Scholing om vaccins toe te dienen

Een van de voorwaarden om als apotheker vaccins toe te dienen onder niet-zelfstandige bevoegdheid is een schriftelijke bekwaamheidsverklaring door een zorgverlener met een zelfstandige vaccinatiebevoegdheid. De apotheker moet over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om vaccins toe te dienen. Het gaat daarbij om theoretische kennis en praktische vaardigheden.

Bekijk de andere voorwaarden voor vaccineren onder niet-zelfstandige vaccinatiebevoegdheid. 

Theoretische kennis

De apotheker beschikt als medicatiespecialist over kennis over de werking van vaccins en de mogelijke bijwerkingen daarvan. Er zijn aanvullende cursussen om theoretische kennis te verbreden. Het is niet aan de KNMP om apothekers één bepaalde cursus aan te bevelen. Als een apotheker specifiek met het COVID-19-vaccin gaat vaccineren, beveelt de KNMP aan om de richtlijnen van het RIVM te bestuderen over COVID-19-vaccinatie.

Bekijk de meest gestelde vragen en antwoorden over de COVID-19-vaccins.

Eerder heeft de KNMP ook een webinar georganiseerd over de COVID-19-vaccinatie.

Praktische vaardigheden

Apothekers kunnen praktische vaardigheden aanleren van een zorgverlener die zelfstandig is bevoegd is om te vaccineren, bijvoorbeeld van een GGD- of huisarts. Na enige oefening kan de arts een apotheker bekwaam verklaren met een schriftelijke verklaring. Deze verklaring kan worden afgegeven voor maximaal vijf jaar.

De website van het Rijksvaccinatieprogramma bevat achtergrondinformatie over de vaccinatietechniek. Die kunnen apothekers doornemen als voorbereidingen op de praktische training.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl