Standaardprijslijst

Zorgverzekeraars en apothekers sluiten contracten met elkaar voor de prestaties farmaceutische zorg en voor de geneesmiddelen. Als een patiënt niet verzekerd is, als er geen contract is met zijn verzekeraar, of als er sprake is van niet-verzekerde zorg, is de apotheek vrij om zelf zijn prijs te bepalen. In die gevallen moet de apotheek een standaardprijslijst gebruiken.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verplicht apothekers om in de apotheek een standaardprijslijst te hanteren. De standaardprijslijst vermeldt een korte en eenvoudige beschrijving van alle prestaties en deelprestaties waarvoor de apotheek een tarief in rekening kan brengen.

De KNMP stelt een poster beschikbaar als format voor deze standaardprijslijst. Met deze poster kunt u uw patiënten informeren over de tarieven die u rekent in uw apotheek. U vult zelf uw tarieven in op de poster:

  • voor prestaties die geen verzekerde zorg zijn; 
  • aan patiënten die niet verzekerd zijn; 
  • aan patiënten die verzekerd zijn bij een verzekeraar waarmee u geen contract heeft. 

U kunt de poster gratis downloaden.

De apotheek mag een no-show tarief in rekening brengen bij de patiënt als deze de medicijnen niet komt ophalen.

Lees hier de toelichting van de NZa

Standaardprijslijst - Wat kost farmaceutische zorg in uw apotheek (Pdf-versie)

Met deze poster kunt u uw patiënten informeren over de tarieven die u rekent in uw apotheek. U vult zelf uw tarieven in op de poster (invulbare pdf-versie).

(PDF 53.7 KB)

Download

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl