Landelijke publiekscampagne: 'Sterke botten? Check je dagelijkse dosis D'

De KNMP viert dit jaar haar 175e jubileum. In dit kader start op 30 januari een landelijke publiekscampagne over sterke botten. Met daarin bijzondere aandacht voor de rol van vitamine D. Apothekers delen een gratis informatieboekje uit: Het sterkebottenboekje.

De KNMP ontwikkelde een ‘sterkebottentest’ die het Nederlandse publiek online kan invullen. Hieruit volgt een persoonlijk advies over het gebruik van vitamine D-suppletie. Ook verschijnt na het invullen een code waarmee deelnemers een informatieboekje kunnen ophalen in de apotheek: Het Sterkebottenboekje. Met daarin leesbare en praktische informatie over de rol van vitamine D bij het behoud van botkwaliteit.

Publieksinformatie

Bestellen: Het Sterkebottenboekje Bestellen: Posters 'Sterke Botten? Check je dagelijkse dosis D' Downloaden: Narrowcast

De campagne

De KNMP grijpt het jubileumjaar aan om de landelijke publiekscampagne te lanceren. Een campagne die het belang onderstreept van vitamine D voor een hoge botkwaliteit en fractuurpreventie. Dat betreft vitamine D in het geneesmiddelenvergoedingssysteem, met name voor risicogroepen. En zelfzorg zoals beschreven in de nieuwe Zelfzorgrichtlijn Vitamine D die per januari 2017 op de KNMP Kennisbank staat. De campagne positioneert de apotheker als toegankelijke farmaceutisch zorgverlener.

De sterkebottencampagne - dit gebeurt er:

 1. De sterkebottencampagne begint op maandag 30 januari. Dan gaat op www.apotheek.nl/vitamineD de sterkebottentest live.
 2. Online banners op diverse (nieuws)websites en op online platforms, zoals Facebook, generen aandacht voor de sterkebottentest.
 3. Na een klik op de online banner kan de bezoeker via de test checken of hij een mogelijk risico heeft op een vitamine D-tekort. Bijvoorbeeld omdat hij niet genoeg buiten komt, een getinte huid heeft, of ouder is dan 70 jaar. Na het invullen van de test volgt een persoonlijk vitamine D-advies.
 4. Iedereen mag Het sterkebottenboekje ophalen in de apotheek. Een boekje van 64 pagina’s, geschreven door Paul Poley onder supervisie van het Geneesmiddel Informatiecentrum van de KNMP, ter waarde van 7,95 euro. Over hoe te werken aan een goede botkwaliteit, met voldoende vitamine D, calcium en beweging. Campagnematerialen Vitamine D

Dit betekent het voor apothekers:

 1. In week 3 van 2017: ontvangst Het sterkebottenboekje in de apotheek.
  Apotheken ontvangen 30 exemplaren van Het sterkebottenboekje. Of meer, indien de ketens en formules daartoe hebben verzocht.
 2. Maandag 30 januari 2017: poster ophangen in de apotheek
  De poster bij de editie van het Pharmaceutisch Weekblad van vrijdag 13 januari kan vanaf maandag 30 januari worden opgehangen in de apotheek.
 3. 30 januari 2017 en verder: boekjes uitdelen.

Vitamine D, de apotheek en het team

Het apotheekteam kan aan de balie extra vragen verwachten over vitamine D tijdens de campagne. De KNMP ontwikkelde daarom een extra editie van het Apotheekteam Magazine over de sterkebottencampagne en over vitamine D.

Bekijk de speciale editie van het Apotheekteam Magazine over vitamine D en de campagne Abonneren op het Apotheekteam Magazine is mogelijk via deze link

Zelfzorgrichtlijn vitamine D

Het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP lanceerde begin januari de Zelfzorgrichtlijn Vitamine D op de KNMP Kennisbank. ‘De Zelfzorgrichtlijn biedt tijdens – en na – de campagne vakinhoudelijke verdieping over vitamine D’, aldus KNMP-apothekers Jeltje Luinenburg en Daphne Dost.

Meer informatie

Voor inhoudelijke vragen over de Zelfzorgrichtlijn vitamine D: of (070) 373 73 77.
Voor vragen over de campagne: Ilse Oranje via of (070) 373 71 85.