
- Handleiding Geneesmiddelsubstitutie
- Veelgestelde vragen over bloedglucosemeters
- Vragen en antwoorden over HCT
- Vragen en antwoorden over valsartan
- Zelfzorgmiddelen
- Geneesmiddelengebruik en hitte
- Recall ranitidine: omzettabel H2-antagonisten
- Recall ranitidine: omzettabel van ranitidine naar PPI's voor indicatie maagzuurremmers
- Vragen en antwoorden over ranitidine
- Laaggeletterden en migranten
- Medicatiebewaking
- Medicatieoverdracht
- Samenwerking
- Toekomstvisie
- Verminderde nierfunctie
- Kwetsbare ouderen
-
Geneesmiddelen
- Praktijkvoering
- Producten
- Professie
Medicijnafval
KNMP-standpunt medicijnafval
Inname, verwerking en afvoer van medicijnafval behoren tot de maatschappelijke taak van de apotheker, vindt de KNMP. Doordat de apotheker het scheiden, anonimiseren en verpakken van geneesmiddelen, vloeistoffen en gevaarlijke stoffen op zich neemt, zorgt deze voor een verantwoorde afvoer van medicijnen en levert hij een belangrijke bijdrage aan het milieu. Apothekers zamelen om die reden sinds jaar en dag op vrijwillige basis ongebruikte medicijnen in. Soms worden zij geconfronteerd met een rekening die fors kan oplopen. De KNMP vindt dit een onwenselijke situatie en wil dat gemeenten zorg dragen voor de afvoer en verwerking van het medicijnafval van patiënten.
6% gemeenten laat apotheken betalen voor inzamelen en afvoeren
Apotheken moeten in 20 van de 355 Nederlandse gemeenten (=6%) nog steeds betalen voor het vrijwillig inzamelen en afvoeren van medicijnafval van burgers. Dat blijkt uit een vierde landelijke inventarisatie van de KNMP, uitgevoerd in augustus 2019. De KNMP voerde in 2016, 2017 en 2018 ook al onderzoek uit naar dit onderwerp; de percentages waren toen respectievelijk 45% en 25% en 7%.
Naar het KNMP-onderzoek medicijnafval 2019Regeling kostenvrije afvoer
De KNMP is voorstander van een landelijke regeling voor apothekers om medicijnafval kostenvrij af te voeren. Zodat de laagdrempelige inzameling voor patiënten in stand blijft. Ook de lokale aanpak werkt. Daarom adviseert de KNMP apothekers, wanneer de gemeente kosten rekent voor het afvoeren van medicijnafval van patiënten, contact op te nemen met de gemeente met onderstaande argumentatie.
Medicijnafval valt onder klein chemisch afval
De restanten van medicijnen worden aangemerkt als klein chemisch afval of klein gevaarlijk afval. Dit omdat het schadelijk is als deze resten in het oppervlaktewater terechtkomen. Gemeenten zijn op basis van de Wet Milieubeheer verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van het klein chemisch afval van hun inwoners. Bewoners kunnen hun medicijnafval daarom naar de milieustraat brengen, in plaats van een veelvoud aan ongebruikte pillen door de wc te spoelen of hoestdrankjes te legen in de gootsteen. Veel medicijngebruikers, zoals ouderen, zijn vaak niet goed ter been. Het is daarom wenselijk dat zij ook dichtbij huis hun medicijnafval kwijt kunnen. Daarom ondersteunen apothekers gemeenten bij de uitvoer en dienen zij in veel gevallen als extra inzamelpunt of vooruitgeschoven post voor inzameling.
Contact
Contact
Bezoekadres KNMP:
Alexanderstraat 11
2514 JL Den Haag
Postadres KNMP:
Postbus 30460
2500 GL Den Haag