Geneesmiddelen in beweging

Geneesmiddelen zijn in beweging: ze worden complexer, de individuele benadering leidt tot kleinere patiëntgroepen en patiënten krijgen sneller toegang tot nieuwe behandelingen. De KNMP houdt deze geneesmiddelentrends scherp in de gaten. En hoort graag van apothekers hoe zij hun rol binnen deze ontwikkelingen zien.

Achtergrond: PW-special Geneesmiddelen in beweging (PW 26 2017) (leesbaar voor KNMP-leden na inloggen)

KNMP-standpunt biosimilars en follow-on non-biological complex drugs (NBCD’s)
Met de komst van biosimilars is discussie ontstaan over de uitwisselbaarheid van biosimilars met het originatorproduct. Ook de eerste follow-ups van zogeheten non-biological complex drugs (NBCD’s) hebben hun intrede gedaan in de markt. Voorbeelden zijn glatirameer en de laag-molecuulgewicht heparines. Bekijk de standpunten van het CBG en de KNMP.
Vijf trends op geneesmiddelgebied
Behandelingen toegesneden op de individuele patiënt. Van small molecules naar complexe geneesmiddelen. Sneller aan de slag met experimentele behandelingen. Extra veiligheidsmaatregelen na toelating tot de markt. Onderzoek in de ‘echte’ wereld. Dit zijn de vijf trends op geneesmiddelgebied.
Impact innovaties voor de apotheker
De toekomst is al een beetje begonnen. Apothekers interpreteren farmacogenetische profielen en verstrekken biologicals en biosimilars. De komende jaren komt er nog veel meer bij in het takenpakket: van celtherapieën uitgeven tot geneesmiddelen uitprinten met de 3D-printer. Bekijk welke invloed de trends op geneesmiddelgebied hebben op het werk van de apotheker.